miro Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Lipca 2012 Gwizdek. Miałem to samo w mojej rodzince. Kiedy zrobiłem pierwsze parzone wyroby, to tylko ja je jadłem. Nie byłem w stanie dorównać soczystością do sklepowej konserwowej. Wiecznie słyszałem że za suche, nie takie jak w sklepie i mało pachną. Jak mam dorównać sklepowym wyrobom skoro nie używam węża z wodą do produkcji, a aromat jest naturalny, a nie wspomagany sztucznym aromatem ? Nie ma takiej opcji. Byle karmę dla psa otworzysz a pachnie tak, że sam bym ją zeżarł. Problem tkwi w tym, że przez te wszystkie lata kupowania sklepowej żywności pokolenie nie wie jak smakuje swojski, prawdziwy wyrób. Jak nie ciągnie się jak gumka od majtek i jak nie pachnie na kilometr to jest BE. Wędzonki to inna bajka. Jeszcze jakoś przeszły, bo skusił ich zapach jaki rozchodził się po domu. Mieszkam prawie na wsi i od pewnego czasu kupuję mleko prosto od krowy. Ja pamiętam jak powinno smakować mleko, ale miastowym których częstuje mleko śmierdzi kupą. I bądź tu mądry. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Lipca 2012 Batiar, Witam Właśnie zamierzam swojej LP małymi kroczkami uświadomić, wyższość wyrobów domowych od produkcji w zakładach masarskich. Podejdę ją psychologicznie :grin: Ale jeszcze przede mną dłuuuuuuga droga aby moje wyroby wyglądały i smakowały jak wyroby innych forumowiczów Powiedz, kiedy jest ten zlot podlaski ? Jeszce raz dziękuje za zamrażarkę itp. Jak sam widziałeś grzałka wykorzystana również. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8917&postdays=0&postorder=asc&start=30 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Lipca 2012 Zlot jest planowany na 12-14 października 2012. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8631&postdays=0&postorder=asc&start=60 Byłoby super gdybyś zechciał pojawić się na tym zlocie. :grin: Poczytaj posty, na pewno się skusisz jeżeli tylko czas pozwoli. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Lipca 2012 "Problem tkwi w tym, że przez te wszystkie lata kupowania sklepowej żywności pokolenie nie wie jak smakuje swojski, prawdziwy wyrób."Miro masz rację, przyjechali do mnie znajomi z niemiec i nie chcieli jeść mojej mielonki ( naprawdę chudej) i kupili sobie szynkę z indyka która z daleka "pachniała" konserwantami bo ta szyneczka w/g nich była dietetyczna, a mój pies nie chciał na nią nawet spojrzeć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 31 Lipca 2012 Cóż zrobić, zmiana przyzwyczajeń trochę trwa.Ale warto. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Gwizdek, Napisz co wykorzystałeś z mojego przepisu na rybki. Wypunktuj co zrobiłeś, co było złe - niedobre, a co dobre. Rozumiem, że jesteś raczej "małosolny" Bo rybek chyba wg programu trzy dni nie peklujesz? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Andyandy, Witam według twojego przepisu zasoliłem " z ręki" drugie dzwonko łososia, przesypałem grubo ziarnistą nie jodowaną solą i do lodówki- za cienki aby określić wagę soli. Na koniec przed wędzeniem opłukałem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Kolor przed wędzeniem bardzo ładny, wyrazisty prezentował się lepiej niż w solance 10% (solanka zrobiona w piątek ok 18 i włożone rybki, sobota ok godz. 8 potem ociekanie i wędzenie po południu). Jak pisałem wcześniej po wędzeniu trochę dla mnie zasłony dla innych ok ale to kwestia kubków smakowych. Nie wędziłem na zimno bo nic nie zostało :grin: Temperatura 45 - 49 C Następnym razem zrobię pstrągi według Twej tabeli za, którą dziękuje. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Gwizdek, Ten 1 % latem ma duże znaczenie, a zimą bez zauważenia. Moja tabela jest od 7% do 12 % czyli dla wszystkich o każdej porze roku mam nadzieję, że następne wędzenie będzie ok i skorzystasz również z pomiaru temperatury solanki. Ja również jestem zwolennikiem małej ilości soli. Rybki najlepsze zawsze są na drugi dzień i to się zgadza. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Andyandy, A jak powinna być temperatura solanki? Powiem szczerze nie patrzyłem tylko chyc do lodówki. