Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie odnalazlem wlasciwego przepisu na kielbasę z udzca sarny i dzika, postanowilem oddac sie tworczej improwizacji.

8 kg dziczyzny uzupelnilo 4 kg karkowki, 2 kg boczku i 1 kg sloniny.

Mięso spędzilo trzy dni w zalewie pektosoli wg. forumowej tabeli i temperaturze 2 ° C.

 

W szafie zrobilo sie ciasno,co poskutkowalo bladymi plamami na wędlinie.Daleko mi jednak do doskonalosci.

Dodatkowo napelnilem skóre golonki mięsem tejże i skrojonego w kostke udzca sarny.

Wyszlo to tak:

(Jest jej dosc dużo jak na nasze potrzeby i nie wiem jak ja przechować.Za podpowiedzi będę Koleżankom i Kolegom z forum wdzięczny).

 

 

Wędzilem ok.6 godzin drewnem buku i czeresni w temp ok.80°C.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6766-robimhuka-kielbasa-z-sarny-i-dzika/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mięso spędzilo trzy dni w zalewie pektosoli wg. forumowej tabeli i temperaturze 2 ° C

chcesz powiedzieć że peklowałeś na kiełbasy na mokro?

 

z doświadczenia wiem że dziczyzna nie lubi w kiełbasach zbyt dużej ilości wody, a mokre peklowanie pewnie mu nie pomogło. Poza tym fajne wyroby, a kiełbasy ładnie wyglądają.

 

pozdrawiam

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6766-robimhuka-kielbasa-z-sarny-i-dzika/#findComment-208308
Udostępnij na innych stronach

Mięso spędzilo trzy dni w zalewie pektosoli wg. forumowej tabeli i temperaturze 2 ° C

chcesz powiedzieć że peklowałeś na kiełbasy na mokro?

 

z doświadczenia wiem że dziczyzna nie lubi w kiełbasach zbyt dużej ilości wody, a mokre peklowanie pewnie mu nie pomogło. Poza tym fajne wyroby, a kiełbasy ładnie wyglądają.

 

pozdrawiam

Dziekuje za cenną radę , następnym razem w celu porównawczym zapekluje dziczyznę na sucho.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6766-robimhuka-kielbasa-z-sarny-i-dzika/#findComment-208386
Udostępnij na innych stronach

Nie odnalazlem wlasciwego przepisu na kielbasę z udzca sarny i dzika

Nie wiem co to znaczy właściwego, ale może zajrzyj tutaj: str. nr 6

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&postdays=0&postorder=asc&highlight=made++arkadiusz&sid=73cbb6008224aae90f15601ce3aae2f8

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6766-robimhuka-kielbasa-z-sarny-i-dzika/#findComment-208397
Udostępnij na innych stronach

Nie odnalazlem wlasciwego przepisu na kielbasę z udzca sarny i dzika

Nie wiem co to znaczy właściwego, ale może zajrzyj tutaj: str. nr 6

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&postdays=0&postorder=asc&highlight=made++arkadiusz&sid=73cbb6008224aae90f15601ce3aae2f8

Nie znalazlem wlasciwego przepisu, gdyz bylem w posiadaniu tylko udzcow z dziczyzny.

Zastosuje w przyszlosci napewno przepis Kolegi Arkadiusza, ze str.6 wskazanego przez niego watku watku.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6766-robimhuka-kielbasa-z-sarny-i-dzika/#findComment-208405
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.