GuRu Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Chciałem podzielić się z Wami przepisem na placki mojej Babci: 1 kg mąki pszennej10 dkg sera białego1 jajko pół łyżeczki soli1 łyzeczka sody oczyszczonejciepłe zsiadłe mleko około 1l Składniki mieszamy dodając zsiadłe mleko do momentu, aż masa zacznie być elastyczna. Wtedy rozwałkowujemy na posypanej mąką desce na grubość 1cm, kroimy w trapezy 10x20 cm, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Potem kładziemy na rozgrzaną blachę i opiekamy jak na zdjęciu. Najlepiej smakują z masłem przekrojone po grubości. Zdjęcia tu: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6463-pieczywo-placki-proziaki-z-podkarpacia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.