spec202 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Marca 2012 Witam! Nie wiem czy jest na forum - szukałem , ale nie znalazłem :rolleyes: Szybki przepis na ćwikłę z chrzanem: - buraki czerwone 4 kg - słoiczek chrzanu - troszkę octu około 50 ml (do smaku) można zastąpić zdrowszym kwaskiem cytrynowym :tongue: - garść soli - garść cukru Buraki umyć zalać wodą i gotować z dodatkiem wyżej wspomnianej soli i cukru do miękkości Po ugotowaniu odcedzić i odstawić do wystudzenia. Wystudzone buraki obrać z łup i zetrzeć na tarce (ja tarłem na drobnych wiórkach i jak na placki ziemniaczane na tym gwoździem robione w tarce :grin: 50/50) Do startych buraków chrzan + ocet(ewentualnie kwas cytr.) dobrze wymieszać i do słoików, nie trzeba pasteryzować , spokojnie dwa miesiące wytrzymają , a słyszałem ,że nawet pół roku mogą stać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6764-%C4%87wik%C5%82a-z-chrzanem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Marca 2012 Może te linki będą przydatne :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7174&highlight=chrzanhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3395&highlight=tarty+chrzan Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6764-%C4%87wik%C5%82a-z-chrzanem/#findComment-206678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2012 Wielkanoc tuż,tuż więc temat ćwikły został przywołany w porę Oto najstarszy chyba znany przepis na ten przysmak autorstwa samego Pana Reja z Nagłowic."Nuż ćwikiełki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy,nadobnie ochędożyć,w talerzyki nakrajać,także w faseczkę ułożyć,chrzanikiem co najdrobniej ukrężywszy przetrząsnąć,bo będzie długo trwała,także koprem włoskim,trochę przetłukszy,przetrząsnąć,a octem pokropić,a solą też trochę przesalać,tedy to jest tak osobny przysmk....bo i rosołek bardzo smaczny,i sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i bardzo nadobnie pachnęła."Powyższy przepis jest nadal aktualny w poniższej wersji:Kilka buraków ćwikłowych pieczemy nie obierając w piekarniku .Można i ugotować nie obierane,ale pieczone smaczniejsze.Schłodzone buraki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki/trzemy na tarce jak ogórki na mizerię/Zalewamy rozcieńczonym do smaku octem winnym.Dodajemy łyżeczkę sparzonego kminku i 4-5 łyżek świeżo startego chrzanu.Zakwaszamy dodatkowo sokiem z cytryny,1/2 szklanki kwasu z czerwonych buraków,oraz kieliszek czerwonego wytrawnego wina.Ćwikłę układamy w kamionkowym garnku,tak by płyn pokrywał buraczki "na dwa palce"Dojrzewa da dni i jest naprawdę godna polecenia.Przepis podaję za Marią Lemnis "W staropolskiej kuchni" Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6764-%C4%87wik%C5%82a-z-chrzanem/#findComment-206884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.