pokemon15 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 21 Lipca 2012 Już dawno nic nie wędziłem, więc korzystając z kilku dni wolnych zabrałem się za wędzenie.Super jojo Rybki fajnie wyglądają Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-228872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Lipca 2012 W sumie to nie czyściłem, ale jakoś nic niepokojącego na moich wędzonkach nie zauważyłem. Ta farelka jest czyszczona przed użyciem ale faktycznie tylko z zewnątrz. Muszę ją rozkręcić i zobaczy co w niej siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-228874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Lipca 2012 To uwierz mi , że lepiej ''wywiesić'' wszystko na zewnątrz...tzn. w przewiewne miejsce i okryć firanką :grin: i będzie GIT... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-228877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Lipca 2012 Będę musiał pomyśleć i zbić sobie jakąś skrzynkę z listewek i obłożyć starymi firmanami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-228923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajcman Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 22 Lipca 2012 Super zazdrosze ci wedzarni ale moze juz niedlugo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-228969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 25 Lipca 2012 Dzisiaj poczyniłem trochę przygotowań do jutrzejszego wędzenia. Mięso wyciągnięte z solanki. (50/50 sól/peklosól) Tym razem z braku czasu szybkie 4 dniowe moczenie. Z przypraw tylko sól i czosnek. Tym sposobem zrobiłem żeberka, polędwice i boczek. Dodatkowo na sucho zapeklowałem polędwiczki ale te już są z przyprawami. Dodatkowo wcisnę jeszcze 6 pilosów tłustych. W lodówce znalazłem resztkę jelit i postanowiłem dorobić kiełbasy. Nie jakąś konkretną tylko pokombinowałem z przepisami na chłopską i palcówkę. Kupiłem ponad 3 kg mięs : karkówka 1,5 kg, boczek 1 kg i łopatka 800g. Po odcięciu skóry i ścięgien pozostało ok 3 kg. Wykroiłem z tego prawie 700 g mięsa klasy I, a resztę pokroiłem w duża kostkę. Ta lepszą część pokroiłem nożem w kostkę 1-2 cm. Cała reszta po peklowaniu została zmielona na sitku 8 mm. Peklowałem mieszanką sól/peklosól (50/50). 18g/kg W tym momencie skończyła się bateria w wadze więc reszta przypraw poszła na oko na 3 kg mięsa: - 1 łyżeczka cukru, - 1 łyżka mielonego pieprzu (czarny i kolorowy), - czosnek pół główki młodego. Po dobie wszystkie kawałki oprócz klasy I zmieliłem. Następnie wyrobiłem ok. 10 min i dodałem do tego szklankę wody. Połowę nadziałem w jelita. Drugą część doprawiłem dużą ilością papryki słodkiej i ok pół łyżeczki chili. Chciałem zrobić coś ala kiełbasa węgierska. Niestety reszta jelit była jakaś wadliwa i pękała, albo była za mała i nie chciała wejść na lejek, więc kiełbasa paprykowa poszła w słoiki i do piekarnika. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-229523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Lipca 2012 No i po wędzeniu. A może pieczeniu bo o utrzymaniu temperatury poniżej 50 st. C nie było mowy. U mnie temperatura w cieniu to 34 st. C. Trochę się męczyłem ale jakoś poszło. A oto efekty: Normalnie do wędzenia używam drewna ale posiadam również takie grube trociny. Normalnie dają dużo dymu ale dzisiaj w mocno nagrzanej wędzarni szybko zaczynały się palić. Czy mogę namoczyć je kilka minut i później takimi mokrymi zasypywać żar czy jest to jakiś błąd i odbije się to na jakości wyrobu. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-229640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Lipca 2012 Ładne kolorki tych wędlin.Wyglądają apetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-229651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Gdy jedni bawili się na zlocie ja trochę wędziłem. Zapeklowałem na 7 dni mięsa i dorobiłem do tego kilka kilogramów kiełbasy. Po peklowaniu zamiast osuszyć mięso to najpierw je obmyłem i później suszyłem. W trakcie wędzenia bardzo słabo mięso nabierało koloru. Szczególnie było to widoczne bo miałem jeszcze polędwice od kolegi i one kolor chwytały bardzo ładnie. Przez ten problem dłużej trzymałem mięso w wędzarni co widać np. na baleronie - prawie jak wczesny Zbój. Gdyby ktoś mógł to proszę o wytłumaczenie dlaczego mięso które było płukane pod wodą tak słabo się wędzi. Wiem, że u kogoś w temacie już to było poruszane ale nie mogę znaleźć. A tak to wygląda : Wszystkie te wędliny wędziłem na drewnie dąb i akacja. Po powrocie do domu parzyłem wędliny bo tym razem nie podpiekłem ich we wędzarni. Dodatkowo uwędziłem włoskie Pilosy oraz moje pierwsze sery typu oscypek. Robienie serów w porównaniu do kiełbasy czy innych wędlin to jest tragedia, co chwilę coś mi nie wychodziło, ale o tym w innym temacie bo chciał bym by doświadczeni serowarzy trochę popisali co robiłem źle. W smaku były nawet dobre ale wygląd zobaczcie sami : Tan ładny z tyłu to Pilos. A z przodu widać ala oscypek biały i wędzony. Przed wędzeniem miały podobne kształty. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-234066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Widzę, że teraz jest więcej ludzi na forum. Może teraz ktoś mi odpowie dlaczego wędzonki obmyte po wyjęciu z solanki trudniej się wędzi. Wolniej się wędzą niż te tylko osuszone. Dokładnie pisałem o tym post wyżej. