Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Na takie zupki jak podałeś to obgotowuję kości wszelakie ostatnio szpikowe i karkowe

Andrzejku, też nieraz różne kości gotuję w tym i karkowe(znaczy się dawno nie gotowałem), tak coby je sobie poobierać z mięska i spożyć jeszcze gorące, wywary szły do mrożenia.

Wywar z ogonów i uszów/uchów zrobiłem dlatego, że chętka przyszła na te frykasy no i krupniku i żurku się zachciało. Jak mi żurek wyjdzie to zrobię następny na kościach karkowych, dla mnie to najlepsze kości na wywary :D

 

Ze szpikowych jeszcze wywaru nie robiłem, u nas nie do kupienia :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317023
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ze szpikowych jeszcze wywaru nie robiłem, u nas nie do kupienia :cool:

 

 Jak pojadę w Wasze strony to załaduję w plecak . :tongue::)

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317058
Udostępnij na innych stronach

Jak pojadę w Wasze strony

 

Nie jak pojadę tylko powinieneś napisać Zbóju przyjeżdżam przygotuj "to i to i tamto", a ja na to, że zawsze jestem http://img163.imageshack.us/img163/7687/x2p.gif przygotowany, przybywaj :D :D :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317064
Udostępnij na innych stronach

Nazwijmy to "Zakwas Australijski" wg AniM :D

 

Ania przepis zapodała mi na PW, ja go zrobiłem na wagę i ml.

 

płatki owsiane - 69 g (6 łyżek)

ząbek czosnku

liść bobkowy większy

ziele ang. - 5 dużych ziaren

woda ciepła - 150 ml ( i już widzę, że chyba mało)

 

Płatki zmieliłem blenderem, dodałem przyprawy i wodę i odstawiłem w kuchni na wiszącą szafkę, tam najcieplej :D

Po zrobieniu zakwasu wyjąć przyprawy i zakwas blenderkiem potraktować zanim zostanie dodany do zupy.

 

Aniu Aniu, ile dodać jeszcze wody bo dość gęste wyszło?? :D

 

post-41817-0-28439100-1385827120_thumb.jpgpost-41817-0-68969800-1385827131_thumb.jpgpost-41817-0-11150300-1385827142_thumb.jpg

 

 

I teraz kochani, zapodajcie mi proszę przepis na żurek, ale taki co Wy już robiliście :D :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317376
Udostępnij na innych stronach

Ania z daleka pewnie już śpi i nie czekam do jutra, dolałem jeszcze 150 ml ciepłej wody :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317428
Udostępnij na innych stronach

Wojtek,

My robimy zawsze wg przepisu z opakowania mąki żytniej żurkowej:

3 czubate łyżki tej mąki,

3-4, przekrojone na pół lub na ćwiartki, ząbki czosnku,

Zalane to 0,5l zimną wodą.

Po 4-5 dniach będzie już kwaśne.

W garnku zagotuj wodę z solą, pieprzem, liściem i zielem ang. + własna biała kiełbaska.

Dorzuć warzywka krojone w kostkę (marchew, nie dużo bo żurek będzie za słodki, por, seler, pietruszka i trochę ziemniaków).

Utrzyj jeszcze 1-2 ząbki czosnku i dorzuć razem z majerankiem (utrzyj w paluchach będzie bardziej aromatyczny).

Jak już wszystko będzie miękkie to wlej zakwas. Zagotuj, zgęstnieje.

Podawaj z jajkiem krojonym w ósemki i kiełbasą z wywaru krojoną w plasterki. Można dodać jeszcze do talerza łyżeczkę utartego chrzanu.

Pozdrawiam

WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317433
Udostępnij na innych stronach

Wojtas - specjal for  you  :hmm:   

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8968-einshelswojski-zurek-slaski/?view=findpost&p=317424

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317435
Udostępnij na innych stronach

Wojciechu dzięki :D

Co do mąki to mam zamówioną już inną, a jak jej nie będzie to będę gadał wtedy z wami o tej żurkowaj. Chyba dam takie warzywa jak podajecie, oprócz pora :D tyle, że będę robił na wywarze, a nie na wodzie :D

 

Henryk dzięki, już widziałem przepis Ani :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317439
Udostępnij na innych stronach

Absolutnie nie ujmując nikomu talentów kulinarnych, w sprawie żurku odwołałbym się do opinii naszego forumowego specjalisty w przygotowywaniu tego specjału. Jadłem żurek z niejednego gara, ale najbardziej mi smakował żurek Kolegi dobrodusznego, który przygotowuje go na większości zadymiarskich spotkań.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317457
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek, Nie robimy żurku na wodzie. Robimy wywar z białej kiełbasy i warzyw a później wrzucamy zakwas.

:laugh: Aha, jakoś nie załapałem :facepalm: :facepalm:

 

 

żurek Kolegi dobrodusznego

Tylko, że Tomek za często na forum nie bywa i jak tu od niego przepis "wyrwać" :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317480
Udostępnij na innych stronach

Bywa, bywa. :D Napisz na PW aby wrzucił tutaj swój przepis. Na pewno wpisze się do Twojego pamiętnika.  :D Nie wolno "olewać" NDRRP. :D

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317485
Udostępnij na innych stronach

Zboju MAdeju, troche wiecej tej wody JA to na oko robie ,ale wody na ewno wiecej jest. Kiedy sie ustoi zawsze makaz tych plakow jakby osiadala na dole sloika a a woda odrobine metna byla w gornej czesci. 