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Gwizdek, Czas solenia i ilość soli zależy od temperatury. Moja tabela uwzględnia wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Skoro wróciliśmy do tematu związanego z forum to podam jak solę rybę przed wędzeniem. Gdy solę z ręki to podobnie jak koledzy w grubsze części ryby daję więcej soli a przy ogonie oczywiście mniej. Mało ryb uwędziłem więc po zważeniu filetów odważam sobie potrzebną ilość soli i później rozprowadzam ją na rybie. Dla mnie ilość 20g/kg ryby jest idealna. Pewnie po kilku kolejnych wędzeniach będę solił z ręki bez ważenia soli ale do tego potrzeba doświadczenia. Dla chętnych więcej o moich rybach tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8305&postdays=0&postorder=asc&start=60 Dobrze, że wędzę filety albo w całości bo bym miał dzwonko(a)wy problem. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Jeśli można powiedzcie mi solenie z ręki 20 g na 1kg ryby. Czy potem te ryby jeszcze płuczecie czy zaraz na hak i do wędzenia. :question: :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 :grin: na hak,może leżeć w lodowce do 24h lub po chwili wędzić. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 grzegorz dzięki. Tak robię do smażenia. Tylko nie odmierzam soli (na oko).Ale jeszcze nie wędziłem :sad: .Chyba czas spróbować. (Nie tylko kiełbasa, szynki balerony .... :grin: ) ps. wybacz Gwizdek że się tak władowałem w twoje wyroby. :wink: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 z_bychu, spoko, spoko Koledzy dają cenne rady - sam będę korzystał :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Jeśli można powiedzcie mi solenie z ręki 20 g na 1kg ryby. tak nie można przyjąć, że 20 gr na 1 kg ryby. należy sprawdzać grubość płata. Dodatkowo każda ryba posiada inną zawartość tłuszczów i wody oraz utratę wody podczas wędzenia, która musi być brana też pod uwagę przy zasoleniu. Przy soleniu ryb należy też zwrócić uwagę na ziarnistość soli. Fachowiec - w tej branży robi to automatycznie, ale dla " niedzielnych " proponuję troszkę uwagi przy soleniu i dobrze ryb. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cd120 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ryby z Miesem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ryby z Miesem ???? :shock: :question: :question: że niby co :question: :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ryby z Miesem ???? Może chodzi o wędzenie ryb razem z mięsem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-230837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 A dziś, moje poczynania "bis". W zawiązku z tym, że wyjeżdżam w sobotę do Jagodnego koło Giżycka szybkie wędzenie. Kolorek super. Smak i przekrój jutro jak się wyrobię. A teraz po wędzeniu Parzeniem zajął się mój tata vel Dziadek (nie mylić z forum) Temperatura wędzenia ok. 55 C, czas ok 2,5 godziny. Jutro pstrąg do solanki, a w piątek wędzenie. Proszę o słowa krytyki i cenne porady. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Proszę o słowa krytyki i cenne porady.Kolorek piękny, wędzonki jak z obrazka Ale czemu szynki na haki nabijasz jak są w siatkach ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 pokemon15, Brak tu szynek: boczek, baleron, polędwica :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Brak tu szynekUps... wygląda jak szynka No ale nie zmienia to faktu, że w siatkach i na haku... chyba niepotrzebnie..., no chyba, że sznurka nie miałeś :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 chyba niepotrzebnie..., no chyba, że sznurka nie miałeśWłaśnie, sznurka brak :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Znalazłem chwile czasu i umieszczam przekrój mojego dzieła A teraz walory smakowe - soczyste, na słoność - ok oprócz cienkiej polędwicy już spałaszowana - brak zdjęć Co źle zrobiłem według mnie: - wędzić z zastosowaniem przędzy wędliniarskiej (muszę kupić i przekonać mego tatę vel dziadek, który mi sporo pomaga) - rada pokemona15 - zapomniałem pomimo, że zwrócono mi uwagę aby wyjąć wcześniej polędwice :blush: Mam nadzieje, że poprawiły się moje wyroby :question: JESZCZE JEDNO : Moja żonka i córka stwierdziły, że smakują im moje wyroby :grin: A, to jest na wagę złota - do roboty. Jutro wędzę 18 szt. pstrąga, będą w solance 8%. Mam nadzieje, że się uda :rolleyes: Relacja foto jutro jak będzie czas. Pozdrawiam i proszę o uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/2/#findComment-231374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.