Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie całą szanowną Brać. Wzorem innych Zadymiaczy i ja pozwoliłem sobie na założenie tematu, w którym będę prezentował swoje sukcesy i porażki w temacie mojej kulinarnej odysei z (jasna sprawa) szczególnym uwzględnieniem wędzonek.

Już prawie 2 lata mija odkąd dołączyłem do Wędzarniczej Braci i tym samym swoją przygodę z wędliniarstwem domowym rozpocząłem. Mimo, że zasób wiedzy o wędzarnictwie nadal jest na poziomie podstawowym, wiem już po tych 2 latach jedno - kocham to i mam zamiar zadymianiem zajmować się jeszcze intensywnie korzystając z wiedzy i doświadczenia Szanownych Koleżanek i Kolegów.

 

Najsampierw dzisiejszy obiadek, którego zapach powoli już po domu się rozchodzi.

 

U nas to się nazywa "kociołek" lub "pieczonki"

 

 

Potrzebujemy do tego ziemniaków (pokrojonych w plasterki), kapusty (klika liści całych a reszta poszatkowana), kiełbasy (krojonej, własnej produkcji), boczku (krojonego, własnej produkcji), liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu.

 

Brytfankę smarujemy margaryną i przyklejamy do jej ścianek liście z kapusty. Do tak przygotowanego naczynia wkładami warstwami ziemniaki, kapustę, kiełbasę, boczek i znowu ziemniaki itd. Poszczególne warstwy (kapustę i ziemniaki) lekko solimy i pieprzymy ;). Na samym wierzchu kładziemy kilka plasterków boczku, liście laurowe i kulki ziela angielskiego i wszystko przykrywamy całymi liśćmi z kapusty. Potem to już tylko pokrywka i na piec. Na lekkim ogniu pieczemy ok 1,5 h. Podajemy z kefirem :) Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

smarujemy margaryną

Przecież to jest trucizna :!: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196078
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie całą szanowną Brać.

Już prawie 2 lata mija odkąd dołączyłem do Wędzarniczej Braci

Jak na prawie '' dwulatka'' :wink: masz świetne osiągnięcia.

Pogłębiaj wiedzę i chwal się swoimi wynikami :wink:

 

Brytfankę smarujemy margaryną

:grin:

.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196080
Udostępnij na innych stronach

Koszu, wspaniale smakuje to danie z kociołka w ognisku polecam i gratuluję rocznicy.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196109
Udostępnij na innych stronach

Koszu, wspaniale smakuje to danie z kociołka w ognisku

Karolu i właśnie dlatego na to danie mówimy właśnie "kociołek" :) A to co pokazałem to wersja zimowa :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196114
Udostępnij na innych stronach

A oto fragment mojego ostatniego urobku.

 

BALERON PROWANSALSKI

 

 

Baleron pekluję wg TD. Do zalewy dodaję standardowo wywar z ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu. Potem dodaję jeszcze zmiażdżony czosnek.

 

Po ociekaniu obtaczam batony w mieszance ziół prowansalskich i chilli (najlepiej płatki). Żeby zioła dobrze oblepiły mieso konieczne jest wmasowywanie przypraw (z 3 minuty na baton). Następnie obsuszanie, wędzenie i parzenie. Zioła jakimś cudem podczas parzenia nie odklejają się od baleronu co widać na zdjęciu.

 

Smak wędzonki .... mmmmmmmmm :thumbsup: Mam ten baleron w stałym repertuarze. Polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196279
Udostępnij na innych stronach

Koszu :clap: na oko oceniam, że ma idealne proporcje mięsa do tłuszczu ;) :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196350
Udostępnij na innych stronach

Koszu nie wiem czy tak już robiłeś, ale dołóż kiedyś do środka pieczonek kawał karczku, pycha. :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196352
Udostępnij na innych stronach

dołóż kiedyś do środka pieczonek kawał karczku, pycha. :tongue:

Dzisiaj doszedłem do wniosku, że trochę więcej mięcha by się w tych pieczonkach przydało i postanowiłem, że następnym razem na wierzch położę wędzone żeberka. ...... już czuję ten smak :thumbsup:

 

[ Dodano: Pią 13 Sty, 2012 00:32 ]

idealne proporcje mięsa do tłuszczu ;) :grin:

Maad nie masz pojęcia jak się przy tym napracowałem :) ale rezultat mnie zadowolił :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196404
Udostępnij na innych stronach

Poniżej karkówka ale w nieco innej, a'la parmeńskiej odsłonie.

 

 

Robiony z przepisu ze strony głównej. Smak hmmm można by rzec - szlachetny, zasolenie idealne, zapach skarpetowy czyli można powiedzieć - idealny :) (dla osób nie związanych z naszą Bracią za normalnego nie uchodzę ciesząc się, że moje wędliny dają skarpetami :) )

 

Grzegorz565 ciągle powtarza, że czas działa na korzyść wędlin dojrzewających - i tutaj informacja dla osób, które jeszcze takich wyrobów nie mają na swoim koncie - MA CHŁOPINA RACJĘ :) Smak z dnia na dzień jest lepszy !!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196477
Udostępnij na innych stronach

Piękny baleronik :) :thumbsup:

 

Grzegorz565 ciągle powtarza, że czas działa na korzyść wędlin dojrzewających - i tutaj informacja dla osób, które jeszcze takich wyrobów nie mają na swoim koncie - MA CHŁOPINA RACJĘ :) Smak z dnia na dzień jest lepszy !!!!

Dokładnie , potwierdzam :)

Poniżej karkówka ale w nieco innej, a'la parmeńskiej odsłonie.

Ja właśnie robię polędwicę a`la parmeńska .

Wczoraj zacząłem drugi etap :

http://i43.tinypic.com/4ibfy1.jpg

 

Nie wklejam fotki , żeby nie zaśmiecać u Ciebie wątku

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-196485
Udostępnij na innych stronach

Koszu, produkcje sushi przeniosłem Ci do nowego tematu "SUSHI".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6591-koszu-%C5%BCycie-i-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87/#findComment-197557
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.