Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gwizdek.

 

Miałem to samo w mojej rodzince.

Kiedy zrobiłem pierwsze parzone wyroby, to tylko ja je jadłem.

Nie byłem w stanie dorównać soczystością do sklepowej konserwowej.

Wiecznie słyszałem że za suche, nie takie jak w sklepie i mało pachną.

Jak mam dorównać sklepowym wyrobom skoro nie używam węża z wodą do produkcji, a aromat jest naturalny, a nie wspomagany sztucznym aromatem ?

Nie ma takiej opcji.

Byle karmę dla psa otworzysz a pachnie tak, że sam bym ją zeżarł.

 

Problem tkwi w tym, że przez te wszystkie lata kupowania sklepowej żywności pokolenie nie wie jak smakuje swojski, prawdziwy wyrób.

Jak nie ciągnie się jak gumka od majtek i jak nie pachnie na kilometr to jest BE.

 

Wędzonki to inna bajka.

Jeszcze jakoś przeszły, bo skusił ich zapach jaki rozchodził się po domu.

 

Mieszkam prawie na wsi i od pewnego czasu kupuję mleko prosto od krowy.

Ja pamiętam jak powinno smakować mleko, ale miastowym których częstuje mleko śmierdzi kupą.

 

I bądź tu mądry.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230208
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Batiar,

Witam

Właśnie zamierzam swojej LP małymi kroczkami uświadomić, wyższość wyrobów domowych od produkcji w zakładach masarskich. Podejdę ją psychologicznie :grin:

Ale jeszcze przede mną dłuuuuuuga droga aby moje wyroby wyglądały i smakowały jak wyroby innych forumowiczów :cry:

Powiedz, kiedy jest ten zlot podlaski ?

Jeszce raz dziękuje za zamrażarkę itp.

Jak sam widziałeś grzałka wykorzystana również.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8917&postdays=0&postorder=asc&start=30

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230209
Udostępnij na innych stronach

Zlot jest planowany na 12-14 października 2012.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8631&postdays=0&postorder=asc&start=60

Byłoby super gdybyś zechciał pojawić się na tym zlocie. :grin:

Poczytaj posty, na pewno się skusisz jeżeli tylko czas pozwoli.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230232
Udostępnij na innych stronach

"Problem tkwi w tym, że przez te wszystkie lata kupowania sklepowej żywności pokolenie nie wie jak smakuje swojski, prawdziwy wyrób."

Miro masz rację, przyjechali do mnie znajomi z niemiec i nie chcieli jeść mojej mielonki ( naprawdę chudej) i kupili sobie szynkę z indyka która z daleka "pachniała" konserwantami bo ta szyneczka w/g nich była dietetyczna, a mój pies nie chciał na nią nawet spojrzeć .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230233
Udostępnij na innych stronach

Cóż zrobić, zmiana przyzwyczajeń trochę trwa.

Ale warto.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230301
Udostępnij na innych stronach

Gwizdek, Napisz co wykorzystałeś z mojego przepisu na rybki. Wypunktuj co zrobiłeś, co było złe - niedobre, a co dobre. Rozumiem, że jesteś raczej "małosolny" Bo rybek chyba wg programu trzy dni nie peklujesz? :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230560
Udostępnij na innych stronach

Andyandy,

Witam

według twojego przepisu zasoliłem " z ręki" drugie dzwonko łososia, przesypałem grubo ziarnistą nie jodowaną solą i do lodówki- za cienki aby określić wagę soli. Na koniec przed wędzeniem opłukałem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Kolor przed wędzeniem bardzo ładny, wyrazisty prezentował się lepiej niż w solance 10% (solanka zrobiona w piątek ok 18 i włożone rybki, sobota ok godz. 8 potem ociekanie i wędzenie po południu). Jak pisałem wcześniej po wędzeniu trochę dla mnie zasłony dla innych ok ale to kwestia kubków smakowych. Nie wędziłem na zimno bo nic nie zostało :grin:

Temperatura 45 - 49 C

Następnym razem zrobię pstrągi według Twej tabeli za, którą dziękuje. :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230565
Udostępnij na innych stronach

Gwizdek, Ten 1 % latem ma duże znaczenie, a zimą bez zauważenia. Moja tabela jest od 7% do 12 % czyli dla wszystkich o każdej porze roku mam nadzieję, że następne wędzenie będzie ok i skorzystasz również z pomiaru temperatury solanki. Ja również jestem zwolennikiem małej ilości soli. Rybki najlepsze zawsze są na drugi dzień i to się zgadza. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230566
Udostępnij na innych stronach

Skoro wróciliśmy do tematu związanego z forum to podam jak solę rybę przed wędzeniem.

