Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 28 Listopada 2013 Na takie zupki jak podałeś to obgotowuję kości wszelakie ostatnio szpikowe i karkowe Andrzejku, też nieraz różne kości gotuję w tym i karkowe(znaczy się dawno nie gotowałem), tak coby je sobie poobierać z mięska i spożyć jeszcze gorące, wywary szły do mrożenia.Wywar z ogonów i uszów/uchów zrobiłem dlatego, że chętka przyszła na te frykasy no i krupniku i żurku się zachciało. Jak mi żurek wyjdzie to zrobię następny na kościach karkowych, dla mnie to najlepsze kości na wywary Ze szpikowych jeszcze wywaru nie robiłem, u nas nie do kupienia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 28 Listopada 2013 Ze szpikowych jeszcze wywaru nie robiłem, u nas nie do kupienia Jak pojadę w Wasze strony to załaduję w plecak . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 28 Listopada 2013 Jak pojadę w Wasze strony Nie jak pojadę tylko powinieneś napisać Zbóju przyjeżdżam przygotuj "to i to i tamto", a ja na to, że zawsze jestem http://img163.imageshack.us/img163/7687/x2p.gif przygotowany, przybywaj :D :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 28 Listopada 2013 :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Nazwijmy to "Zakwas Australijski" wg AniM Ania przepis zapodała mi na PW, ja go zrobiłem na wagę i ml. płatki owsiane - 69 g (6 łyżek)ząbek czosnkuliść bobkowy większyziele ang. - 5 dużych ziarenwoda ciepła - 150 ml ( i już widzę, że chyba mało) Płatki zmieliłem blenderem, dodałem przyprawy i wodę i odstawiłem w kuchni na wiszącą szafkę, tam najcieplej Po zrobieniu zakwasu wyjąć przyprawy i zakwas blenderkiem potraktować zanim zostanie dodany do zupy. Aniu Aniu, ile dodać jeszcze wody bo dość gęste wyszło?? I teraz kochani, zapodajcie mi proszę przepis na żurek, ale taki co Wy już robiliście :D Edytowane 30 Listopada 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Ania z daleka pewnie już śpi i nie czekam do jutra, dolałem jeszcze 150 ml ciepłej wody Edytowane 30 Listopada 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 30 Listopada 2013 Wojtek, My robimy zawsze wg przepisu z opakowania mąki żytniej żurkowej: 3 czubate łyżki tej mąki, 3-4, przekrojone na pół lub na ćwiartki, ząbki czosnku, Zalane to 0,5l zimną wodą. Po 4-5 dniach będzie już kwaśne. W garnku zagotuj wodę z solą, pieprzem, liściem i zielem ang. + własna biała kiełbaska. Dorzuć warzywka krojone w kostkę (marchew, nie dużo bo żurek będzie za słodki, por, seler, pietruszka i trochę ziemniaków). Utrzyj jeszcze 1-2 ząbki czosnku i dorzuć razem z majerankiem (utrzyj w paluchach będzie bardziej aromatyczny). Jak już wszystko będzie miękkie to wlej zakwas. Zagotuj, zgęstnieje. Podawaj z jajkiem krojonym w ósemki i kiełbasą z wywaru krojoną w plasterki. Można dodać jeszcze do talerza łyżeczkę utartego chrzanu. Pozdrawiam Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Wojtas - specjal for you https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8968-einshelswojski-zurek-slaski/?view=findpost&p=317424 Edytowane 30 Listopada 2013 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 30 Listopada 2013 Wojciechu dzięki Co do mąki to mam zamówioną już inną, a jak jej nie będzie to będę gadał wtedy z wami o tej żurkowaj. Chyba dam takie warzywa jak podajecie, oprócz pora tyle, że będę robił na wywarze, a nie na wodzie Henryk dzięki, już widziałem przepis Ani :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 30 Listopada 2013 Wojtek, Nie robimy żurku na wodzie. Robimy wywar z białej kiełbasy i warzyw a później wrzucamy zakwas. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 30 Listopada 2013 Absolutnie nie ujmując nikomu talentów kulinarnych, w sprawie żurku odwołałbym się do opinii naszego forumowego specjalisty w przygotowywaniu tego specjału. Jadłem żurek z niejednego gara, ale najbardziej mi smakował żurek Kolegi dobrodusznego, który przygotowuje go na większości zadymiarskich spotkań. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 30 Listopada 2013 Może jakaś wskazówka gdzie można znaleźć instrukcje do sporządzenia tak wyśmienitego żurku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 30 Listopada 2013 Wojtek, Nie robimy żurku na wodzie. Robimy wywar z białej kiełbasy i warzyw a później wrzucamy zakwas. Aha, jakoś nie załapałem :facepalm: żurek Kolegi dobrodusznego Tylko, że Tomek za często na forum nie bywa i jak tu od niego przepis "wyrwać" :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Bywa, bywa. Napisz na PW aby wrzucił tutaj swój przepis. Na pewno wpisze się do Twojego pamiętnika. Nie wolno "olewać" NDRRP. Edytowane 30 Listopada 2013 