Skocz do zawartości

10-12.02.2012 r. Łazy Kiełbasy dojrzewające-kurs specjalist.


Rekomendowane odpowiedzi

Na razie lista rezerwacji wygląda następująco:

 

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5. Stanisław Pawelczyk

6. Marek Niziałek (Zigo)

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

 

Przypominam aby osoby, które na forum zadeklarowały chęć uczestnictwa w kursie, potwierdziły to rezerwacją na stronie SDM http://www.szkoladomowegomasarstwa.pl/oferta-szkolen

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • Odpowiedzi 372
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Na razie lista rezerwacji wygląda następująco:

 

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5. Stanisław Pawelczyk

6. Marek Niziałek (Zigo)

7. Bogdan Kajewski - Podlasiak

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

 

Przypominam aby osoby, które na forum zadeklarowały chęć uczestnictwa w kursie, potwierdziły to rezerwacją na stronie SDM http://www.szkoladomowegomasarstwa.pl/oferta-szkolen

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Na razie lista rezerwacji wygląda następująco:

 

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5. Stanisław Pawelczyk

6. Marek Niziałek (Zigo)

7. Bogdan Kajewski - Podlasiak

8. Wiesław Macko

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

 

Przypominam aby osoby, które na forum zadeklarowały chęć uczestnictwa w kursie, potwierdziły to rezerwacją na stronie SDM http://www.szkoladomowegomasarstwa.pl/oferta-szkolen

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5. Stanisław Pawelczyk

6. Marek Niziałek (Zigo)

7. Bogdan Kajewski - Podlasiak

8. Wiesław Macko

9. Ryszard Bielecki (KUSA)

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Na razie lista rezerwacji wykonanych poprzez stronkę SDM, wygląda następująco:

 

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5. Stanisław Pawelczyk

6. Marek Niziałek (Zigo)

7. Bogdan Kajewski - Podlasiak

8. Wiesław Macko

9. Krzysztof Borawski (Gonzo)

10. Karol Szymczak (karolszymczak)

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

 

Przypominam aby osoby, które na forum zadeklarowały chęć uczestnictwa w kursie, potwierdziły to rezerwacją na stronie SDM http://www.szkoladomowego.../oferta-szkolen

 

UWAGA!

Proszę się nie dopisywać do tej listy samemu. Zapisy jedynie poprzez rezerwację na stronie SDM.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Na razie lista rezerwacji wykonanych poprzez stronkę SDM, wygląda następująco:

 

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5. Stanisław Pawelczyk

6. Marek Niziałek (Zigo)

7. Bogdan Kajewski - Podlasiak

8. Wiesław Macko

9. Krzysztof Borawski (Gonzo)

10. Karol Szymczak (karolszymczak)

11. Ryszard Bielecki

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

 

Przypominam aby osoby, które na forum zadeklarowały chęć uczestnictwa w kursie, potwierdziły to rezerwacją na stronie SDM http://www.szkoladomowego.../oferta-szkolen

 

UWAGA!

Proszę się nie dopisywać do tej listy samemu. Zapisy jedynie poprzez rezerwację na stronie SDM.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Na razie lista rezerwacji wykonanych poprzez stronkę SDM, wygląda następująco:

 

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5. Stanisław Pawelczyk

6. Marek Niziałek (Zigo)

7. Bogdan Kajewski - Podlasiak

8. Wiesław Macko

9. Karol Szymczak (karolszymczak)

10. Ryszard Bielecki

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

 

Przypominam aby osoby, które na forum zadeklarowały chęć uczestnictwa w kursie, potwierdziły to rezerwacją na stronie SDM http://www.szkoladomowego.../oferta-szkolen

 

UWAGA!

Proszę się nie dopisywać do tej listy samemu. Zapisy jedynie poprzez rezerwację na stronie SDM.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jeszcze raz przypominam osobom, które są chętne do uczestnictwa w tym wyjątkowym kursie, a nie dokonały rezerwacji przez stronę SDM, że jedynia taka rezerwacja gwarantuje udział w szkoleniu.

