Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Aniu ,dziękuję za przepis :D. Tylko co to ten malt(proszek słodowy?) ..no i gdzie melasę dostać? :rolleyes:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281617
Udostępnij na innych stronach

Tylko co to ten malt(proszek słodowy?) ..no i gdzie melasę dostać?

Malgosiu taka informacje o melasie znalazlam po waszej stronie :http://www.biokurier.pl/aktualnosci/1596-eko-melasa-z-certyfikatem-fairtrade-dostepna-na-polskim-rynku

A co do tego malt powder ( proszku slodowego, to moze specjalisci od piwa powiedza. Bo zdaje sie ,ze to jest tez potrzebne do robienia piwa.

ale jak się tego chlebka doczekać

Baca48 spokojnie, ja sie doczekalam, i kazdy inny moze, a jak juz sie pierwszy bochenek zrobilo ,to nastepny bardzo szybko bedzie.

 

[ Dodano: Nie 21 Kwi, 2013 12:37 ]

Zapomnialabym dodac dzisiejsze drozdzowki . Slodka pizza,nadziewana budyniem a posypana tylko cukrem prezd pieczeniem.Oczywiscie calosc, to trzy warstwy ciasta, przelozone budynie, nadciete i pozaplatane, tak, ze po upieczeniu jest osiem rownych czesci .

I na szybko osobne buleczki drozdzowe z nadzieniem:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281640
Udostępnij na innych stronach

Slodka pizza,nadziewana budyniem a posypana tylko cukrem prezd pieczeniem.

:thumbsup: :thumbsup: a teraz prosimy o przepis i instrukcję zaplatania :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281665
Udostępnij na innych stronach

Slodka pizza,nadziewana budyniem a posypana tylko cukrem prezd pieczeniem.

:thumbsup: :thumbsup: a teraz prosimy o przepis i instrukcję zaplatania :grin:
To jest proste ciasto, a zejestem leniwa,wiec nie zaduzo roboty.

Oto przepis:

1200g maki

250ml cieplegomleka

250ml naturalnego jogurtu(prosto z lodowki)

3 duze lub 4 male jajka w calosci

6 lyzek cukru

14g suchych drozdzy

125g masla rozpuszconego +2 lyzki oleju( nie z oliwek)

1 lyzeczka soli,

wanilia lub cukier waniliowy

 

Do duzej miski przesiac make, dodac sol, wymieszac to i zrobic dolek, dac tam drozdze, zalac mlekiem,zamieszac lekko, dodac reszte produktow, oprocz masla. Odstawic na okolo 15 minut. Po tym czasie wszystko wyrobic, kiedy sie polacza, wlac tluszcz i wyrobic na goladka mase. Wyrownac, przykryc wilgotnym recznikiem, kiedy podwoi swoja objetosc, ponownie wyrobic i odstawic do kolejnego rosniecia. Kiedy podwoi swoja objetosc ,z tego ciasta mozna robic drodzowe buleczki, rogaliki, slodka pizze, ....

To pierwsze ciasto. NAlezy rozwalkowac trzy kawalki,na okragly placek, kazdy przelozyc masa( budyniowa, serowa, makowa, orzechowa, bla bla bla, jaka sie chce) .Jesli ktos ma problem, ze nie sa rowne( a ja to mam ) po rozwalkowaniu klade duzy talerz i wycinam brzegi rowno. Nastepnie kazdy nadcinam; na zdjeciu pokazane jest jak naciac calosc ciasta.

Teraz, na tym zdjeciu pokazane sa dwa punkty 1 i 2. To jest do przelozenia. Tak jak faworki przekladamy kazdy naciety kawalek( punkt 1 przekladamy przez naciecie z numeren 2) , tylko trzeba uwazac, aby nie rozwalic za bardzo ksztaltu kazdego kawalka. Ja przekladam kazdy trzykrotnie.

Na srodku, klade powycinane z tego ciasta listyki i mala zwinieta buleczkie.

NAlezy to pozostawic do wyrosniecia, nastepnie pomalowac roztrzepanym jajkiem i posypac cukrem krysztalem. Do zimnego piekarnika i az bedzie gotowe. Nie pamietam jak dlugo,lbobylo duzo zajec w domu i to tak w miedzyczasie zrobilam.