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zboju MAdeju, troche wiecej tej wody JA to na oko robie ,ale wody na ewno wiecej jest. Kiedy sie ustoi zawsze makaz tych plakow jakby osiadala na dole sloika a a woda odrobine metna byla w gornej czesci. A przepis jest polski na 100% bo kolezanka Polka i jej babcia tak robila. Ona tylko taki zur znala Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Napisz na PW aby wrzucił tutaj swój przepis. Na pewno wpisze się do Twojego pamiętnika. Już napisałem Nie wolno "olewać" NDRRP. Dobrze napisane a nawet bardzo cobrze napisane :D troche wiecej tej wody Dolałem jeszcze dwie setki, w sumie to w słoju jest 0.5 L wody A przepis jest polski na 100% Przepis mam z za wielkiej wody to niech będzie "Zakwas Australijski" wg AniM Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Ja lubię żurek- zupę na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Chudziak- Olga wie co pisze... Taki jest fuuulll wypas A ja , kiedy tylko mam dostęp , to gotuję na króliku..., a szczerze....na łbie z królika Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Wojtku, mówisz i masz Nigdy nie robiłem żurku wg jakiegoś konkretnego przepisu. Stała jest rama, a więc „pi razy oko” na 5 litrów: Żurek 2-3 marchewki,1 pietruszka,nieduży kawałek selera korzeniowego,duża cebula2-3 ząbki czosnku1 liść laurowy,2-3 ziela angielskie,kwaśna śmietana – 150 mlżursól,pieprz,majeranekjak są, to kości lub żeberka wędzone, albo kawałek surowego wędzonego boczku, który potem pójdzie do przesmażenia.Wszystko razem do gara i niech się pogotuje. Jak zmięknie dodaję ze 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę. Na naszych spotkaniach zlotowych po wieczerzy dnia poprzedniego pozostawało całe mnóstwo różnego rodzaju kawałków wędlin, boczków, szynek. Wszystko to było skrupulatnie posiekane i podsmażone na patelni razem z cebulką i czosnkiem (dodać na koniec, żeby nie zgorzkniał). W domu należy użyć fajnego kawałka wędzonego boczku i jakiejś swojskiej kiełbaski. Zakwas biorę od „baby”, co go sama kwasi, wiem tylko, że z mąki żytniej.Kiedy ziemniaki będą miękkie wsypuję tą kapitalną przesmażkę, chwile pogotuję, a następnie dolewam żur –nie napiszę ile, ponieważ różna jest jego kwaśność. „Młodego” żuru idzie więcej – bo mniej kwaśny. Biorę na smak – dotąd dolewam, dopóki nie uznam, że jest dobrze. Po zagotowaniu ścieram w dłoniach pokaźną garstkę majeranku (starcie uwydatnia aromat), dodaję łyżkę tartego chrzanu (ze słoiczka) i wlewam tak ze 150 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%) zahartowanej wcześniej gorącą zupą i dobrze wymieszanej. Na koniec pozostaje ostatecznie doprawić do smaku solą i pieprzem – lubię już po wyłączeniu gazu pod garem dodać jeszcze świeżego czosnku.Na talerz wyłożyć połówkę jajka oraz słuszny kawałek wcześniej uparzonej białej kiełbasy (najlepsza od Wosia). W produkcji domowej, kiełbaskę parzę w żurku, natomiast na zlotach, z przyczyn technicznych, osobno. Pozdrawiam Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Tomaszku dzięki wielkie Mój pierwszy żurek zacznę wg Twojego przepisu :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-317833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) "Zakwas Australijski" robi się już 5.5 doby. Zapach, jak na razie bardzo ładny, ale jakośik tak mało jeszcze kwaśny, czekam dalej, może jutro będzie oki A jakby "coś" się wydarzyło z zakwasem wg przepisu z za wielkiej wody, to wczoraj udało mi się kupić mąkę żytnią razową i mąkę żytnią na żurek, więc eksperymenta z zakwasami mam z czego robić :D Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zbójaszku mój nastawiony w poniedziałek wieczorem jest już prawdziwym kwasem dzisiaj idzie do lodówki . Jest super może dodaj z łyżkę wody z ogórków kiszonych tak jak poradził kolega jambo ja tak zrobiłem i poszło migusiem . Pozdrawiam kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zbójaszku mój nastawiony w poniedziałek wieczorem jest już prawdziwym kwasem Adek, Ty nastawiałeś z mąki, ja z płatków owsianych, dlatego idzie dłużej może dodaj z łyżkę wody z ogórków kiszonych Na razie żadnych dodatków, niech się zrobi wg przepisu :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zboju MAdeju , ten zakwas bedzie slabszy niz zytni Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 6 Grudnia 2013 ten zakwas bedzie slabszy niz zytni Próbowane było i na smak czuć już kwasek, jutro jak wrócę z roboty znaczy dopiero po leżakowaniu będę robił żurek, co będzie to będzie , biała surowa już się odmraża :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/10/#findComment-318978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.