Jump to content

[Pieczywo] Placki "proziaki" z Podkarpacia


Recommended Posts

Chciałem podzielić się z Wami przepisem na placki mojej Babci:

 

1 kg mąki pszennej

10 dkg sera białego

1 jajko

pół łyżeczki soli

1 łyzeczka sody oczyszczonej

ciepłe zsiadłe mleko około 1l

 

Składniki mieszamy dodając zsiadłe mleko do momentu, aż masa zacznie być elastyczna. Wtedy rozwałkowujemy na posypanej mąką desce na grubość 1cm, kroimy w trapezy 10x20 cm, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Potem kładziemy na rozgrzaną blachę i opiekamy jak na zdjęciu.

Najlepiej smakują z masłem przekrojone po grubości.

 

Zdjęcia tu: 2008-12-02

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.