Siara Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2007 Witam, W przepisie ze strony głównej na kiełbasę Justowską jest podane 1,5 kg soli na 10 kg mięsa :shock: :question: Czy to aby nie za dużo ?Ja dałem 0,5 kg i jest za słone, czy mogę to teraz wymoczyć w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli? Mięso nasoliłem wczoraj wieczorem. PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2007 Siara, masz Koleżko kłopoty z matmą. Ligawa podaje dawki przypraw i dodatków w dkg na kg farszu. Czyli 1,50 dkg soli x 10 kg miesa daje...................... ??? 15,0 dkg soli, czyli 0,15 kg Proszę Was bardzo byście uwaznie czytali przepisy, a swe obliczenia powtarzali nawet kilka razy, by nie wyrzucac potem mięcha. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2007 Mięsa nia mocz, tylko podziel na porcje i dodaj do kazdej świeżego, wyliczając juz teraz dokładnie zapotrzebowanie soli. Wyjdą Ci 3 lub 4 rodzaje nowych, nieprzewidzianych kiełbasek. Może to i dobrze??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2007 Pewnie mam kłopoty z matmą, albo z czytaniem :blush: Nie moczyć :question: Tylko jak dodam świeżego mięska to będzie tego ponad 20 Kg :shock: To troszkę za dużo, chyba jednak wymoczę i do słoików, szkoda :devil: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2007 Frycowe sie płaci. :wink: Ja bym radził jednak dodac mięsa i częśc w jelita, a reszte w słoiki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Marca 2007 Czysto teoretycznie, co by się stało gdybym wymoczył mięsko i z takiego zrobił kiełbasę :question: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Marca 2007 1. wymoczenie spowoduje usunięcie kleju z mięsa - kiełbasa będzie się rozpadać2. nie będziesz mógł kontrolować procesu "odsalania" - nie wiadomo jak długo trzeba by moczyć Naprawdę lepiej zmieszać to przesolone mięso ze świeżym.Wiesz ile dałeś soli, policz sobie proporcje, ile musisz dodać mięsa aby wszyło 20g soli /kg.Masz gwarancję, że nie zmarnujesz surowca.Przygotuj odpowiednią ilość słoików i zrób kiełbasę słoikową pasteryzowaną. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2007 Dzięki za rady, oczywiście posłucham i tak zorbie.Będzie też wkład do szynkowara :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Marca 2007 Siara najrozsądniej będzie jak to mięso co jest za słone podzielisz na porcje np. po 1kg i zamrozisz .Później jak będziesz robić kiełbasę to będziesz dokupywać po 1.20 kg świeżego na 1 kg zamrożonego i możesz śmiało robić kiełbasę lub wyroby w praskach już nie dodając peklosoli . Mrożenie mięsa peklowanego jest praktykowane w zakładach na okres do 3 miesięcy w sytuacjach wyjątkowych a Twoja sprawa jest super wyjątkowa.Podrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2007 Siara najrozsądniej będzie jak to mięso co jest za słone podzielisz na porcje np. po 1kg i zamrozisz .Później jak będziesz robić kiełbasę to będziesz dokupywać po 1.20 kg świeżego na 1 kg zamrożonego i możesz śmiało robić kiełbasę lub wyroby w praskach już nie dodając peklosoli . Mrożenie mięsa peklowanego jest praktykowane w zakładach na okres do 3 miesięcy w sytuacjach wyjątkowych a Twoja sprawa jest super wyjątkowa.Podrawiam :grin: Co doświadczenie to doświadczenie :!: Serdecznie dziękuję za podpowiedż :smile: a na przyszłośc: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2007 CześćPeklosól i przyprawy powinno podawać się w gramach , gdyż nie wszyscy dobrze przeliczają i wychodzi taki właśnie bigos. W przepisach jest różnie raz dkg, raz kg, a raz gramy, ewentualnie w jednym przepisie użyte są różne miana wag. Powinno się zunifikować miary w przepisach i będzie po kłopocie.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-10772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rr97 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Grudnia 2007 witam, JESTEM TEGO SAMEGO ZDANIA - należy zunifikować !!! Cytuj Ryszard (rr97) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-24251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Wszystkie dane w recepturach podawane są w kilogramach i to zawsze na 100kg. i może zacząć się problem odwrotny gdy będzie trzeba przeliczać 200 g na dkg. A może lepiej przypomnieć matematykę .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-24253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Wszystkie dane w recepturach podawane są w kilogramach i to zawsze na 100kg. i może zacząć się problem odwrotny gdy będzie trzeba przeliczać 200 g na dkg. A może lepiej przypomnieć matematykę .Pozdrawiam Witam Dziadku, Z moją matematyką nie jest aż tak źle. W tym przypadku, był to problem odręcznego pisma, braku jednostek oraz małego doświadczenia. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/692-kie%C5%82basa-justowska-ligawy/#findComment-24256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.