 

[ Dodano: Pon 02 Sty, 2012 15:47 ]

Czy któryś z kurasantów dysponuje w miarę dobrą kamerą? Jeśli tak, to czy zgodziłby się sfilmować kurs dla potrzeb stronki?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

przypominam osobom, które są chętne do uczestnictwa w tym wyjątkowym kursie,

Produkty do wykonania na kursie:

1. Kiełbasa "scinkowa" i wiejska wg przepisu grzegorza565

2. "Dojrzewające" wędzonki wg przepisu grzegorza565

3. Wędliny dojrzewające z udziałem kwasu mlekowego ( kiełbasa cienka, wędzonki )

4. Wyrób podrobowy niedojrzewający

Mam parę pytań, bo lubię wiedzieć. :cool:

dotyczy pkt.1 i 2. Na czym będzie polegało wykonanie kiełbas, tzn. gdzie będzie się odbywał proces dojrzewania, czy każdy dostanie kawał, by pielęgnować to dalej na własną rękę wg. instrukcji? :cool:

dotyczy pkt.3. Jakie to będą kiełbasa i wędzonki i czy też dostaniemy po trochu do zabawy? :cool:

dotyczy pkt 4. Co to będzie za wyrób? :cool:

 

Jeden z kolegów dzwonił właśnie w tej sprawie, bo mówi, że młody i nie może takich pytań na forum zadawać.

Powiedział też, że drogo, z czym osobiście się zgodziłem(jeszcze 200km w jedną stronę dojechać) , bo ani to dziczyzna, gdzie surowiec droższy, ani jakieś frykasy, a tu wzrost kosztów o 80zł na łebka, czyli o 5kg karkówki czy szynki bez kości w pierwszym gatunku zakupionym nie w "karaluchu". :cool:

 

Jak technicznie w czasie będzie wyglądało wytwarzanie tych wędlin, bo jakoś nie ogarniam na razie tematu? :cool:

 

To tyle w temacie kursu na razie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Pisu, ja też wiem niewiele więcej. Głównym organizatorem kursu jest Kolega Kyzimol, który mam nadzieję wypowie się w tej kwestii szerzej.

Co do wzrostu kosztów, to niestety nie nasza wina. Surowiec na te wędliny, o czy wiesz, musi być najlepszej jakości, a ja dla przykładu kupowałem przed świętami półtusze "S" po 9,70 bez łba.

Zresztą kalkulacja kosztów będzie na pewno przedstawiona wszystkim uczestnikom na miejscu, więc nie powinno być z tym problemu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Szczegółowa kalkulacja będzie przedstawiona po kursie (wstępna przed kursem). Wyjścia w przypadku nadwyżki finansowej będą dwa : albo uczestniczy po kursie otrzymają więcej wędlin lub zwrot gotówki. Kurs został zaplanowany na "bogato" - polędwice kosztują. Szczegóły technologiczne będą w najbliższym czasie. Cały czas trwają uzgodnienia i będą trwały niemal do końca. Chcemy zadowolić jak największą ilość kursantów.
www.ratownicy.org
:grin: Maxell, dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Na razie lista rezerwacji wykonanych poprzez stronkę SDM, wygląda następująco:

 

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5. Stanisław Pawelczyk

6. Marek Niziałek (Zigo)

7. Bogdan Kajewski - Podlasiak

8. Wiesław Macko

9. Karol Szymczak (karolszymczak)

10. Ryszard Bielecki

11. Mirosław Kwaśniak

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

 

Przypominam aby osoby, które na forum zadeklarowały chęć uczestnictwa w kursie, potwierdziły to rezerwacją na stronie SDM http://www.szkoladomowego.../oferta-szkolen

 

UWAGA!

Proszę się nie dopisywać do tej listy samemu. Zapisy jedynie poprzez rezerwację na stronie SDM.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:grin: jutro idę kupić mięso do rzeżni na kiełbasę ścinkową ,wiejską i karkówkę.Mięso zostanie zapeklowane i za tydzień zrobię kiełbasy i uwędzę.Będą dojrzewały 30dni.3 lutego też kupię mięso,które też zapekluje i przywiozę na kurs w celu pokazania jak wygląda mięso zapeklowane.W pierwszy dzień kursu rozbierzemy tylną szynkę,przygotuję mieszankę peklująca i zapeklujemy mięso.To będzie jak w telewizji :grin: po zapeklowaniu mięsa,wkładam skrzynkę do chłodni a za chwilę wyciągam skrzynkę z zapeklowanym mięsem które peklowałem w domu 3 lutego, napełniamy do osłonek i wędzimy.Następnie pijemy zimne piwko i degustacja kiełbas które będę wędził za tydzień.Tak to wymyśliłem :grin:Przygotuję też karkówkę, szynkę w rajstopach i w tetrze. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Mam parę pytań, bo lubię wiedzieć.

miło czytać :grin:

Na czym będzie polegało wykonanie kiełbas, tzn. gdzie będzie się odbywał proces dojrzewania, czy każdy dostanie kawał, by pielęgnować to dalej na własną rękę wg. instrukcji? :cool:

Wykonamy pierwszy etap procesu a później, każdy pielęgnuje w domu.

