fatum Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Dzięki. Już wiem, gdzie tkwi problem. Sprawdziłem i moja gofrownica ma tylko 750 W. Jutro rozbiorę i zobaczę, czy da się zainstalować dodatkową grzałkę od starej gofrownicy by mieć podwojoną moc. Nie widziałem w sprzedaży gofrownic o mocy ponad 1 kW. Przepis na gofry skopiowałem i wypróbuję. Wykonałem z przepisu Abratka sześć bab (po 450 g.). Piekłem w jednorazowych formach papierowych. Tyle wyszło z 1 kg mąki.Naprawdę były ładnie wyrośnięte mimo sporej ilości rodzynków i żurawiny. Jedyne co zauważyłem, to zbyt "suche" ciasto nie takie "włókniste", choć mąka była nie z marketu tylko z niewielkiego młyna.Przypuszczam, że powodem była zbyt mała ilość glutenu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-213745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Nie widziałem w sprzedaży gofrownic o mocy ponad 1 kW.oj cieniutko z tym rozglądaniem :lol: - wystarczy np w Allegro szukajce wpisać "gofrownica dezal" (żeby zawęzić wyniki ) i mamy ich do wyboru - takiej używam (produkcja jeszcze sprzed kilkunastu lat) http://www.dezal.com.pl/?id=4 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-213747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Nie widziałem w sprzedaży gofrownic o mocy ponad 1 kW.oj cieniutko z tym rozglądaniem :lol: - wystarczy np w Allegro szukajce wpisać "gofrownica dezal" (żeby zawęzić wyniki ) i mamy ich do wyboru - takiej używam (produkcja jeszcze sprzed kilkunastu lat) http://www.dezal.com.pl/?id=4 Trzeba wiedzieć czego szukać. Szukałem, ale w drobnych AGD. Nawet cena jest w granicach przyzwoitości. Dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-213750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Listopada 2012 Sałatka z łososia wędzonego Proporcje podaję takie jak zazwyczaj używam do przygotowania dużej porcji sałatki na biesiadny stół do podjadania przez cały wieczór. Proporcje należy dobrać według własnych upodobań, albo jak wyjdzie. Niezależnie od ilości składników (użytych roztropnie) powinna zawsze smakować. Składniki: 1 opakowanie łososia sałatkowego 250 g, firma nieistotna ważne aby był dobry i miał równy łososiowy kolor. 1 puszka kukurydzy Miękki ser żółty około 100 g 3 jajka ugotowane na twardo Majonez Sól i pieprz Przygotowanie: Ser i jajka trzemy na tarce jarzynowej Łososia rozdrabniamy według upodobań, dosypujemy odsączoną kukurydzę, Mieszamy składniki, dodajemy majonez w bardzo małych ilościach – łatwo można przesadzić i doprawiamy sola i pieprzem. Czas przygotowania to około 5 minut, nie licząc gotowania jajek.. Jak ktoś skorzysta to życzę „Smacznego”, Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-253060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Listopada 2012 MIRKON, fajna prosta sałatka na pewno smaczna :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-253113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Listopada 2012 i używam starej dobrej i mocnej gofrownicyja też taką mam, przedpotopową i gofry wychodzą naprawdę chrupiące, a do nich bita śmietana i wiśnie w słoiku :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-253154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Grudnia 2012 SMALEC W wolnej chwili zrobiłem trochę smalcu, takiego jak lubię. Proporcja oczywiście na oko, tak mniej więcej: Podgardle 500 gramów, Boczek 500 gramów, Cebula 700 gramów, Czosnek trzy główki takie spore, Przetopiona słonina słoik 0,9 litra Jedno jabłko Tym razem użyłem kilka pieczarek drobno krojonych Sól, Pieprz, Majeranek, Zioła prowansalskie, Cebulę kroję w miarę drobno, smażę na wolnym ogniu na patelni aż się zeszkli tym razem pod koniec dosypałem pieczarkę, doprawiam solą i pieprzem, Podgardle kroję drobno i zesmażam na kolejnej patelni, jak już wytopi się tłuszcz dodaję boczek podsmażony na „skwarki” na trzeciej patelni . Łączę wszystkie smażone składniki i duszę razem, dodaję czosnek, starte jabłko i dobrze doprawiam do smaku. Jak smak jest już dobrany dosypuję wszystkich przypraw drugie tyle co użyłem na dobranie smaku i dodaję przetopioną wcześniej słoninkę ze słoika. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników duszę około 5 minut i odstawiam do ostygnięcia. Jak smalec zaczyna być biały mieszam całość do uzyskania jednolitej konsystencji i upycham do naczyń docelowych. Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Grudnia 2012 pychota :thumbsup: :clap: Ja robie tak boczek i słoninę miele na maszynce [5] i topie cebulę i jabłko ścieram na tarce na wiórki i wrzucam na sam koniec topienia potem doprawiam sól pieprz i majeranek wlewam do małego garnka kamiennego z przykrywką [1,5 l.] po wystygnięciu :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Grudnia 2012 W wolnej chwili zrobiłem trochę smalcu, takiego jak lubię. MIRKONIE , na kilogram wsadu , o,7 kg cebuli i trzy główki ( spore ) czosnku , to spora ilość . Jednak jak lubisz ........... to tak musi być . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Grudnia 2012 MIRKONIE , na kilogram wsadu , o,7 kg cebuli i trzy główki ( spore ) czosnku , to spora ilość . Jednak jak lubisz ........... to tak musi być . :smile: a jak jadłeś w Korycinach to nie mówiłeś że sporo, :grin: :grin: :grin: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Grudnia 2012 a jak jadłeś w Korycinach to nie mówiłeś że sporo, :grin: :mrgreen: :grin: Mirku zapewne byłem akurat na wydechu . :smile: :grin: Faktycznie nie odczuwało się tej ilości . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Szanowne, Szanowni, Po długiej przerwie powróciliśmy do robienia tego co bardzo lubimy czyli wędlin.Na początek uczyniliśmy około 6 kilogramów białej kiełbaski.Zjemy ją w żurku, pieczoną w cebuli i tak normalnie na kanapkach. Beata i Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Czesć, miło Was widzieć ... czytać po długiej nieobecnosci Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Po długiej przerwie powróciliśmy do robienia tego co bardzo lubimy czyli wędlin. :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Po długiej przerwie powróciliśmy do robienia tego co bardzo lubimy czyli wędlin. Witajcie . Dawno się nie widzieliśmy . :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Miło znowu czytać dawno nie czytanych :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Ładny powrót do smacznych wyrobów :clap: Gorące pozdrowienia. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.