Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Jakie przyprawy stosujecie podczas wędzenia, by nadac wyrobom specyficzną nutke smakową? Chodzi mi o przyprawy spalane razem z drewnem.

Wszyscy słyszeli o jałowcu, zarówno jagodach jak i gałązkach.

A może tylko różne gatunki drewna? Zapraszam do dyskusji.

 

Pozdrawiam

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/714-przyprawianie-dymu/
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Używam trzech gatunków drewna, a mianowicie olchy, wiśni i śliwki. Przy śliwkach trzeba uważać na żywiczne sęki.

Stosuję olchę z wiśnią i mininmalnie dorzucam śliwki.

W czasie ostatniego wędzenia używałem zrębków bukowo-olchowych od Miro.

Już samo drewno i zrębki dają ten niezwykły aromat.

Mimo tego dorzucam kilka sporych garści owocu jałowca i na sam koniec garść cukru w ogień.

Cukier daje wzmocnienie koloru, jak również swoisty posmak. Możliwe, że jeszcze dodatkowo konserwuje.

Po 2-tygodniowym peklowaniu, osuszaniu w gorącym powietrzu z żaru i wędzeniu z pieczeniem oraz dodatkami do ognia jak wyżej taką zrazówkę czy polędwicę ze schabu można kroić grubo na 2 cm i da się bez problemu pogryźć. Wręcz rozpływa sie w ustach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/714-przyprawianie-dymu/#findComment-11451
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.