Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Słonina po ukraińsku (chyba warto przeczytać)

Składniki:

0,25 dag dorsza surowego,

0,5 czystej wódki gatunkowej ostatecznie zwykłej,

0,7 kg słoniny grubej na 5-6 cm, może być ewentualnie 2 - 3 cm a wtedy należy ją podwójnie złożyć,

dwie łyżeczki pieprzu białego (ostatecznie może być czarny),

jedna łyżeczka pieprzu czerwonego,

mała ostra papryczka ewentualnie chilli,

sól gruba kamienna,

dwie - cztery główki czosnku (jak kto lubi),

łupiny z jednej - dwóch cebul.

 

Sposób przygotowania:(najlepiej rozpocząć wieczorem)

Dorsza dajesz kotu niech się nie pęta po kuchni i idzie won.

 

Nalewasz setkę wódki, przykrawasz słoninkę tak, by pasowała do gara.

 

Wypijasz setkę, by nie mieć problemu ze ścisłym dawkowaniem soli.

 

Solisz obficie słoninkę.

 

Nacierasz dokładnie i równomiernie słoninę przeciśniętym czosnkiem z praski lub drobno pokrojonym nożem.

 

Zawijasz ścisło w pergamin (rękaw piekarniczy) i chowasz do lodówki na około 3-5 dni. Wypijasz drugą setkę wódki. W zasadzie nie masz nic więcej dziś do roboty, wiec pora się zamartwić czy pozostałe 3 setki wystarczą na resztę wieczoru.

 

Po pięciu dniach gotujesz wodę w naczyniu, w takiej ilości by słonina była w nim równomiernie zanurzona,

 

Wkładasz na wrzątek pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, można odrobinę małej ostrej papryczki (chilli) gotujesz 10-15 minut.

Wrzucasz łupiny cebuli.

 

Wkładasz słoninę nie otrzepując jej z soli. Trzymasz we wrzącej wodzie 10- 15 minut ( w zależności do grubości słoniny).

 

Wyjmujesz, studzisz, zawijasz ponownie w pergamin, chowasz do zamrażalnika na tydzień.

Planujesz termin zaproszenia kolegów na planowaną degustację oraz ilość wódki.

Po tygodniu rozmrażasz. Słonina powinna być konsystencji lekko jakby zaparowana, koloru brązowego (imitacja wędzenia i tak to należy wmawiać kolegom) po wierzchu z wyczuwalnym zapachem czosnku. Powinna dać się łatwo rozsmarowywać.

 

Wkładasz słoninę do słoika mocno ubijasz i zamykasz go.

Pasteryzujesz w 95- 1000C przez okres 90 min (po 2 dniach można powtórzyć dla pewności jeszcze raz przez 60 minut).

 

Kupujesz wódkę

Zapraszasz kolegów.

 

http://www.kucharz.pl/

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6419-przepisy-na-weso%C5%82o/
Udostępnij na innych stronach

Pasteryzujesz w 95- 1000C przez okres 90 min (po 2 dniach można powtórzyć dla pewności jeszcze raz przez 60 minut).

 

Najlepiej nie przekraczać górnej granicy "pasteryzacji" , słoik może tego nie wytrzymać :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6419-przepisy-na-weso%C5%82o/#findComment-188584
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.