ziutek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Słonina po ukraińsku (chyba warto przeczytać) Składniki: 0,25 dag dorsza surowego, 0,5 czystej wódki gatunkowej ostatecznie zwykłej, 0,7 kg słoniny grubej na 5-6 cm, może być ewentualnie 2 - 3 cm a wtedy należy ją podwójnie złożyć, dwie łyżeczki pieprzu białego (ostatecznie może być czarny), jedna łyżeczka pieprzu czerwonego, mała ostra papryczka ewentualnie chilli, sól gruba kamienna, dwie - cztery główki czosnku (jak kto lubi), łupiny z jednej - dwóch cebul. Sposób przygotowania:(najlepiej rozpocząć wieczorem) Dorsza dajesz kotu niech się nie pęta po kuchni i idzie won. Nalewasz setkę wódki, przykrawasz słoninkę tak, by pasowała do gara. Wypijasz setkę, by nie mieć problemu ze ścisłym dawkowaniem soli. Solisz obficie słoninkę. Nacierasz dokładnie i równomiernie słoninę przeciśniętym czosnkiem z praski lub drobno pokrojonym nożem. Zawijasz ścisło w pergamin (rękaw piekarniczy) i chowasz do lodówki na około 3-5 dni. Wypijasz drugą setkę wódki. W zasadzie nie masz nic więcej dziś do roboty, wiec pora się zamartwić czy pozostałe 3 setki wystarczą na resztę wieczoru. Po pięciu dniach gotujesz wodę w naczyniu, w takiej ilości by słonina była w nim równomiernie zanurzona, Wkładasz na wrzątek pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, można odrobinę małej ostrej papryczki (chilli) gotujesz 10-15 minut. Wrzucasz łupiny cebuli. Wkładasz słoninę nie otrzepując jej z soli. Trzymasz we wrzącej wodzie 10- 15 minut ( w zależności do grubości słoniny). Wyjmujesz, studzisz, zawijasz ponownie w pergamin, chowasz do zamrażalnika na tydzień. Planujesz termin zaproszenia kolegów na planowaną degustację oraz ilość wódki. Po tygodniu rozmrażasz. Słonina powinna być konsystencji lekko jakby zaparowana, koloru brązowego (imitacja wędzenia i tak to należy wmawiać kolegom) po wierzchu z wyczuwalnym zapachem czosnku. Powinna dać się łatwo rozsmarowywać. Wkładasz słoninę do słoika mocno ubijasz i zamykasz go. Pasteryzujesz w 95- 1000C przez okres 90 min (po 2 dniach można powtórzyć dla pewności jeszcze raz przez 60 minut). Kupujesz wódkę Zapraszasz kolegów. http://www.kucharz.pl/ Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6419-przepisy-na-weso%C5%82o/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2011 A co z dorszem, jak nie mam kota? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6419-przepisy-na-weso%C5%82o/#findComment-188574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2011 A co z dorszem, jak nie mam kota?Mój kot zje każdą ilość dorsza. :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6419-przepisy-na-weso%C5%82o/#findComment-188582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Pasteryzujesz w 95- 1000C przez okres 90 min (po 2 dniach można powtórzyć dla pewności jeszcze raz przez 60 minut). Najlepiej nie przekraczać górnej granicy "pasteryzacji" , słoik może tego nie wytrzymać :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6419-przepisy-na-weso%C5%82o/#findComment-188584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Mój kot zje każdą ilość dorsza. :grin: To jak kupię, to prześlę :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6419-przepisy-na-weso%C5%82o/#findComment-188697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Z wyjazdu na dorsze zostały jeszcze dwa, wyślij kota, włożę go do zamrażarki nie będziesz już musiał kupować dorsza :lol: :lol: Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6419-przepisy-na-weso%C5%82o/#findComment-189177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.