Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

W przepisie ze strony głównej na kiełbasę Justowską jest podane 1,5 kg soli na 10 kg mięsa :shock: :question:

Czy to aby nie za dużo ?

Ja dałem 0,5 kg i jest za słone, czy mogę to teraz wymoczyć w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli? Mięso nasoliłem wczoraj wieczorem.

 

Pozdrawiam

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/
Udostępnij na innych stronach

Siara, masz Koleżko kłopoty z matmą. Ligawa podaje dawki przypraw i dodatków w dkg na kg farszu. Czyli 1,50 dkg soli x 10 kg miesa daje...................... ??? 15,0 dkg soli, czyli 0,15 kg

Proszę Was bardzo byście uwaznie czytali przepisy, a swe obliczenia powtarzali nawet kilka razy, by nie wyrzucac potem mięcha.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10747
Udostępnij na innych stronach

Mięsa nia mocz, tylko podziel na porcje i dodaj do kazdej świeżego, wyliczając juz teraz dokładnie zapotrzebowanie soli. Wyjdą Ci 3 lub 4 rodzaje nowych, nieprzewidzianych kiełbasek. Może to i dobrze???

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10748
Udostępnij na innych stronach

Pewnie mam kłopoty z matmą, albo z czytaniem :blush:

Nie moczyć :question: Tylko jak dodam świeżego mięska to będzie tego ponad 20 Kg :shock:

To troszkę za dużo, chyba jednak wymoczę i do słoików, szkoda :devil:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10750
Udostępnij na innych stronach

Frycowe sie płaci. :wink:

Ja bym radził jednak dodac mięsa i częśc w jelita, a reszte w słoiki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10751
Udostępnij na innych stronach

1. wymoczenie spowoduje usunięcie kleju z mięsa - kiełbasa będzie się rozpadać

2. nie będziesz mógł kontrolować procesu "odsalania" - nie wiadomo jak długo trzeba by moczyć

 

Naprawdę lepiej zmieszać to przesolone mięso ze świeżym.

Wiesz ile dałeś soli, policz sobie proporcje, ile musisz dodać mięsa aby wszyło 20g soli /kg.

Masz gwarancję, że nie zmarnujesz surowca.

Przygotuj odpowiednią ilość słoików i zrób kiełbasę słoikową pasteryzowaną.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10761
Udostępnij na innych stronach

Siara najrozsądniej będzie jak to mięso co jest za słone podzielisz na porcje np. po 1kg i zamrozisz .Później jak będziesz robić kiełbasę to będziesz dokupywać po 1.20 kg świeżego na 1 kg zamrożonego i możesz śmiało robić kiełbasę lub wyroby w praskach już nie dodając peklosoli . Mrożenie mięsa peklowanego jest praktykowane w zakładach na okres do 3 miesięcy w sytuacjach wyjątkowych a Twoja sprawa jest super wyjątkowa.Podrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10768
Udostępnij na innych stronach

Siara najrozsądniej będzie jak to mięso co jest za słone podzielisz na porcje np. po 1kg i zamrozisz .Później jak będziesz robić kiełbasę to będziesz dokupywać po 1.20 kg świeżego na 1 kg zamrożonego i możesz śmiało robić kiełbasę lub wyroby w praskach już nie dodając peklosoli . Mrożenie mięsa peklowanego jest praktykowane w zakładach na okres do 3 miesięcy w sytuacjach wyjątkowych a Twoja sprawa jest super wyjątkowa.Podrawiam

:grin: Co doświadczenie to doświadczenie :!:

Serdecznie dziękuję za podpowiedż :smile:

a na przyszłośc:

 

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10769
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Peklosól i przyprawy powinno podawać się w gramach , gdyż nie wszyscy dobrze przeliczają i wychodzi taki właśnie bigos. W przepisach jest różnie raz dkg, raz kg, a raz gramy, ewentualnie w jednym przepisie użyte są różne miana wag. Powinno się zunifikować miary w przepisach i będzie po kłopocie.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10772
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
Wszystkie dane w recepturach podawane są w kilogramach i to zawsze na 100kg. i może zacząć się problem odwrotny gdy będzie trzeba przeliczać 200 g na dkg. A może lepiej przypomnieć matematykę .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-24253
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie dane w recepturach podawane są w kilogramach i to zawsze na 100kg. i może zacząć się problem odwrotny gdy będzie trzeba przeliczać 200 g na dkg. A może lepiej przypomnieć matematykę .Pozdrawiam

Witam Dziadku,

 

Z moją matematyką nie jest aż tak źle.

W tym przypadku, był to problem odręcznego pisma, braku jednostek oraz małego doświadczenia.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-24256
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.