Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Miłośników wędlin,

 

Nie było mnie długo na forum i w kraju również, ale szybko nadrabiam zaległości...

Przyjechałam po kilku miesiącach tak złakniona polskiej kiełbasy, że trudno opisać.

Już drugiego dnia zaopatrzyłam się w składniki, a po kolejnych dwóch rozkosz podniebienia :thumbsup: wynagrodziła mi czas rozłąki z moim hobby.

Dziś zrobione szynki wraz z boczkiem peklowane na mokro.

 

Pozdrawiam Wszystkich Mięsożerców-Pasjonatów i mam nadzieję, że wkrótce znów napiszę...

 

Barbarella

 

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6897-smak-w%C4%99dzonek-po-d%C5%82ugiej-przerwie/
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski super...chyba podpiekane...? :thumbsup: :clap: Z jakiego przepisu robiłaś ? Pozdrawiam serdecznie :grin: !!!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6897-smak-w%C4%99dzonek-po-d%C5%82ugiej-przerwie/#findComment-214902
Udostępnij na innych stronach

:clap: :thumbsup: :thumbsup: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6897-smak-w%C4%99dzonek-po-d%C5%82ugiej-przerwie/#findComment-214907
Udostępnij na innych stronach

Miałam

2,88kg mięsa od łopatki dosyć chudej (nie dzieliłam na klasy, tylko kroiłam w kostkę ok. 2, 3cm)

 

0,4kg podgardla

 

pół główki czosnku

maggi

pieprz czarny świeżo mielony

 

mieszanka peklująca 55%peklosól i 45%sól w ilości 0,015kg/1kg mięsa

 

Po dwóch dobach mielone na sitku ø5 (ponieważ oddałam moją maszynkę do przerobienia wraz z większym sitkiem :sad: , więc musiałam sobie poradzić z innym).

Mimo wszystko wyszła bardzo dobrze i w środku ładnie związana oraz bez podcieków. :lol:

 

Pozdrawiam

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6897-smak-w%C4%99dzonek-po-d%C5%82ugiej-przerwie/#findComment-214919
Udostępnij na innych stronach

Barbarella, Bardzo apetyczna kiełbasa Wędzonki jeszcze bardziej działają na mój zmysł :thumbsup: :thumbsup:

 

Dziękujemy za przepis

 

 

 

Pozdrawiam "opozycjonista".......... :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6897-smak-w%C4%99dzonek-po-d%C5%82ugiej-przerwie/#findComment-214937
Udostępnij na innych stronach

Barbarella, :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

 

Piękna ta kiełbaska , u nas też takie podpiekane robią :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6897-smak-w%C4%99dzonek-po-d%C5%82ugiej-przerwie/#findComment-214941
Udostępnij na innych stronach

Do Bagno:

Ostatni kawałek kiełbasy wczoraj na kolację zjedliśmy, a pół boczku i ta większa szynka jest wciąż do dyspozycji..

 

Tak trzymam wszystko w lodówce owinięte w papier śniadaniowy i pergamin.

 

Obserwowałam czy coś się dzieje z tak przechowywanymi kiełbasami i nie zauważyłam żadnych objawów psucia (1 tydzień od wędzenia). Oczywiście trochę podeschła, ale to oczywiste.

 

Dziękuję za wszystkie posty i pozdrawiam.

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6897-smak-w%C4%99dzonek-po-d%C5%82ugiej-przerwie/#findComment-215252
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.