 A przepis jest polski na 100% bo kolezanka Polka i jej babcia tak robila. Ona tylko taki zur znala  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317486
Udostępnij na innych stronach

Napisz na PW aby wrzucił tutaj swój przepis. Na pewno wpisze się do Twojego pamiętnika.

 

Już napisałem :D

 

:D Nie wolno "olewać" NDRRP. :D

 

Dobrze napisane :D a nawet bardzo cobrze napisane :D :D

 

troche wiecej tej wody

 

Dolałem jeszcze dwie setki, w sumie to w słoju jest 0.5 L wody :D

 

A przepis jest polski na 100%

 

Przepis mam z za wielkiej wody to niech będzie "Zakwas Australijski" wg AniM :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317525
Udostępnij na innych stronach

Ja lubię żurek- zupę  na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317670
Udostępnij na innych stronach

:) Chudziak- Olga wie co pisze... :thumbsup:  Taki jest fuuulll wypas :tongue:  A ja , kiedy tylko mam dostęp , to gotuję na króliku..., a szczerze....na łbie z królika :cool::tongue::cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317675
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, mówisz i masz

 

Nigdy nie robiłem żurku wg jakiegoś konkretnego przepisu. Stała jest rama, a więc  „pi razy oko” na 5 litrów:

 

Żurek

 

2-3 marchewki,

1 pietruszka,

nieduży kawałek selera korzeniowego,

duża cebula

2-3 ząbki czosnku

1 liść laurowy,

2-3 ziela angielskie,

kwaśna śmietana – 150 ml

żur

sól,

pieprz,

majeranek

jak są, to kości lub żeberka wędzone, albo kawałek surowego wędzonego boczku, który potem pójdzie do przesmażenia.

Wszystko razem do gara i niech się pogotuje. Jak zmięknie dodaję ze 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę.

 

Na naszych spotkaniach zlotowych po wieczerzy dnia poprzedniego pozostawało całe mnóstwo różnego rodzaju kawałków wędlin, boczków, szynek. Wszystko to było skrupulatnie posiekane i podsmażone na patelni razem z cebulką i czosnkiem (dodać na koniec, żeby nie zgorzkniał). W domu należy użyć fajnego kawałka wędzonego boczku i jakiejś swojskiej kiełbaski.

 

Zakwas biorę od „baby”, co go sama kwasi, wiem tylko, że z mąki żytniej.

Kiedy ziemniaki będą miękkie wsypuję tą kapitalną przesmażkę, chwile pogotuję, a następnie dolewam  żur –nie napiszę ile, ponieważ różna jest jego kwaśność. „Młodego” żuru idzie więcej – bo mniej kwaśny. Biorę na smak – dotąd dolewam, dopóki nie uznam, że jest dobrze.  Po zagotowaniu ścieram w dłoniach pokaźną garstkę majeranku (starcie uwydatnia aromat), dodaję łyżkę tartego chrzanu (ze słoiczka) i wlewam tak ze 150 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%) zahartowanej wcześniej gorącą zupą i dobrze wymieszanej. Na koniec pozostaje ostatecznie doprawić do smaku solą i pieprzem – lubię już po wyłączeniu gazu pod garem dodać jeszcze świeżego czosnku.

Na talerz wyłożyć połówkę jajka oraz słuszny kawałek wcześniej uparzonej białej kiełbasy (najlepsza od Wosia). W produkcji domowej, kiełbaskę parzę w żurku, natomiast na zlotach, z przyczyn technicznych, osobno.

 

Pozdrawiam

Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317785
Udostępnij na innych stronach

Tomaszku dzięki wielkie :D Mój pierwszy żurek zacznę wg Twojego przepisu :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317833
Udostępnij na innych stronach

"Zakwas Australijski" robi się już 5.5 doby. Zapach, jak na razie bardzo ładny, ale jakośik tak mało jeszcze kwaśny, czekam dalej, może jutro będzie oki :D

 

post-41817-0-93921500-1386313468_thumb.jpg

 

A jakby "coś" się wydarzyło z zakwasem wg przepisu z za wielkiej wody, to wczoraj udało mi się kupić mąkę żytnią razową i mąkę żytnią na żurek, więc eksperymenta z zakwasami mam z czego robić :D :D

 

post-41817-0-54426400-1386313638_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318906
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku mój nastawiony w poniedziałek wieczorem jest już prawdziwym kwasem :D dzisiaj idzie do lodówki . Jest super :) może dodaj z łyżkę wody z ogórków kiszonych tak jak poradził kolega jambo ja tak zrobiłem i poszło migusiem . Pozdrawiam :)

 

kliknięte z telefonu

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318909
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku mój nastawiony w poniedziałek wieczorem jest już prawdziwym kwasem :D

Adek, Ty nastawiałeś z mąki, ja z płatków owsianych, dlatego idzie dłużej :D

 

 

może dodaj z łyżkę wody z ogórków kiszonych

Na razie żadnych dodatków, niech się zrobi wg przepisu :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318927
Udostępnij na innych stronach

Zboju MAdeju , ten zakwas bedzie slabszy niz zytni 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318947
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten zakwas bedzie slabszy niz zytni

Próbowane było i na smak czuć już kwasek, jutro jak wrócę z roboty znaczy dopiero po leżakowaniu będę robił żurek, co będzie to będzie :D , biała surowa już się odmraża :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318978
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.