@halusia@ Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Maja 2012 Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną Składniki na biszkopt: - 3 jaja, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - pół szklanki cukru, - szczypta soli, - pół szklanki mąki pszennej, - kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka rozmieszać i delikatnie połączyć z białkami. Mąki z proszkiem przesiewać delikatnie i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 15-20 min w temp. 180stopni. Blaszkę wyciągnąć i gorącą zrzucić z wysokości 50cm, wtedy biszkopt nie opadnie. Mus jabłkowy: - 1 kg jabłek.. ja dałam 1 słoik litrowy musu swojej roboty - 2 galaretki .. smak dowolny - 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody Do musu jabłkowego dodajemy galaretki rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody i żelatynę również rozpuszczoną w małej ilości wody. Dodatkowo: - 400 ml śmietany kremówki, - 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzącej wody), - cukier wanilinowy - czekolada do dekoracji Na biszkopt, wyłożyć ostudzone jabłka wstawić do lodówki. W tym czasie ubić kremówkę, w połowie ubijania dodawać cukier wanilinowy , a na koniec żelatynę, wyłożyć na masę jabłkową, na to zetrzeć czekoladę. Smacznego ! Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6972-ciasto-z-musem-jab%C5%82kowym-i-bit%C4%85-%C5%9Bmietan%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Maja 2012 Halusiu to taki przed start przed zlotem :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6972-ciasto-z-musem-jab%C5%82kowym-i-bit%C4%85-%C5%9Bmietan%C4%85/#findComment-219852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Maja 2012 Halusiu to taki przed start przed zlotem :grin: :thumbsup: :clap:Taki malutki start Haniu.. dzisiejsze ciasto upiekłam na Dzień Matki :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6972-ciasto-z-musem-jab%C5%82kowym-i-bit%C4%85-%C5%9Bmietan%C4%85/#findComment-219853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Maja 2012 Haluś zrobię to ciasto,apetycznie wygląda.Dzięki za przepis. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6972-ciasto-z-musem-jab%C5%82kowym-i-bit%C4%85-%C5%9Bmietan%C4%85/#findComment-219928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Witam serdecznie, wczoraj moja LP zrobiła też taki jabłecznik na biszkopcie ale przepis zaczerpnęła z netu .Szukając miejsca na forum ,znalazłem prawie identyczny , pozwoliłem sobie podłączyć się pot twój temat Halinko a następnym razem będzie wykonany według twojego przepisu .Jest przepyszny - gorąco polecam Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6972-ciasto-z-musem-jab%C5%82kowym-i-bit%C4%85-%C5%9Bmietan%C4%85/#findComment-324648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Szukając miejsca na forum ,znalazłem prawie identyczny , pozwoliłem sobie podłączyć się pot twój temat Halinko Niemalże identyczny... z tym że jak widać u mnie jest jedna warstwa ciasta. Bodzio... ale jabłecznik wykonany przez Twoją LP wygląda bardzo smacznie... Dzięki że odświeżyłeś mi ten temat... przepis godny polecenia i już wiem co upiekę w najbliższym czasie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6972-ciasto-z-musem-jab%C5%82kowym-i-bit%C4%85-%C5%9Bmietan%C4%85/#findComment-324705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Niemalże identyczny... z tym że jak widać u mnie jest jedna warstwa ciasta. Halinko, masz bardzo bystre oko a najlepsze podczas robienia jabłecznika było dzielenie biszkoptu cienką dratwą pierwszy raza coś takiego robiłem , całe życie człowiek się uczy . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6972-ciasto-z-musem-jab%C5%82kowym-i-bit%C4%85-%C5%9Bmietan%C4%85/#findComment-324727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Halinko, masz bardzo bystre oko a najlepsze podczas robienia jabłecznika było dzielenie biszkoptu cienką dratwą pierwszy raza coś takiego robiłem , całe życie człowiek się uczy . Bodzio... można dratwą lub żyłką... ale ja i tak używam tylko noża... zresztą każdy sposób jest dobry, liczy się końcowy efekt Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6972-ciasto-z-musem-jab%C5%82kowym-i-bit%C4%85-%C5%9Bmietan%C4%85/#findComment-324753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.