mikami Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Maja 2012 Niestety nie mam zdjęć :grin: bo przerobiłem :lol: Na koniec zakupów sprzedawczyni wcisnęła mi kawałek boczku ze skórą 40x40cm. W sklepowej lodówce w przekroju wyglądał chudziutko, od widocznej strony miał cieniutkie pasemka tłuszczu. W domu okazało się, że oprócz chudego ciemnego mięsa + skóra i trochę błon nie ma tam w ogóle tłuszczu.Czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6956-co-to-za-mi%C4%99so-czy-boczek-mo%C5%BCe-by%C4%87-bez-t%C5%82uszczu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Maja 2012 Czy to możliwe?tak, możliwe :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6956-co-to-za-mi%C4%99so-czy-boczek-mo%C5%BCe-by%C4%87-bez-t%C5%82uszczu/#findComment-219240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Maja 2012 okazało się, że oprócz chudego ciemnego mięsa............... nie ma tam w ogóle tłuszczu Świnka "fitnes" Ci się trafiła - wiesz siłownia, basenik solarum i dietka LC ... :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6956-co-to-za-mi%C4%99so-czy-boczek-mo%C5%BCe-by%C4%87-bez-t%C5%82uszczu/#findComment-219241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Maja 2012 Jak tak dalej pójdzie, to cena słoniny przegoni cenę mięsa zwłaszcza, kiedy już oficjalnie "okaże się", że tłuszcz zwierzecy jest zdrowszy od wszystkich innych tłuszczów niewiadomego pochodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6956-co-to-za-mi%C4%99so-czy-boczek-mo%C5%BCe-by%C4%87-bez-t%C5%82uszczu/#findComment-219242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Maja 2012 To wcale nie jest tak odległe Mirek. Ostatnio na Podlasiu płaciłem za słoninę 5-7cm 12pln za kg więc porównywalnie ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6956-co-to-za-mi%C4%99so-czy-boczek-mo%C5%BCe-by%C4%87-bez-t%C5%82uszczu/#findComment-219245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Maja 2012 to cena słoniny przegoni cenę mięsa Gdzieś na forum napisano, że już tak było w XIX wieku :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6956-co-to-za-mi%C4%99so-czy-boczek-mo%C5%BCe-by%C4%87-bez-t%C5%82uszczu/#findComment-219270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szemkel Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Października 2012 Nieco odnowię ten temat swoimi spostrzeżeniami z miejsca mego zamieszkania, bo tez nie dawniej niz wczoraj robiłem zakupy mięsa do produkcji kiełbasy. Boczek tutejszy, to niemal samo mięso, powleczone skórą. Aby nabyć nieco tłuściejszy boczek trzeba go zamawiać wcześniej :grin:, lub tez być na chińskim markecie bladym świtem, gdy rozbierają półtusze. Dokupiłem," niemal spod lady " :grin: :grin: :grin:,jak za starych dobrych czasów w PRL-u, kilogram słoniny, u zaprzyjażnionego serba(całą słoninę zamawiaja restauracje orintalne). Sprzedał mi kilogram słoniny $6.00, za boczek płacę $7.80, karczek $8.20.Moja prababcia Anna, która samodzielnie gospodarowała od czasów schyłku imperium Franca Josefa na 130 hektarach(a wtedy to było sporo), odeszła do Pana w wieku 102 lat, mawiała, że słonina ma być na cztery palce.Raz, że dożyła swego wieku na tej słoninie, dwa, że gdyby dzisiaj chodowała swoją trzodę ekologiczną (taka była), byłaby zasobną w mamonę osobą :grin: .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6956-co-to-za-mi%C4%99so-czy-boczek-mo%C5%BCe-by%C4%87-bez-t%C5%82uszczu/#findComment-243942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.