Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to wszystko szybko się pojawia, jak w najlepszej restauracji ;) Mniemam, że nie masz problemu z "pozbyciem się" tych pyszności, w razie co to podjadę z termosikiem;)

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-272930
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

brzmi smacznie :thumbsup:

Ten sos cheeseburger'owy jest smaczny.

Mięso mielone często używam w kuchni, bo szybko jest gotowy ciepły posiłek.

Ser jest u mnie wszechobecny :grin:

 

Bardzo tu kolorowo w Twoim temacie:)

Dzięki! Witaminki muszą być dla ciała i oka :grin:

 

Mniemam, że nie masz problemu z "pozbyciem się" tych pyszności

Mięsem bez przypraw dzielę się z 2 kotami.Zimą :!:

 

w razie co to podjadę z termosikiem;)

Musiałbyś naładować porcję warzywno-przyprawową :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273024
Udostępnij na innych stronach

Można prosić o przepis na sos cheesburgerowy :grin: ? Jakiego sera używasz, chodzi mi o to, żeby się dobrze rozpuszczał i zbyt szybko nie przywierał czy tam przypalał na dnie garnka.

Sos robię z tego co mam w lodówce.

Używam przypraw od http://www.skworcu.com.pl/.

Wszystko w 1 garnku/patelni przygotowuję.

 

Mięso mielone ( przeważnie wieprzowo-wołowe) podsmażam.

Zalewam wodą.

Dodaję przyprawy suszone od skworcu ( mieszanki z pomidorem( płatki):pomidory z chili i oregano,pomidory z czosnkiem i bazylią, pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim, czosnek płatki), sól, pieprz.

Duszę.Krótko.

Pod koniec dodaję jakikolwiek ser żółty do smaku. Teraz miałam akurat tylżycki.

Zagęszczam mąką.

Gotowe :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273049
Udostępnij na innych stronach

Szybkie danie z kurczakiem w sosie pieprzowym

Produkty:

pierś z kurczaka

przyprawy od skworcu z przewagą zielonego pieprzu

woda

mąka do zagęszczenia ( bez mąki sos jest zdrowszy :smile: )

kasza jęczmienna; dzisiaj u mnie :grin:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273081
Udostępnij na innych stronach

mąka do zagęszczenia ( bez mąki sos jest zdrowszy )

Alltid, zetrzyj ziemniaka na tarce, jak na placki ziemniaczane i tym zagescisz bardzo ladnie sos. To naturalna skrobia, a nie ma takiego efektu jakbys krochmal robila.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273118
Udostępnij na innych stronach

quartz, jesli dasz do sosu make ziemniaczana, otrzymujesz efekt krochmalu, jednak przy startym ziemniaku tego nie masz, poniewaz nie jest tu dana sama ( czysta skrobia). Tez ciebie bardzo pozdrawiam, :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273123
Udostępnij na innych stronach

Z tartymi ziemniakami to dobry pomysł :idea:

Muszę go wykorzystać :!:

Inne warzywa używałam.

Ziemniaki uwielbiam :grin:

 

[ Dodano: Sro 06 Mar, 2013 22:50 ]

trzeba mieć sprawny aparat

Ja robię zdjęcia telefonem :idea: :!:

I nie mam zamiaru szukać mojego aparatu :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273140
Udostępnij na innych stronach

Dla jasności napisz jeszcze jakiej mąki używałaś i w jaki sposób nią zagęszczasz swoje sosy. Jeśli można prosić oczywiście. :grin:

Mąka pszenna.

Sypię do sosu łyżeczką i szybko mieszam :grin:

Zawsze mam mało czasu ma długie gotowanie :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273144
Udostępnij na innych stronach

Mąka pszenna.

Sypię do sosu łyżeczką i szybko mieszam

nie robią ci sie grudki ??? Ja odlewam łyżką trochę gorącego sosy, dodaje ciut gorącej wody i dopiero dodaje mąkę, ewentualnie trochę śmietany, intensywnie mieszam i dopiero dodaje do gara...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273145
Udostępnij na innych stronach

takie mieszanie i sypanie mąki to u mnie zawsze były kluchy..

Teraz tak jak pisze quartz..używam do zagęszczenia warzyw.. np. cukinii ,dyni... i ma to niezaprzeczalną zaletę.... minimum kalorii :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273148
Udostępnij na innych stronach

nie robią ci sie grudki ???

