Siara Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam, Jakie przyprawy stosujecie podczas wędzenia, by nadac wyrobom specyficzną nutke smakową? Chodzi mi o przyprawy spalane razem z drewnem.Wszyscy słyszeli o jałowcu, zarówno jagodach jak i gałązkach.A może tylko różne gatunki drewna? Zapraszam do dyskusji. PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/714-przyprawianie-dymu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam!Używam trzech gatunków drewna, a mianowicie olchy, wiśni i śliwki. Przy śliwkach trzeba uważać na żywiczne sęki.Stosuję olchę z wiśnią i mininmalnie dorzucam śliwki.W czasie ostatniego wędzenia używałem zrębków bukowo-olchowych od Miro. Już samo drewno i zrębki dają ten niezwykły aromat.Mimo tego dorzucam kilka sporych garści owocu jałowca i na sam koniec garść cukru w ogień.Cukier daje wzmocnienie koloru, jak również swoisty posmak. Możliwe, że jeszcze dodatkowo konserwuje.Po 2-tygodniowym peklowaniu, osuszaniu w gorącym powietrzu z żaru i wędzeniu z pieczeniem oraz dodatkami do ognia jak wyżej taką zrazówkę czy polędwicę ze schabu można kroić grubo na 2 cm i da się bez problemu pogryźć. Wręcz rozpływa sie w ustach. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/714-przyprawianie-dymu/#findComment-11451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.