 

Gdy solę z ręki to podobnie jak koledzy w grubsze części ryby daję więcej soli a przy ogonie oczywiście mniej. Mało ryb uwędziłem więc po zważeniu filetów odważam sobie potrzebną ilość soli i później rozprowadzam ją na rybie. Dla mnie ilość 20g/kg ryby jest idealna. Pewnie po kilku kolejnych wędzeniach będę solił z ręki bez ważenia soli ale do tego potrzeba doświadczenia.

 

Dla chętnych więcej o moich rybach tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8305&postdays=0&postorder=asc&start=60

 

Dobrze, że wędzę filety albo w całości bo bym miał dzwonko(a)wy problem.

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230614
Udostępnij na innych stronach

grzegorz dzięki. Tak robię do smażenia. Tylko nie odmierzam soli (na oko).

Ale jeszcze nie wędziłem :sad: .Chyba czas spróbować. (Nie tylko kiełbasa, szynki balerony .... :grin: )

 

ps. wybacz Gwizdek że się tak władowałem w twoje wyroby. :wink:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230711
Udostępnij na innych stronach

Jeśli można powiedzcie mi solenie z ręki 20 g na 1kg ryby.

tak nie można przyjąć, że 20 gr na 1 kg ryby. należy sprawdzać grubość płata. Dodatkowo każda ryba posiada inną zawartość tłuszczów i wody oraz utratę wody podczas wędzenia, która musi być brana też pod uwagę przy zasoleniu. Przy soleniu ryb należy też zwrócić uwagę na ziarnistość soli. Fachowiec - w tej branży robi to automatycznie, ale dla " niedzielnych " proponuję troszkę uwagi przy soleniu i dobrze ryb. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230748
Udostępnij na innych stronach

Ryby z Miesem ???? :cry:

Może chodzi o wędzenie ryb razem z mięsem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230837
Udostępnij na innych stronach

A dziś, moje poczynania "bis".

W zawiązku z tym, że wyjeżdżam w sobotę do Jagodnego koło Giżycka szybkie wędzenie.

Kolorek super.

Smak i przekrój jutro jak się wyrobię.

A teraz po wędzeniu

Parzeniem zajął się mój tata vel Dziadek (nie mylić z forum)

Temperatura wędzenia ok. 55 C, czas ok 2,5 godziny.

Jutro pstrąg do solanki, a w piątek wędzenie.

Proszę o słowa krytyki i cenne porady.

Dziękuje :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231278
Udostępnij na innych stronach

Proszę o słowa krytyki i cenne porady.

Kolorek piękny, wędzonki jak z obrazka :) Ale czemu szynki na haki nabijasz jak są w siatkach ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231279
Udostępnij na innych stronach

Brak tu szynek

Ups... :) wygląda jak szynka :) No ale nie zmienia to faktu, że w siatkach i na haku... chyba niepotrzebnie..., no chyba, że sznurka nie miałeś :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231284
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem chwile czasu i umieszczam przekrój mojego dzieła

A teraz walory smakowe - soczyste, na słoność - ok oprócz cienkiej polędwicy już spałaszowana - brak zdjęć

Co źle zrobiłem według mnie:

- wędzić z zastosowaniem przędzy wędliniarskiej (muszę kupić i przekonać mego tatę vel dziadek, który mi sporo pomaga) - rada pokemona15

- zapomniałem pomimo, że zwrócono mi uwagę aby wyjąć wcześniej polędwice :blush:

Mam nadzieje, że poprawiły się moje wyroby :question:

JESZCZE JEDNO : Moja żonka i córka stwierdziły, że smakują im moje wyroby :grin: A, to jest na wagę złota - do roboty.

Jutro wędzę 18 szt. pstrąga, będą w solance 8%. Mam nadzieje, że się uda :rolleyes:

Relacja foto jutro jak będzie czas.

Pozdrawiam i proszę o uwagi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231374
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.