pokemon15 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Stycznia 2012 dlaczego kiełbaska po dwóch dniach w lodówce dostaje "solnego nalotu?To dla mnie naprawdę rzecz dziwna... albo mięso z niepewnego źródła albo... źle robione pd wzg technologicznym... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-196377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Stycznia 2012 No więc zrobiłem frankfurterki według przepisu oraz z dodatkiem papryki słodkiej i chili: http://img835.imageshack.us/img835/9961/38381222.jpg http://img205.imageshack.us/img205/4774/72669591.jpg Jutro wędzenie ale w trybie przyspieszonym :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-196379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Stycznia 2012 A jak ładnie poskręcane. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-196382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Mirek Ty się lepiej w tym temacie nie odzywaj Tu można niechcący zarobić po głowie PsA Tobie się kroi z tego co wiem... :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-196386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Stycznia 2012 dziękuje za odpowiedzi i pstaram się "cus" wiecej powiedzieć. Problem o wyjasnienie , którego prosiłem nie dotyczy mnie, lecz mojego ziomala, który wiedząc, że mam czsem ręce mięsem "ubabrane" zadał mi to pytanie. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-196396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Stycznia 2012 a może ... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-196406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Witam pokemon15 :grin: piękne :thumbsup: :clap: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-196414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planexman Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Witam, dziś z rana wędziłem frankfurterki według KOSZU. Co prawda wędziłem zaledwie 4 godziny w temperaturze 45-60 stopni olchą oraz czereśnią. Efekt bardzo dobry, zrobiłem tylko 1.5 kg na pierwszy raz i już wszystko zjedzone. Naprawdę dobry przepis, nie za słone, nie za ostre , w sam raz. Dziękuje za porady.Oprócz tego zrobiłem ,,lisiecką" oraz boczek wędzony, pieczony. Naprawdę rewelacja. Cytuj zaczynam wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-344591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Witam, dziś z rana wędziłem frankfurterki według KOSZU. Co prawda wędziłem zaledwie 4 godziny w temperaturze 45-60 stopni olchą oraz czereśnią. Efekt bardzo dobry, zrobiłem tylko 1.5 kg na pierwszy raz i już wszystko zjedzone. Naprawdę dobry przepis, nie za słone, nie za ostre , w sam raz. Dziękuje za porady.Oprócz tego zrobiłem ,,lisiecką" oraz boczek wędzony, pieczony. Naprawdę rewelacja. A zdjęcia? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-344593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planexman Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam, znowu zrobiłem konkretną porcję frankfurterek, tym razem 6 kilogramów, 60% szynki kulki i 40% pogardla wraz z niewielką ilością ścinek ze schabu(chyba warkocz). Przyprawy identyczne jak w przepisie KOSZU. Wędzenie olchą , czereśnią, wiśnią. Suszyłem 1 godzinę w temperaturze 50 st. C, następnie wedziłem średnio gęstym dymem 2.5 godziny wraz z LISIECKĄ, wyjąłem frankfurterki i dopiekłem lisiecką na ładny kolor do temperatury wewnętrznej 70 st.C, wsadziłem ponownie ,,wypoczęte" frankfurterki i zadymiłem na gęsto przez 2.5 godziny w temeraturze 40-45 st.C głównie czereśnia i jej trocinami oraz małą ilościa olchy. Z 6 kg po uwędzeniu zostało około 4.5 kg.smak frankfurterek wyszedł obłędny, genialny, po parzeniu idealne- zjadłem z chlebem i musztardą 12 sztuk. Jedyna wada to były minimalnie twardsze od poprzedniej porcji (co nie przeszkadzało ale dążę do ideału)i ciekaw jestem dlaczego????Mam kilka pytań:1. Czy na twardośc wpływ ma ilość tłuszczu, która tym razem była nieco mniejsza o jakieś 10-15%.?2. Niższa temperatura wędzenia?3. Przerwa w wędzeniu(1 h)?4. Jelita baranie jedynie umyłem w ciepłej wodzie bo były świeżo zakupione a poprzednio leżały dodatkowo w soli i później wypłukałem?5. Masę mięsną wyrabiałem dłużej około 20 minut a wcześniej jedynie 10 minut?,,Lisiecka z szynki, golonki i podgardla również wyszła b.dobra , szynkę pokroiłem na 2-3 cm kawałki i tłuczkiem potraktowałem aby były nieco poszarpane. Zmniejszyłem jednak ilośc peklosoli do 15 g na 1 kg.Na zdjęciu prezentuje się mniej ciekawie w realu dużo lepiej, zreszta juz jej nie ma. Szukam solidnej i porządnej nadziewarki do kiełbas, minimum 5 kilogramowa, może znacie dobra markę??? Szukam również konkretnego przepisu na idealne kabanosy, dosyć tluste, nie twarde, dobrze podsuszone, może zna ktoś parametry???? Dziękuje za pomoc!!!! Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez planexman Cytuj zaczynam wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-346274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 1. Czy na twardośc wpływ ma ilość tłuszczu, która tym razem była nieco mniejsza o jakieś 10-15%.? Raczej to. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-346297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planexman Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich, wesołych świąt życzę. Zrobiłem na święta białą kiełbasę, schab wędzony parzony , ,,łososiowy", baleron parzony, boczek wędzony pieczony(rewelacja!)-wszystko rewelacyjne, wędziłem 6 godzin w 50st.C+ podpiekanie boczku około 90 minut.Ale zrobiłem również franfurterki z których nie jestem do końca zadowolony tym bardziej, że porównywałem z poprzednią wersją, która mimo, że nieco twardsza była zdecydowanie lepsza...w smaku. Co mogło mieć wpływ na smak??? oto zmiany jakie wprowadziłem: 1. Gałka muszkatołowa poprzednio była w całych kulkach, którą starłem na tarce, tym razem dałem gotową mieloną i chyba ma gorszy bardziej,,spłaszczony smak" 2. Do wieprzowiny I dałem około 25% łopatki,reszta szynka kulka, poprzednio była w 95% szynka kulka. 3. Krócej wyrabiałem farsz około 10 minut, poprzednio chyba nawet 30 minut.. W przekroju frankfurterka miała widoczne kawałki tłuszczu, poprzednia lepsza wersja(dłuzej wyrabiana) była całkowicie mięsna, tłuszcz niewidoczny, jakby wciągnięty przez jedynkę ale smak rewelacyjny. 4. Podgardle tym razem było raczej nie tak świeże jak poprzednio, tzn. miało normalny zapach ale chyba dłużej leżało, może bardziej powierzchniwowo wyschnięte. Frankfurterki nie miały charakteru, były nieco mdłe a malutkie kawałki tłuszczu nieco drażniły. Może inna gałka muszkatołowa i krótszy czas wyrabiania popsuły nieco efekt?? Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez planexman Cytuj zaczynam wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-347941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 tym razem 6 kilogramów, 60% szynki kulki Mięsień czterogłowy - kulka + mała ilość tłuszczu daje odczucie twardości w moim odczuciu nawet suchości w kiełbasie . To jest moja opinia . Pozdrawiam świątecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6586-frankfurterki-lub-inna-kie%C5%82baska-do-parzenia-jak-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-347942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.