Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.05.2025 o 19:19, awujotka napisał(a):

No i pod wpływem Twojego postu, zakupiłem LEMa 5lbs, ale będzie za ok. 4tygodnie. Do tego wziąłem lejek kabanosowy 3/8" czyli 9,5mm wewnątrz rurki. Nie robiłem nigdy kabanosów, nie byłem pewny czy średnica jest dobra, ale natrafiłem na YT na film gdzie Amerykanin robił pepperoni sticks przez ten lejek, więc wziąłem. Zobaczymy czy ta nadziewarka poradzi polskim kabanosom bez dodatku wody. 

A jak ci się Twój LEM sprawuje? Nie ma luzów na rączce przy przekładni? Jak ogólnie wrażenia po kiełbaskach gołąbkowych, ma maszynka zapas mocy?

Uwielbiam polską kuchnię :-) mmmniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/161/#findComment-1018465
Udostępnij na innych stronach

Zadajesz trudne pytania 😛 Jak narazie zrobiłam tylko gołąbkową, więc poszło gładko. Dzisiaj będzie parówkowa, więc też pójdzie lekko. Na pewno trzeba przymocować do blatu przy kabanosach. Ja takiej możliwości nie mam (blat równo z szafkami), więc będzie mocowana na stałe do kawałka granitu. Ja zamówiłam jeszcze dodatkowo zestaw lejków metalowych, czekam na dostawę. Oryginalny lejek plastikowy - ten najgrubszy - był uszkodzony. Luzów na rączce nie stwierdziłam, ale czy ja się na tym znam? &nbsp🤔 Ja dokupiłam jeszcze plastikowe części zamienne - tłok i uszczelki na tłok, tak na wszelki wypadek. 

Parówkowa będzie z 2,4 kg mięsa, zobaczymy jak pójdzie i czy na raz się zmieści. ale o tym wieczorem.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/161/#findComment-1018629
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.06.2025 o 21:27, awujotka napisał(a):

Obiecane serdelki. W pełni drobiowe. Do nadziewarki weszło 2,4 kg mięsa, i jeszcze był luz. Tak więc 2,5 kg można pakować. 

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Luzy to byś od razu wyczuła, bo ja na jednym filmie widziałem taki luz ewidentny, że ledwo co korba się trzymała, ale to chyba wadliwe przyszło od producenta. A A serdelki ładniutkie Ci wyszły, czym kutrowałaś?

Uwielbiam polską kuchnię :-) mmmniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/161/#findComment-1018885
Udostępnij na innych stronach

W dniu 18.06.2025 o 01:50, 3YAPAN napisał(a):

 czym kutrowałaś?

3x mielone na makowym sitku. Z tym że drugi i trzeci raz po lekkim zamrożeniu.

Mówiąc o luzie, miałam na myśli to, że jeszcze weszłoby trochę mięsa, miejsca było jeszcze ok. 3 cm wolnego od góry.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/161/#findComment-1019280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.