candyman Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Marca 2007 Witam serdecznie więc w tym roku chciałbym zbudować sobie wędzarnie na działce, jednak mam pare pytań dotyczących wędzarni a mianowicie: - jak dużo dymu będzie szło w powietrze ( pytanie może wydawać się śmieszne ale chodzi mi o to że niestety w pobliżu działki są bloki no i niestety nie można na działkach robić ognisk itd. ze względu właśnie na uciążliwy dym) wędzić będę z drzewa wiśniowego ponieważ mam go troche na zbyciu...no i czy można zastosować jakieś filtry czy coś w tym stylu w celu eliminacji właśnie zbyt dużej ilość dymu??? Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/653-jak-du%C5%BCo-dymu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Marca 2007 Witam!!!Zadymianie tylko się tak groźnie nazywa, ale nie jest bardziej szkodliwe dla otoczenia niż typowy grill. Jeśli będziesz wędził suchym drewnem to dymu jest naprawdę niewiele.A tak nawiasem: zdolna z Ciebie zadymiarska postać-wiek 13 lat i już budowa wędzarni :shock: :shock: :shock: Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/653-jak-du%C5%BCo-dymu/#findComment-9933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candyman Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Marca 2007 Hehe ok co do wieku to na szybko wypełniałem profil i był tam mały błąd Dzięki za odpowiedź no i mam nadzieje że szybko uda mi się zbudować wędzarnie no i sąsiedzi nie będą marudzić Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/653-jak-du%C5%BCo-dymu/#findComment-9934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Marca 2007 W podobnej sytuacji jestem w lecie gdy sąsiedzi na działkach wypoczywają nie wypada im zatruwać powietrze.Pozostaje w lecie zaczynać wędzenie ze wschodem słońca . Tak wiele dymu się nie wydobywa w czasie wędzenia. Trzeba wędzić suchym drewnem w Twoim przypadku najlepiej obkorowanym ,w tedy w czasie nagrzewania wędzarni jest mniej dymu By skrócić do minimum wędzenie na działce możesz już w domu częściowo obsuszać wędliny np.nad kuchenką gazową lub elektryczną ważne by temp. w miejscu gdzie wiszą kiełbasy nie była większa jak 50 st C. Poczytaj artykuły dla początkujących. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/653-jak-du%C5%BCo-dymu/#findComment-9952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Marca 2007 :lol: :lol: :lol: wykasowałem bo drugi raz to samo weszło- myślę że uśmiechów w zycu nigdy nie jest za dużo :grin: :grin: :lol: Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/653-jak-du%C5%BCo-dymu/#findComment-9953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.