Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie wiem czy jest na forum - szukałem , ale nie znalazłem :rolleyes:

 

Szybki przepis na ćwikłę z chrzanem:

- buraki czerwone 4 kg

- słoiczek chrzanu

- troszkę octu około 50 ml (do smaku) można zastąpić zdrowszym kwaskiem cytrynowym :tongue:

- garść soli

- garść cukru

 

Buraki umyć zalać wodą i gotować z dodatkiem wyżej wspomnianej soli i cukru do miękkości

 

Po ugotowaniu odcedzić i odstawić do wystudzenia.

Wystudzone buraki obrać z łup i zetrzeć na tarce (ja tarłem na drobnych wiórkach i jak na placki ziemniaczane na tym gwoździem robione w tarce :grin: 50/50)

 

Do startych buraków chrzan + ocet(ewentualnie kwas cytr.) dobrze wymieszać i do słoików, nie trzeba pasteryzować , spokojnie dwa miesiące wytrzymają , a słyszałem ,że nawet pół roku mogą stać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6764-%C4%87wik%C5%82a-z-chrzanem/
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6764-%C4%87wik%C5%82a-z-chrzanem/#findComment-206678
Udostępnij na innych stronach

Wielkanoc tuż,tuż więc temat ćwikły został przywołany w porę

Oto najstarszy chyba znany przepis na ten przysmak autorstwa samego Pana Reja z Nagłowic.

"Nuż ćwikiełki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy,nadobnie ochędożyć,w talerzyki nakrajać,także w faseczkę ułożyć,chrzanikiem co najdrobniej ukrężywszy przetrząsnąć,bo będzie długo trwała,także koprem włoskim,trochę przetłukszy,przetrząsnąć,a octem pokropić,a solą też trochę przesalać,tedy to jest tak osobny przysmk....bo i rosołek bardzo smaczny,i sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i bardzo nadobnie pachnęła."

Powyższy przepis jest nadal aktualny w poniższej wersji:

Kilka buraków ćwikłowych pieczemy nie obierając w piekarniku .

Można i ugotować nie obierane,ale pieczone smaczniejsze.

Schłodzone buraki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki/trzemy na tarce jak ogórki na mizerię/

Zalewamy rozcieńczonym do smaku octem winnym.

Dodajemy łyżeczkę sparzonego kminku i 4-5 łyżek świeżo startego chrzanu.

Zakwaszamy dodatkowo sokiem z cytryny,1/2 szklanki kwasu z czerwonych buraków,oraz kieliszek czerwonego wytrawnego wina.

Ćwikłę układamy w kamionkowym garnku,tak by płyn pokrywał buraczki "na dwa palce"

Dojrzewa da dni i jest naprawdę godna polecenia.

Przepis podaję za Marią Lemnis "W staropolskiej kuchni"

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6764-%C4%87wik%C5%82a-z-chrzanem/#findComment-206884
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.