Siara Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Witam Was serdecznie w Nowym Roku i życzę Wszystkim wielu wspaniałych wyrobów.Tym, którzy jeszcze się nie zmobilizowali (w tym i sobie), własnej wędzarni. Teraz mój problem:2 tygodnie temu korzystając z beczkowej wędzarni teścia, udało mi się troszkę powędzić.Wędzenie około 4-5 godzin, niestety nie mogłem upilnować teścia przed ingerencją w proces :devil: i ponieważ po mojemu było za wolno, to pomagał mi chłopina jak mógł, dorzucał drewek do ognia jak tylko odszedłem itd, ale nie o tym chciałem. Więc po wędzeniu z przygodami i sparzeniu, owinąłem szyneczki i balerony bawełnianymi ściereczkami i powiesiłem na nieogrzewanym strychu. Po kilku dniach pojawiły się małe kółka pleśni, czy wędlina nadaje się już tylko do oddania dla teścia, czy można ją jeszcze jakoś uratować, jak najlepiej przechowywać wędzonki i jak długo? Pozdrawiam.Siara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Spróbuj dokładnie wytrzeć ściereczką. Jesli nie pomoże, umyj solanką i wysusz. Przechowuj w chłodnymale nie wilgotnym miejscu. jesli nie jest parzone, możesz zamrozić i przed samym parzeniem wolniutko, w dolnej części lodówki, rozmrozić. Biała pleśń nie jest szkodliwa - gorzej, gdyby była w kolorze zielonym, a szynka miała nieprzyjemny zapach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-7064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Stycznia 2007 jesli nie jest parzone, możesz zamrozić i przed samym parzeniem wolniutko, w dolnej części lodówki, rozmrozić. o, właśnie - frapuje mnie to od jakiegoś czasu, ale nie znalazłem (no, za bardzo jeszcze nie szukałem :lol: ) informacji o dłuższym przechowywaniu wędlin - czyli takie niesparzone można zamrażać? a parzonych nie? dlaczego? Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-7067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Stycznia 2007 WitamSzynki, na których pojawiła się pleśń musiały dobrze nie odparować a poza tym jest dość duża wilgotność przy obecnych pogodach szynki możesz umyć i ponownie zaparzyć w Wodzie, o 85 stC przez 10m, aby je odświeżyć i w ten sposób odparują Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-7068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Aby uzyskać dłuższą trwałość wędzonek po prostu po sparzeniu powtórzyć proces wędzenia w ciepłym dymie ko 1,5hPozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-7072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Z Naszych doświadczeń i wiedzy z forum są następujące wnioski: :idea: 1.wędzonka musi ostygnąć :!: :!: :!: - przechowywałem wędzonki parzone w zamrażalniku 18 dni ( długo wyczekiwany urlp) były super po rozmrożeniu :grin: ( wędlina sklepowa bez szans )2. jakość i terminy przechowywania - im dłużęj wędzisz zimnym dymem tym lepsze i trwalsze :!: :grin: na stronie głównej są przepisy na wędzonki różne trwałe lub nie- trwałe ( nie zwalaj całej winy na Teścia ) Mój jest OK ( choć ma zawsze własny plan) Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-7076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Stycznia 2007 przy obecnych pogodach a cziort znajet jaka wilgotność w Belgii :question: :question: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-7077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Ja mam ten luksus, że kupiliśmy z moją lepszą połową działkę 6 lat temu w okolicy Łochowa. od północnej strony mamy w domu małe pomieszczenie przeznaczone na spiżarnię. W lecie chłodno (północna strona domu) w zimie względnie ciepło (zawietrzna). wcześniej trzymaliśmy tam różne wyroby. Trzy lata temu przetrzymywaliśmy tam kiełbaski od października do marca i im były starsze tym były bardziej kruche. w zeszłym roku dość długo wisiały tam wędzonki. W tym roku wiszą kabanosy. i chociaż były zrobione na początku grudnia teraz dopiero nabierają smaku. :wink: Wszystko zależy od waruków przechowywania i sposobu wykonania wyronu. jeżeli będziesz wędził długo zimnym dymem to i długo potrzymasz dany wyrób. przy krótkim wędzeniu ciepłym dymem trwałość ulega skróceniu. Ja często stosuję metodę, że po uwędzeniu i wystudzeniu zamrażam i dalej postępuję ak jak podał Maxell. do zamrażania pakuję wyroby w jak najbardziej szczelne opakowania aby w trakcie przechowywania w zamrażarce nie wyschły . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-7081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Moi Drodzy, przecież wystudzenie jest jednym z głównych procesów technologicznych przy produkcji wędzonek, tak samo jak przechowywanie w okreslonych warunkach. Prosze sobie poczytać kazdy z przepisów na wędzonki oraz przebieg procesu technologicznego ich produkcji. I wszystko jasne. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-7092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemol124 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Witam braci, mam pytanko po peklowaniu mokrym trwającym dwa tygodnie i wędzeniu 12 godz w temp około 40 stopni powiesiłem karkówkę w piwnicy o wilgotności około 85% i temperaturze 8-9 stopni.Po 10 dniach pojawiła się pleśń czy to normalne i czy ta pleśń jest szkodliwa .Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-188348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Jeśli biała to spoko, innego koloru na wędzonkach bał bym się konsumować. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-188349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemol124 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Grudnia 2011 jak przechowywać taką wędlinkę żeby nie pleśniała ,chciałem zrobić też tak z kiełbasa wędzoną i przechowywać dłużej ,jakie warunki powinny mieć wędliny żeby mogły długo wisieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-188355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Grudnia 2011 przemol124 połączyłam Twoje posty z podobnym tematem , który był poruszany na forum w przeszłości ( dzięki pepe60 :grin: za podrzucenie linka)- poczytaj posty powyżej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-188392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemol124 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Grudnia 2011 nie bardzo to mi wyjaśniło,chodzi mi o to że chce mieć wędliny dłużej wędzone w zimnym dymie i później je przechowywać nie chce parzyć wędlin ani kiełbas po prostu bardziej mi smakują takie wędliny,jeżeli pojawia się na nich pleśń czy to normalny proces czy mam jakieś złe warunki jeżeli ktoś przerabiał taki temat proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6410-ple%C5%9B%C5%84-na-wedzonkach/#findComment-188461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.