Co do przekladania buleczek, to wycina sie podobnie jak na rogaliki ,nacina sie szerszy brzeg. Zdjecie pokazuje szkic naciecia:

Nadzienie zamknac dokladnie w ciescie, a naciete kawalki ciasta ostroznie nalozyc na buleczke i lekko cala buleczke zagiac. Oczywiscie juz w czasie rosniecia buleczek zauwazy sie jak ladnie kazdy kawalek( pasek) sie oddziela sie od drugiego.

Teraz uwaga, jesli na poczatku, ktos ma problem z iloscia paskow, zaznaczylam dwa, ktore mozna odciac, aby bylo wiecej miejsca. Po czasie kazdy bedzie juz robil ze wszystkimi nacietymi paskami.

I tak samo jak ciasto pozmarowac jajkiem i posypac cukrem krysztalem.

Toby bylo na tyle.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281715
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam filmik jak zaplatać dla tych którzy mają problem ze zrozumieniem jak to zrobić :wink: Dodam jeszcze że jest to fajny sposób na zrobienie pokrywki do wazy z ciasta

Cudny chlebek i smakowicie wyglądające drożdżówki

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281804
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam filmik jak zaplatać dla tych którzy mają problem ze zrozumieniem jak to zrobić :wink: Dodam jeszcze że jest to fajny sposób na zrobienie pokrywki do wazy z ciasta

Cudny chlebek i smakowicie wyglądające drożdżówki

ogólnie dużo tam ciekawych filmików :grin:

 

dziękuję :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281835
Udostępnij na innych stronach

renesi, na tym filmie jest okrecanie od srodka [poprzecinane. moje jest nadciete w srodku i na zewnatrz przekladane. Ale efekt koncowy podobny.U mnie na srodku calego ciatsa po oderwaniu kawalkow pozostaje wypelniona budyniem jakby okragla buleczka.

Dziekuje za wstawienie tego linku, ja nie potrafie szukac na youtube.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281839
Udostępnij na innych stronach

bendetto, na Rosyjskich stronach dużo można znaleźć cudeniek z ciasta drożdżowego i nie tylko mają fajne pomysły jak np. ten

Annam często zaglądam na Youtube jak mi się coś spodoba do daję do ulubionych Można się tam zalogować i tworzyć własne foldery Polecam jeszcze

http://pinterest.com/ oraz http://stylowi.pl/ stamtąd czerpię inspiracje :wink:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281880
Udostępnij na innych stronach

Potrzebowalam upiec ciasto na jutro. Na szybko zrobilam murzynka i przelozylam go kremem z jogurtu i mleka kokosowego.Wiecie murzynek upieklam na plaskich 2ch blaszkach, wystudzilam i te przelozylam. Gorny placek rozkruszylam. Oczywiscie, dzisiaj nie powinno sie go kroic, bo dopiero jutro powinien miec odpowiednia wilgotnosc.

Wyszlam z domu i kiedy wrocilam tylko takie cos znalazlam. A oczywiscie winnych nie ma

Jutro cos innego bede zmuszona upiec

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282387
Udostępnij na innych stronach

kiedy wrocilam tylko takie cos znalazlam.

Myślę że szafka zamykana na klucz załatwiła by sprawę :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282402
Udostępnij na innych stronach

Myślę że szafka zamykana na klucz załatwiła by sprawę

Bylo w lodowce, chyba lancuchem o0winac lodowke i tez do konca nie jestem pewna czy wytrzyma

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282403
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam kilkoro znajomych, ktorzy nie jedza wieprzowiny ( religia inna niz nasza). Mysle wiec, aby zrobic kielbase calkowicie kurczakowa. Na razie sa tomoge probne podejscia, dlatego tylko zdjecie bez przepisu. I jak widac, narazie tez, kielbasa jest zrobiona w naturalnej oslonce, kiedy ju bedzie gotowy wyrob calkowicie( dopracowany przepis) wstawie go.

FArsz jest 100% kurczakowy,oczywiscie kurczak ,a wlsciwie czesci,ktore tu mialam sa z kurczaka prawdziwego, nie tego pedzonego z supermarketu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287248
Udostępnij na innych stronach

kielbase calkowicie kurczakowa

Aniu a co z tłuszczem? Nie jest za chuda? Czy skórę z kurczaka też dodawałaś?

 

Wygląda ciekawie, a jeszcze bardziej ciekawi mnie jej smak. Kiedyś raz robiłem "mielonkę" z piersi kurczaka i od tego momentu już kurczaka nie przerabiam na kiełbasy-mielonki. Nie bardzo mi podszedł.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287282
Udostępnij na innych stronach

Aniu a co z tłuszczem? Nie jest za chuda? Czy skórę z kurczaka też dodawałaś?