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-234157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 12 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 12 Września 2012 Na dzisiaj miałem zaplanowane wędzenie serów. Tłuste Pilosy oraz typu włoskiego. Po obejrzeniu prognozy z dzisiejszego zrobiło się wczorajsze i to nocne. Skończyłem przed 24, ale był warto bo od 3 w nocy u mnie leje prawie bez przerwy. Aby wędzarnia nie była pusta dorzuciłem śledzie oraz kiełbasę. Śledzie wędziłem w całości oraz płaty. Moczyłem, aż były dobre do jedzenia. I tutaj ważna podpowiedź dla tych co by chcieli wędzić takie śledzie - mają być mocno odsolone. Moje były idealnie słone, ale po wędzeniu jak się trochę wytopiły to słoność wzrosła. Da się je jeść ale z pieczywem, lub jako zakąska do lektury. A tak wygląda efekt nocnego wędzenia: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-237099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 27 Września 2012 Dzisiaj było kolejne wędzenie. Temat przewodni - kiełbasa. Jako dodatek w wędzarni pojawił się boczek i sery. Kiełbasa doprawiana: pieprz czarny i kolorowy, majeranek, czosnek oraz pierwszy raz dałem gorczycę. Ostatni kilogram farszu doprawiłem na ostro. Dodałem paprykę słodką, ostry sos chilli oraz czosnek. Sery wędziłem tradycyjnie Pilosy ( Włoskie i twarogowe) oraz dołożyłem 3 sery solankowe. A tak to wygląda: Kiełbasa po osuszeniu - widać różnice między zwykłą a tą paprykową Sery po wędzeniu: - solankowe - i Pilosy z przyprawami Kiełbasy i boczek przed parzeniem ... i przekrój po parzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-240312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 5 Października 2012 A tak wygląda paprykowa nie parzona po tygodniowym dojrzewaniu (pewnie suszeniu bo warunki typowo domowe) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-241601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 5 Października 2012 :grin: bardzo fajna kiełbasa :thumbsup: gratuluję :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-241614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 5 Października 2012 Dziękuję EL GREGOR. W planach mam zamiar zrobić palcówkę oraz w grubszej osłonce coś na wzór Twojej ścinkowej. Teraz w lodówce dobiega ostatnia faza polędwicy ala parmeńska. Próba w poniedziałek chyba, że w weekend nie wytrzymam i skrócę ostatnią fazę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-241641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 3 Listopada 2012 Dzisiaj kolejne wędzenie serów. Standardowo były Pilosy włoskie i tłuste. Wersje smakowe na dzisiaj to: z pieprzem, z papryką i chilli, z ziołami oraz tylko solone. Dodatkowo jako eksperyment do wędzarni trafił ser żółty - efekt zadowalający. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-247547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 7 Listopada 2012 Dzisiaj odebrałem nową zabawkę. W końcu nie będę się męczył maszynką do mielenia i produkcja powyżej 5 kg nie będzie wielkim wyzwaniem. Dziękuję Wirusowi i Karolowi Szymczakowi za opinie i pomoc w wyborze nadziewarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-248184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 13 Listopada 2012 W ramach testu nowej nadziewarki zrobiłem dzisiaj 5 kg białej. Nadziewanie w porównaniu z elektrycznym zelmerem to jest rewelacja. Wielkie podziękowania dla andrzejk za szybkie i bardzo pomocne odpowiedzi. A tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-249500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 13 Listopada 2012 Wielkie podziękowania dla andrzejk za szybkie i bardzo pomocne odpowiedzi. Jojo musimy sobie pomagać i tyle . Jak już opanujesz w miarę swoje wyroby myślę że będziesz pomagał " młodszym " . :grin: :lol: Wyrób mnie się podoba . :clap: :clap: Teraz tylko zapisz co i ile przypraw dałeś , w celu ewentualnej korekty . :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-249512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 13 Listopada 2012 Własnie orbie notatki. Od kiedy bawię się w domowe wędliny to zawsze opisuję wszystko. Pewnie z czasem częśc wyrobów będę robił na oko ale póki co wszystko notuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-249523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Listopada 2012 I po kolejnym wędzeniu. Dzisiaj w dymie wisiały: polędwice, polędwiczki, boczek, szynki, balerony, żeberka i słonina. Razem wyszło ok 17 kg wsadu. Peklowane wg tabeli Dziadka 4 dni. Jako dodatek był dołożony czosnek. Polędwiczki i boczek peklowane na sucho. Peklosól/sól 50/50 + pieprz, papryka słodka, chilli, czosnek. Słonina tylko solona na sucho. A tak to wygląda: - przed parzeniem ..... i po parzeniu Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-252743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Listopada 2012 I po kolejnym wędzeniu. Jojo Co do koloru to super :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-252746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Listopada 2012 I po kolejnym wędzeniu. Jojo... młody człowieku.. z przyjemnością patrzę na Twoje wyroby... :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-252748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Listopada 2012 Dziękuję za miłe opinie. Andrzeju oprócz koloru smak też jest bardzo dobry.Właśnie zapakowałem polędwicę w rajstopy i wieszam przy oknie. Mam zamiar 3 etap wydłużyć i na święta będzie idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-252753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Listopada 2012 Jojo pozwoliłem sobie wstawić piękne wyroby na FB. :clap: :clap: :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6521-wyroby-jojo/page/4/#findComment-252764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.