Kruszynka Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2011 50 dag.mąki pszennej1/2 szklanki miodu12 dag cukrułyżeczka sody1jajko całe2 żółtkaMiód i cukier rozpuścić bez gotowania,przestudzić ,dodać przyprawę do pierników,wymieszać.Dodać rozbite jajko i żółtka oraz sodę.Wymieszać.Wyrobić z mąką sprężyste ciasto.Uformować w kulę i wstawić do lodówki na min.2 dni.Ja trzymam przeważnie 5 dni.Po wyjęciu wyrobić ponownie ciasto by uzyskać jego sprężystość.Wałkować płaty o grubości 2-3 mm.Wykrawać foremkami pierniczki.Układać na wyścielonej pergaminem lub posmarowanej masłem blasze.Piec w temp 180 st. do zrumienienia.Zachować czujność! szybko się przypalają.Na drugi dzień smarować lukrem ozdabiając migdałem lub orzechem.Przechowywać w ceramicznym garnku.Nabierają smaku z biegiem dni.Najlepsze w okolicy marca,jak znikają ostatnie.Podana proporcja to podstawa,można zwiększać w zależności od potrzeb ilość składników.Ja robię przeważnie z 1 kg.mąki.Takie pierniki plus kruche ciasteczka posypane cukrem wchodziły w skład tzw.Talerza,który był i jest w naszym domu rodzinnym stałym elementem wigilii.[/b] Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Pierniki zostały dzisiaj wykonane: Ciasto po wyjęciu z lodówki gdzie przebywało 4 dni po rozwałkowaniu i wycięciu wzorów przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu z piekarnika czkają na lukier Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) zostały dzisiaj wykonaneA to już 10 lat..... dalej pachnie świętami... Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.