Skocz do zawartości

[Ciastka]-pierniczki drobne


Rekomendowane odpowiedzi

50 dag.mąki pszennej

1/2 szklanki miodu

12 dag cukru

łyżeczka sody

1jajko całe

2 żółtka

Miód i cukier rozpuścić bez gotowania,przestudzić ,dodać przyprawę do pierników,wymieszać.Dodać rozbite jajko i żółtka oraz sodę.Wymieszać.Wyrobić z mąką sprężyste ciasto.Uformować w kulę i wstawić do lodówki na min.2 dni.Ja trzymam przeważnie 5 dni.Po wyjęciu wyrobić ponownie ciasto by uzyskać jego sprężystość.Wałkować płaty o grubości 2-3 mm.Wykrawać foremkami pierniczki.Układać na wyścielonej pergaminem lub posmarowanej masłem blasze.Piec w temp 180 st. do zrumienienia.Zachować czujność! szybko się przypalają.Na drugi dzień smarować lukrem ozdabiając migdałem lub orzechem.Przechowywać w ceramicznym garnku.Nabierają smaku z biegiem dni.Najlepsze w okolicy marca,jak znikają ostatnie.Podana proporcja to podstawa,można zwiększać w zależności od potrzeb ilość składników.Ja robię przeważnie z 1 kg.mąki.Takie pierniki plus kruche ciasteczka posypane cukrem wchodziły w skład tzw.Talerza,który był i jest w naszym domu rodzinnym stałym elementem wigilii.[/b]

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierniki zostały dzisiaj wykonane:

Ciasto po wyjęciu z lodówki gdzie przebywało 4 dni

po rozwałkowaniu i wycięciu wzorów

przed włożeniem do piekarnika

i po wyjęciu z piekarnika czkają na lukier

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 lat później...
zostały dzisiaj wykonane

A to już 10 lat.....  dalej pachnie świętami... :D

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.