Skocz do zawartości

Kuchenne zdarzenia w kuchni u Betti.


Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki.

 

Już wiem, gdzie tkwi problem. Sprawdziłem i moja gofrownica ma tylko 750 W.

Jutro rozbiorę i zobaczę, czy da się zainstalować dodatkową grzałkę od starej gofrownicy by mieć podwojoną moc. Nie widziałem w sprzedaży gofrownic o mocy ponad 1 kW.

 

Przepis na gofry skopiowałem i wypróbuję.

 

Wykonałem z przepisu Abratka sześć bab (po 450 g.). Piekłem w jednorazowych formach papierowych. Tyle wyszło z 1 kg mąki.

Naprawdę były ładnie wyrośnięte mimo sporej ilości rodzynków i żurawiny.

 

Jedyne co zauważyłem, to zbyt "suche" ciasto nie takie "włókniste", choć mąka była nie z marketu tylko z niewielkiego młyna.

Przypuszczam, że powodem była zbyt mała ilość glutenu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-213745
Udostępnij na innych stronach

Nie widziałem w sprzedaży gofrownic o mocy ponad 1 kW.

oj cieniutko z tym rozglądaniem :lol: - wystarczy np w Allegro szukajce wpisać "gofrownica dezal" (żeby zawęzić wyniki ) i mamy ich do wyboru :cool:

 

- takiej używam (produkcja jeszcze sprzed kilkunastu lat) http://www.dezal.com.pl/?id=4

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-213747
Udostępnij na innych stronach

Nie widziałem w sprzedaży gofrownic o mocy ponad 1 kW.

oj cieniutko z tym rozglądaniem :lol: - wystarczy np w Allegro szukajce wpisać "gofrownica dezal" (żeby zawęzić wyniki ) i mamy ich do wyboru :cool:

 

- takiej używam (produkcja jeszcze sprzed kilkunastu lat) http://www.dezal.com.pl/?id=4

Trzeba wiedzieć czego szukać. Szukałem, ale w drobnych AGD.

Nawet cena jest w granicach przyzwoitości.

 

Dziękuję za podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-213750
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Sałatka z łososia wędzonego

 

 

Proporcje podaję takie jak zazwyczaj używam do przygotowania dużej porcji sałatki na biesiadny stół do podjadania przez cały wieczór. Proporcje należy dobrać według własnych upodobań, albo jak wyjdzie. Niezależnie od ilości składników (użytych roztropnie) powinna zawsze smakować.

 

 

Składniki:

1 opakowanie łososia sałatkowego 250 g, firma nieistotna ważne aby był dobry i miał równy łososiowy kolor.

1 puszka kukurydzy

Miękki ser żółty około 100 g

3 jajka ugotowane na twardo

Majonez

Sól i pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:

Ser i jajka trzemy na tarce jarzynowej

Łososia rozdrabniamy według upodobań, dosypujemy odsączoną kukurydzę,

Mieszamy składniki, dodajemy majonez w bardzo małych ilościach – łatwo można przesadzić i doprawiamy sola i pieprzem.

 

 

 

 

Czas przygotowania to około 5 minut, nie licząc gotowania jajek..

Jak ktoś skorzysta to życzę „Smacznego”,

 

 

 

Mirek

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-253060
Udostępnij na innych stronach

i używam starej dobrej i mocnej gofrownicy

ja też taką mam, przedpotopową i gofry wychodzą naprawdę chrupiące, a do nich bita śmietana i wiśnie w słoiku :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-253154
Udostępnij na innych stronach

SMALEC

 

W wolnej chwili zrobiłem trochę smalcu, takiego jak lubię.

Proporcja oczywiście na oko, tak mniej więcej:

Podgardle 500 gramów,

Boczek 500 gramów,

Cebula 700 gramów,

Czosnek trzy główki takie spore,

Przetopiona słonina słoik 0,9 litra

Jedno jabłko

Tym razem użyłem kilka pieczarek drobno krojonych

Sól,

Pieprz,

Majeranek,

Zioła prowansalskie,

Cebulę kroję w miarę drobno, smażę na wolnym ogniu na patelni aż się zeszkli tym razem pod koniec dosypałem pieczarkę, doprawiam solą i pieprzem,

Podgardle kroję drobno i zesmażam na kolejnej patelni, jak już wytopi się tłuszcz dodaję boczek podsmażony na „skwarki” na trzeciej patelni .

Łączę wszystkie smażone składniki i duszę razem, dodaję czosnek, starte jabłko i dobrze doprawiam do smaku.

Jak smak jest już dobrany dosypuję wszystkich przypraw drugie tyle co użyłem na dobranie smaku i dodaję przetopioną wcześniej słoninkę ze słoika. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników duszę około 5 minut i odstawiam do ostygnięcia. Jak smalec zaczyna być biały mieszam całość do uzyskania jednolitej konsystencji i upycham do naczyń docelowych.

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254653
Udostępnij na innych stronach

pychota :thumbsup: :clap:

 

 

Ja robie tak boczek i słoninę miele na maszynce [5] i topie cebulę i jabłko ścieram na tarce na wiórki i wrzucam na sam koniec topienia potem doprawiam sól pieprz i majeranek wlewam do małego garnka kamiennego z przykrywką [1,5 l.] po wystygnięciu :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254659
Udostępnij na innych stronach

W wolnej chwili zrobiłem trochę smalcu, takiego jak lubię.

MIRKONIE , na kilogram wsadu , o,7 kg cebuli i trzy główki ( spore ) czosnku , to spora ilość . Jednak jak lubisz ........... to tak musi być . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254690
Udostępnij na innych stronach

MIRKONIE , na kilogram wsadu , o,7 kg cebuli i trzy główki ( spore ) czosnku , to spora ilość . Jednak jak lubisz ........... to tak musi być . :smile:

a jak jadłeś w Korycinach to nie mówiłeś że sporo, :grin: :grin: :grin:

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254697
Udostępnij na innych stronach

a jak jadłeś w Korycinach to nie mówiłeś że sporo, :grin: :mrgreen: :grin:

 

Mirku zapewne byłem akurat na wydechu . :smile: :grin: Faktycznie nie odczuwało się tej ilości .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-254706
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Szanowne, Szanowni,

 

Po długiej przerwie powróciliśmy do robienia tego co bardzo lubimy czyli wędlin.

Na początek uczyniliśmy około 6 kilogramów białej kiełbaski.

Zjemy ją w żurku, pieczoną w cebuli i tak normalnie na kanapkach.

 

 

 

Beata i Mirek

post-40581-0-32626400-1385905422_thumb.jpg

post-40581-0-80443400-1385905444_thumb.jpg

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317573
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po długiej przerwie powróciliśmy do robienia tego co bardzo lubimy czyli wędlin.
 

 

:clap: :clap: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317600
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po długiej przerwie powróciliśmy do robienia tego co bardzo lubimy czyli wędlin.

 

 

 Witajcie . Dawno się nie widzieliśmy  . :D :D 

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317603
Udostępnij na innych stronach

Miło znowu czytać dawno nie czytanych :D:clap: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317668
Udostępnij na innych stronach

Ładny powrót do smacznych wyrobów :clap: :clap: :clap: Gorące pozdrowienia.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6650-kuchenne-zdarzenia-w-kuchni-u-betti/page/2/#findComment-317858
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.