Misiekk85 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witam, zostałem poniekąd zobligowany do przygotowania przyjęcia urodzinowego na 25 osób.Wcześniej robiłem przyjęcia na 15 i było tak akurat, ale teraz ogrom ludzi jest wielki, a chciałbym większość gości zaskoczyć jakimiś lukratywnymi potrawami. Wstępnie tak myślę nad zrobieniem:- Świński rarytasik - pieczeń z karkówki peklowana solą morską w solance 3% przez 6 dni, podwędzana i pieczona na dywanie ze słoniny- schabowy po kowalsku- wieprzowe wnętrzności w garncu podane -flaki- słodkie zieberka - żeberka w miodowej marynacie- indorowe cyce - jeszcze nie wiem jak podane- schab nadziewany żurawiną i śliwką pod galaretową kołderką- świńskie jęzory w chrzanie duszone galaretą opasane- kotlety mielone jajcem nadziane- kaszanka gryczana z cebulą zapiekana- bigos staropolski wg starej babcinej receptury - kiełbasa wędzona- kiełbasa biała- sałatka warzywna - sałatka śledziowa warstwowa- chleb na zakwasie żytni i pszenny- deski wędlin i serów Może macie sugestie innych potraw (mogą być podwędzane :P ) które mógłbym zrobić , i zostaną hitami na stole??Za każdą pomoc z góry dziękuję i zapewniam, że odwdzięczę się pieknymi foteczkami Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witaj! No wszystko smacznie i na pewno pięknie będzie podane :thumbsup: - wieprzowe wnętrzności w garncu podane -flaki Ale z tym to przegięcie jest... :shock: A może masz na myśli wołowe ??? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Z żołądków wierzowych też robi się flaki,ale mi one nie smakują,najlepsze są wołowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Stycznia 2012 :grin: zrób kilka potraw ale perfekcyjnie i dobrze podane :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witam, zostałem poniekąd zobligowany do przygotowania przyjęcia Wstępnie tak myślę nad zrobieniem: - Świński rarytasik - pieczeń z karkówki peklowana solą morską w solance 3% przez 6 dni, podwędzana i pieczona na dywanie ze słoniny - schabowy po kowalsku - wieprzowe wnętrzności w garncu podane -flaki - słodkie zieberka - żeberka w miodowej marynacie - indorowe cyce - jeszcze nie wiem jak podane - schab nadziewany żurawiną i śliwką pod galaretową kołderką - świńskie jęzory w chrzanie duszone galaretą opasane - kotlety mielone jajcem nadziane - kaszanka gryczana z cebulą zapiekana - bigos staropolski wg starej babcinej receptury - kiełbasa wędzona - kiełbasa biała - sałatka warzywna - sałatka śledziowa warstwowa - chleb na zakwasie żytni i pszenny - deski wędlin i serów zostaną hitami na stole?? Za każdą pomoc z góry dziękuję :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Zrób troszku więcej, nie martw się jak coś zostanie to my damy radę, może mały spocik? :lol: :lol: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Stycznia 2012 :grin: Misiekk :thumbsup: po takim ,,żarciu,,dobry deser to jest hit :grin: np.deser z alkoholem,żeby się dobrze spało i śniło o następnych urodzinach :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Misiekk85 napisał/a: - wieprzowe wnętrzności w garncu podane -flaki Ale z tym to przegięcie jest... A może masz na myśli wołowe ???Tylko i wyłącznie wieprzowe... Żołądki kupuję w końcu po 1,5zł za sztukę... To gar flaków ostatecznie kosztuje mnie z 20 zł zrób kilka potraw ale perfekcyjnie i dobrze podaneOd przystrajania jest moja kobieta Ja jestem od pichcenia Misiekk po takim ,,żarciu,,dobry deser to jest hit np.deser z alkoholem,żeby się dobrze spało i śniło o następnych urodzinachPigwówka i wiśniówka już się robią Zrób troszku więcej, nie martw się jak coś zostanie to my damy radę, może mały spocik?Widzisz takiej ilości nie miałem okazji robić. Ja jeszcze nie zamykam listy, mam nadzieje, że jeszcze coś ktoś może zaproponuję wówczas zamienię coś z tej listy. Może coś z drobiu ciekawego.. jestem na etapie poszukiwań przepisów innych niż robię standardowo. Impreza jest dopiero na początku marca także jeszcze mam czas na dopracowanie szczegółów. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Misiekk85, troszkę ostro idziesz z tymi nazwami. "wieprzowe wnętrzności w garncu" "podwędzana i pieczona na dywanie ze słoniny " "indorowe cyce" "pod galaretową kołderką " "świńskie jęzory" "kotlety mielone jajcem nadziane " cytat-Witam, zostałem poniekąd zobligowany do przygotowania przyjęcia urodzinowego na 25 osób. Jak robiłeś przyjęcie na 15 osób , to na 10 więcej chyba nie problem? Stary ,Ty chcesz tych ludzi ugościć czy przepędzić na "cztery wiatry" :shock: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Uwielbiam te nazwy takie specyficzne przeciez nazwa czasami zabawna ma w sobie cos prostego a potrafi zaciekawic.przyjecie robilem juz na 15 osob ale tutaj jest troszke wieksze wyzwanie bo to 50-te urodziny.Koszu tak wogole to dziekuje za nowe