 

Wygląda ciekawie, a jeszcze bardziej ciekawi mnie jej smak. Kiedyś raz robiłem "mielonkę" z piersi kurczaka i od tego momentu już kurczaka nie przerabiam na kiełbasy-mielonki. Nie bardzo mi podszedł.

Wlasnie zamiast tluszczu wstawilam zmielona skore z resztakami tluszczu kurzego( w koncu ,kazdy chetnie je skore z kury).

W smaku delikatna,moglam dac wiecej chilli lub papryki, ale czosnku dlalam akurat. Teraz chce sprobowac zrobic kurze parowki, bez jakichkolwiek emulsji i tluszczu wieprzowego dlatego tak powoli to wszytko probuje. Jak juz dojde do koncowego etapu i beda smaczne to wtedy wstawie przepis.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287284
Udostępnij na innych stronach

W takim razie Aniu czekamy na przepis ,bo kiełbaska wygląda pierwszorzędnie .Ja mam akurat to szczęście ,że mam sąsiadki,które hodują drób ,a więc też mogę z powodzeniem pobawić się w produkcję kiełbaski takowej . :smile:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287285
Udostępnij na innych stronach

Anno farsz zrobiłaś w całości z drobiu a jelita? Wieprzowe? Bo jak tak to mija się z celem. Nie krytykuję bo ja świnkę jadam ale to jak robienie bulionu dla wegetarian na kościach. :P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287370
Udostępnij na innych stronach

a jelita? Wieprzowe?

Hmmm... :rolleyes: A próbowałeś nadziać w jelita '' kurzęcie''... ??? :shock: :grin: :wink: Anno - kombinuj !!! Życzę dalszych sukcesów . :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam ! :grin:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287392
Udostępnij na innych stronach

Einshel przecież napisałem,że się nie czepiam tylko zapytałem. Może w kurzęcie nie, ale jeszcze są baranie i wołowe no i sztuczne. Jak maja nie być wieprzowe to raczej jelit to też dotyczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287393
Udostępnij na innych stronach

Jojo, to nadal wlasnie jest "kombinowanie" to nie produkt koncowy, ktory beda jedli ci, co nie jedza wieprzowiny. Takie oslonki mialam pod reka, dlatego w nie dalam farsz. Pozniej , kiedy juz przepis bedzie dopracowany i wymierzony ,bede dawac wlasnie w sztuczne( chyba najbezpieczniej, nie zrobie bledu).

Jojo, ja osobiscie przepadam za nasza tradycyjna polska szynka z tluszczykiem .A schabowy z koscia podany z kapusta,moze byc czesciej niz raz w tygodniu na obiad. :wink:

einshel, na pewno bede dalej mieszac , az zrobie. Dziekuje :grin:

 

[ Dodano: Czw 06 Cze, 2013 12:17 ]

Oto moja nowa nadziewarka.Dotarla do mnie wczoraj. Wreszcie nie bede musiala recznie nadziewac oslonek. A robienie w taki sposob kabanosow nie nalezalo do przyjemnosci. Teraz praca bedzie szybko szla :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287399
Udostępnij na innych stronach

Teraz praca bedzie szybko szla

Bardzo dobry wybór :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287404
Udostępnij na innych stronach

Jojo, siedż cicho :wink: ,kurze jelita nie wchodza w gre :smile: , a wieprzowe to eksperyment , nie jestem taki madry , ale w pierwszej chwili tez chciałem sie wyrwać , ale zaraz mi sie przypomniało , ze ja juz jestem zonaty 30 z + lat i tak sie to moze skonczyc , wiec sie wycofałem :smile:, i tobie pewenie za parę lat przeczucie cos takiego podpowie :wink: zgodnie z zasadą solidarności dostało Ci się lekko od koleżanek dwóch :grin: , ANNAM poprostu przygotowuje nowy swój produkt za co jej bijemy :clap: :clap: :clap: , dzielnie sekundujemy by podpatrzec i jak trzeba wykorzystac dla siebie i swoich innych znajomych.Pozdrawiam Was. :grin: :grin: :grin:
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287427
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Miala byc blądynka, a wyszla brunetka . Z takich swinek ktore biagaly sobie po polu mialammiesko :grin:

A miesko bylo z gruba slonina. Zrobilam zdjecie na stole na wsi, do transportu przeciety kawalek

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-291220
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.