Nie robią :!: Sprawność się liczy :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273149
Udostępnij na innych stronach

Teraz tak jak pisze quartz..używam do zagęszczenia warzyw.. np. cukinii ,dyni... i ma to niezaprzeczalną zaletę.... minimum kalorii :grin:

To jest najzdrowsza metoda :grin:

Nie zawsze mam czas na ciepłe potrawy i idę na skróty :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273150
Udostępnij na innych stronach

Rosołek wołowy robię :grin:

Mróz nadchodzi :grin:

Makaron domowy potrzebuję :grin:

Czekam na propozycje :grin:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273448
Udostępnij na innych stronach

Podpiekasz wcześniej cebulę nad gazem aż do zwęglenia łupinki? Ja tak robię ale w sumie nie wiem czemu to ma służyć, na zasadzie że babcia tak robiła.

Nie żartuj, że taka kucharka jak Ty nie wie jak zrobić makaron domowy. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273451
Udostępnij na innych stronach

Dwa jaja na szklankę mąki lub 10 jaj na kg. :grin:

Czasami wrabiam drobno posiekaną natkę pietruszki ( ładnie wygląda taki zielony no i smaczny).

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273477
Udostępnij na innych stronach

Nie żartuj, że taka kucharka jak Ty nie wie jak zrobić makaron domowy. :grin:

Wiem jak zrobić, tylko nie lubię robić makaronu do rosołu.

Kluski kładzione i lane owszem, bo mniej roboty :grin:

Chyba go wypiję :grin:

 

Cebulę podpiekam dla koloru rosołu, ale dzisiaj wrzuciłam z ciemną łupiną :grin:

 

[ Dodano: Pią 08 Mar, 2013 21:27 ]

Dwa jaja na szklankę mąki lub 10 jaj na kg. :grin:

Czasami wrabiam drobno posiekaną natkę pietruszki ( ładnie wygląda taki zielony no i smaczny).

To wpadnij do mnie z makaronem lub zrobisz na miejscu :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273499
Udostępnij na innych stronach

Doskonale Ciebie rozumiem. :grin: Zawsze można zrobić na zapas, podsuszyć w piekarniku do takiego stopnia, że da się dłużej przechowywać. Ale wtedy już się nie różni zbyt wiele od "sklepowych". :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273504
Udostępnij na innych stronach

podsuszyć w piekarniku

ale po co w piekarniku. Wystarczy poprostu pozistawic troche dluzej na zewnatrz, przetrzasujac odrobine, jesli nie ma sie wieszaka do makaronu.wyschnie i spokojnie bedzie "lezakowal" do czasu kiedy bedzie potrzebny. Tylko trzeba go przechowyuwac w plociennym woreczku.

Alltid jesli niechcesz makaronu, to mozna tez taki rosol z ziemniakami zjesc(to Zbojecki sposob mojego slubnego :grin: , dla mnie rosol musi byc z makaronem).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273528
Udostępnij na innych stronach

Mój Teść też lubi rosół z ziemniakami oczywiście ugotowanymi oddzielnie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273530
Udostępnij na innych stronach

Mój Teść też lubi rosół z ziemniakami oczywiście ugotowanymi oddzielnie .

tak, musza byc ugotowane oddzielnie. zapomnialam dodac, dziekuje Chudziak

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273536
Udostępnij na innych stronach

Mój Teść też lubi rosół z ziemniakami oczywiście ugotowanymi oddzielnie .

Kaszubi tak jadają :grin:

Moje dzieci lubią z makaronem , ja wolę ziemniaczki :thumbsup:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273544
Udostępnij na innych stronach

mozna tez taki rosol z ziemniakami zjesc(to Zbojecki sposob mojego slubnego :grin:

Taki rosół jadałam, jak mieszkałam na Mazurach u leśniczyn z Mazur :thumbsup:

Gotowane ziemniaki w rosole były.Pokrojone były na duże części.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273574
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wam mam dziś sztukę mięsa z chrzanem i ziemniakiem gotowanym :grin:

Do rosołu dodałam całego ziemniaka nierozsypującego się na 1 godz.

Był cały do dziś. Pokroiłam go po podgrzaniu rosołu na talerzu :grin: :thumbsup:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6860-imprezy-u-alltid/page/4/#findComment-273623
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.