nazwy.. :clap: Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Koszu tak wogole to dziekuje za nowe nazwy.. :clap: Nie ma problemu Niech smakuje A jeżeli będziesz chciał przygotować coś na ostro na to przyjęcie to po 22:00 podam Ci kilka pikantnych nazw Możesz na mnie liczyć Nie no tak na serio to ja też lubię takie nazwy jak zauważyłeś. U mnie działa to tak, że najpierw wymyślam ciekawe nazwy, potem wysyłam znajomym menu esemesem a na sam koniec czytam co wysłałem i próbuję coś do tych nazw dopasować. A na samym przyjęciu już jak niosę potrawę na stół to ja niosę a żona krzyczy co niosę. Inaczej sobie przyjęcia nie wyobrażam. Trzymam kciuki za imprezkę. Na bank dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Stycznia 2012 A ja bym się dobrego żurku do tych mięs napił :lol: Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Stycznia 2012 ja proponuję coś do bulionówek np.: prawdziwy rosołek z domowym makaronem (dla tradycjonalistów), a dla tych co wolą "ostrzej" zupę-krem serowo-czosnkową :wink: no i koniecznie coś, żeby się dobrze trawiło: mój faworyt to krupnik :smile: :pycha:(w wersji z % oczywiście) Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Stycznia 2012 proponuję coś do bulionówek Może też być bogracz tylko trochę roboty przy nim :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Stycznia 2012 silimarol i ranigast - sprawdzone :lol: na wyjazdowych imprezachale moje "dobrze" znaczy również przyjemnie :wink: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Jak dla mnie to brakuje jeszcze coś "z wody" . Może górski pstrąg "ciepły co ino z wyndzoka wyjęty".Pozdrawiam Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Stycznia 2012 żeby się dobrze trawiło:silimarol i ranigast - sprawdzone :lol: na wyjazdowych imprezach Mam coś lepszego - nalewka na piwie bardzo mocno korzenna (po tej nalewce na weselu nad ranem potrafilem wciagnac 2 tylnie golonki ) Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Do mięs proponuje sosy np. tatarski , chrzanowy , żurawinowy inwencja wykonawcy czyli Misiekk85, Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Kaszubka a czy masz sprawdzony przepis na sos żurawinowy ?? bo moj ostatni wyszedl zbyt slodki i tylko ja go jadlem Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Ja tak imprezę na komunie w domu swoim robiłem. Okazało się, że wszystkiego było po prostu za dużo! Chyba, że ta impreza będzie przez kilka dni trwać to w porządku. Powodzenia! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Ja tak imprezę na komunie w domu swoim robiłem. Okazało się, że wszystkiego było po prostu za dużo! Chyba, że ta impreza będzie przez kilka dni trwać to w porządku. Powodzenia! najlepsze są imprezy z soboty na piątek - wtedy nic nie zostaje :rolleyes: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Misiekk85, podeślę ci przepisy , ale za kilka dni , gdyż teraz jestem poza domem . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-197830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Kaszubka czekam za tymi przepisami A impreza przełożona na I dzień świąt Wielkanocnych Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-199214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Sos żurawinowo - chrzanowy nr 1 Serek śmietankowy typu "ostrowia" 3 łyżki żurawiny ze słoika łyżka majonezu łyżka śmietany chrzan tarty (ilość zależy od ostrości chrzanu) sól,pieprz do smaku Smak trzeba sobie dopracować, jak kto lubi , bardziej słodko lub bardziej ostro . Na sos tatarski jest wiele przepisów ,każdy ma swój sprawdzony . Sos tatarski: nr 2 ogórki kiszone grzybki marynowane majonez śmietana sos nr 3 papryka konserwowa korniszony grzybki marynowane majonez śmietana sos nr 4 papryka konserwowa koperek majonez jogurt naturalny zawsze postępuję tak samo , składniki siekam , dodaje majonez , śmietanę lub jogurt . w razie potrzeby doprawiam solą , pieprzem i cukrem. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-199380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Stycznia 2012 indorowe cyce - jeszcze nie wiem jak podane Proponuję w cieście francuskim, co prawda robilam to zawsze z kurczakiem nie z indykiem, ale...Ciasto francuskie (u mnie z znanego sklepu z robalem) kroję na wzdłuż na pół i w szerz na 3 części - powstaje mi 6 kawałków, kładę na tym pierś z kurczaka doprawioną do smaku przyprawami, oregano mz konieczne, na to plasterek zółtego sera, sklejam ciasto, nacinam w 2-3 miejscach, żeby mogło odparowywać, smaruję jajkiem (jak nie zapomnę) piekę w 220 stopniach do zrumienienia, podaję zazwyczaj z kiszonym ogórkiem. Jest to bardzo syte i co najważniejsze, dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, może robić za pasztecik do barszczu. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6624-impreza-rodzinna-na-25-osob/#findComment-199721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.