Jakie to będą kiełbasa i wędzonki i czy też dostaniemy po trochu do zabawy?

Będą kiełbasy grube i cienkie. Każdy będzie mógł się pobawić kiełbaskami.

Jeden z kolegów dzwonił właśnie w tej sprawie, bo mówi, że młody i nie może takich pytań na forum zadawać.

Na przyszłość podaj koledze mój nr tel. 0 518 055 868, który znasz ponadto dostępny w Pogotowiu Zadymiarskim.

Jak technicznie w czasie będzie wyglądało wytwarzanie tych wędlin, bo jakoś nie ogarniam na razie tematu?

Kurs ma odbyć w ciągu kilkunastu godzin, chyba że będziemy spotykać się trzykrotnie, by móc nadzorować i kontrolować proces dojrzewania wędlin.

Chyba zrobimy kaszankę wg twojego przepisu.

Na razie lista rezerwacji wykonanych poprzez stronkę SDM, wygląda następująco:

 

1 i 2. Maxell + 1

3. Kazimierz Szlendak (Kyzimol)

4. Tomasz Modzelewski (wujtom)

5. Stanisław Pawelczyk

6. Marek Niziałek (Zigo)

7. Bogdan Kajewski - Podlasiak

8. Wiesław Macko

9. Karol Szymczak (karolszymczak)

10. Ryszard Bielecki

11. Mirosław Kwaśniak

12. Dariusz Wolski

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

 

Przypominam aby osoby, które na forum zadeklarowały chęć uczestnictwa w kursie, potwierdziły to rezerwacją na stronie SDM http://www.szkoladomowego.../oferta-szkolen

 

UWAGA!

Proszę się nie dopisywać do tej listy samemu. Zapisy jedynie poprzez rezerwację na stronie SDM.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

pis67 napisał

"Jeden z kolegów dzwonił właśnie w tej sprawie, bo mówi, że młody i nie może takich pytań na forum zadawać.

Powiedział też, że drogo, z czym osobiście się zgodziłem(jeszcze 200km w jedną stronę dojechać) , bo ani to dziczyzna, gdzie surowiec droższy, ani jakieś frykasy, a tu wzrost kosztów o 80zł na łebka, czyli o 5kg karkówki czy szynki bez kości w pierwszym gatunku zakupionym nie w "karaluchu". :cool: "

 

czytam dzisiaj te oferty kursów i tak się zastanawiam : rozumie poniekąt cenę tego kursu ale ni jak nie mogę zrozumieć ceny Kurs Domowego Serowarstwa i Maselnictwa no bo ileż mleka można zuzyć na takim kursie 100 , 200 l ?? przy cenie powiedzmy 1zł, co i objawia się ilością chętnych . przy obecnej tendencji skakania sobie do oczu , informuję że chciałem tylko zwrócic uwagę na ten fakt a nie wymagam żadnego rozliczenia :grin:

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

przy obecnej tendencji skakania sobie do oczu , informuję że chciałem tylko zwrócic uwagę na ten fakt

Faktycznie, pora akuratna. :wink:

Co do opłat, czy Kolega zapisał się na kurs, cz też zapisał się i wpłacił kasę?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam zadymiaczy. Mam pytanie do kol. Maxella, jako do organizatora lub może do kol. Bagna, jako do prowadzącego. Jaka jest minimalna ilość uczestników, aby kurs się odbył?

 

[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 07:37 ]

Dodam,że pytam nie bez kozery, gdyż z tekopowodu kilka kursów już padło.

Ustaliliśmy z Andrzejem, że minimalna liczba uczestników to 20 osób.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:grin: mięso się pekluje, poniedziałek robię kiełbasy i wiążę szynki,karkówki,wędzenie wtorek.Na tym kursie będą pokazane dwie szkoły :grin: profesjonalna Andrzeja oraz Moja wiejska. :grin: Serdecznie zapraszamy.
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Witam zadymiaczy. Mam pytanie do kol. Maxella, jako do organizatora lub może do kol. Bagna, jako do prowadzącego. Jaka jest minimalna ilość uczestników, aby kurs się odbył?

 

[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 07:37 ]

Dodam,że pytam nie bez kozery, gdyż z tekopowodu kilka kursów już padło.

Jak pokazał na zdjęciach Grześ to nie mamy już odwrotu ( ruszył proces technologiczny) i bez względu na ilość uczestników kurs się odbędzie.
www.ratownicy.org
Tak Kyzimol, ten kurs się odbędzie, gdyż jest bardzo specyficzny. Jednak moja odpowiedź dotyczyła wszystkich pozostałych kursów, jakie odbędą się w przyszłości w Łazach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.