Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem podzielić się z Wami przepisem na placki mojej Babci:

 

1 kg mąki pszennej

10 dkg sera białego

1 jajko

pół łyżeczki soli

1 łyzeczka sody oczyszczonej

ciepłe zsiadłe mleko około 1l

 

Składniki mieszamy dodając zsiadłe mleko do momentu, aż masa zacznie być elastyczna. Wtedy rozwałkowujemy na posypanej mąką desce na grubość 1cm, kroimy w trapezy 10x20 cm, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Potem kładziemy na rozgrzaną blachę i opiekamy jak na zdjęciu.

Najlepiej smakują z masłem przekrojone po grubości.

 

Zdjęcia tu: 2008-12-02

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6463-pieczywo-placki-proziaki-z-podkarpacia/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.