Koszu Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Witam serdecznie całą szanowną Brać. Wzorem innych Zadymiaczy i ja pozwoliłem sobie na założenie tematu, w którym będę prezentował swoje sukcesy i porażki w temacie mojej kulinarnej odysei z (jasna sprawa) szczególnym uwzględnieniem wędzonek. Już prawie 2 lata mija odkąd dołączyłem do Wędzarniczej Braci i tym samym swoją przygodę z wędliniarstwem domowym rozpocząłem. Mimo, że zasób wiedzy o wędzarnictwie nadal jest na poziomie podstawowym, wiem już po tych 2 latach jedno - kocham to i mam zamiar zadymianiem zajmować się jeszcze intensywnie korzystając z wiedzy i doświadczenia Szanownych Koleżanek i Kolegów. Najsampierw dzisiejszy obiadek, którego zapach powoli już po domu się rozchodzi. U nas to się nazywa "kociołek" lub "pieczonki" Potrzebujemy do tego ziemniaków (pokrojonych w plasterki), kapusty (klika liści całych a reszta poszatkowana), kiełbasy (krojonej, własnej produkcji), boczku (krojonego, własnej produkcji), liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Brytfankę smarujemy margaryną i przyklejamy do jej ścianek liście z kapusty. Do tak przygotowanego naczynia wkładami warstwami ziemniaki, kapustę, kiełbasę, boczek i znowu ziemniaki itd. Poszczególne warstwy (kapustę i ziemniaki) lekko solimy i pieprzymy . Na samym wierzchu kładziemy kilka plasterków boczku, liście laurowe i kulki ziela angielskiego i wszystko przykrywamy całymi liśćmi z kapusty. Potem to już tylko pokrywka i na piec. Na lekkim ogniu pieczemy ok 1,5 h. Podajemy z kefirem Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Stycznia 2012 smarujemy margarynąPrzecież to jest trucizna :!: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Koszu chciał napisać "smalcem" :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Witam serdecznie całą szanowną Brać.Już prawie 2 lata mija odkąd dołączyłem do Wędzarniczej Braci Jak na prawie '' dwulatka'' :wink: masz świetne osiągnięcia. Pogłębiaj wiedzę i chwal się swoimi wynikami :wink: Brytfankę smarujemy margaryną :grin: . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Koszu chciał napisać "smalcem" :wink: a jak napisałem? Oż w nery Najmana ale byk !!! O smalcu właśnie myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Koszu, wspaniale smakuje to danie z kociołka w ognisku polecam i gratuluję rocznicy. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Koszu, wspaniale smakuje to danie z kociołka w ognisku Karolu i właśnie dlatego na to danie mówimy właśnie "kociołek" A to co pokazałem to wersja zimowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Stycznia 2012 A oto fragment mojego ostatniego urobku. BALERON PROWANSALSKI Baleron pekluję wg TD. Do zalewy dodaję standardowo wywar z ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu. Potem dodaję jeszcze zmiażdżony czosnek. Po ociekaniu obtaczam batony w mieszance ziół prowansalskich i chilli (najlepiej płatki). Żeby zioła dobrze oblepiły mieso konieczne jest wmasowywanie przypraw (z 3 minuty na baton). Następnie obsuszanie, wędzenie i parzenie. Zioła jakimś cudem podczas parzenia nie odklejają się od baleronu co widać na zdjęciu. Smak wędzonki .... mmmmmmmmm :thumbsup: Mam ten baleron w stałym repertuarze. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Koszu :clap: na oko oceniam, że ma idealne proporcje mięsa do tłuszczu :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Koszu nie wiem czy tak już robiłeś, ale dołóż kiedyś do środka pieczonek kawał karczku, pycha. :tongue: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Stycznia 2012 dołóż kiedyś do środka pieczonek kawał karczku, pycha. :tongue: Dzisiaj doszedłem do wniosku, że trochę więcej mięcha by się w tych pieczonkach przydało i postanowiłem, że następnym razem na wierzch położę wędzone żeberka. ...... już czuję ten smak :thumbsup: [ Dodano: Pią 13 Sty, 2012 00:32 ]idealne proporcje mięsa do tłuszczu :grin: Maad nie masz pojęcia jak się przy tym napracowałem ale rezultat mnie zadowolił Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Poniżej karkówka ale w nieco innej, a'la parmeńskiej odsłonie. Robiony z przepisu ze strony głównej. Smak hmmm można by rzec - szlachetny, zasolenie idealne, zapach skarpetowy czyli można powiedzieć - idealny (dla osób nie związanych z naszą Bracią za normalnego nie uchodzę ciesząc się, że moje wędliny dają skarpetami ) Grzegorz565 ciągle powtarza, że czas działa na korzyść wędlin dojrzewających - i tutaj informacja dla osób, które jeszcze takich wyrobów nie mają na swoim koncie - MA CHŁOPINA RACJĘ Smak z dnia na dzień jest lepszy !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Piękny baleronik :thumbsup: Grzegorz565 ciągle powtarza, że czas działa na korzyść wędlin dojrzewających - i tutaj informacja dla osób, które jeszcze takich wyrobów nie mają na swoim koncie - MA CHŁOPINA RACJĘ Smak z dnia na dzień jest lepszy !!!! Dokładnie , potwierdzam Poniżej karkówka ale w nieco innej, a'la parmeńskiej odsłonie.Ja właśnie robię polędwicę a`la parmeńska . Wczoraj zacząłem drugi etap : http://i43.tinypic.com/4ibfy1.jpg Nie wklejam fotki , żeby nie zaśmiecać u Ciebie wątku Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Koszu, produkcje sushi przeniosłem Ci do nowego tematu "SUSHI". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-197557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.