Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj powiedzmy bardzo wczesny obiad.

Salatka z makaronu, z marchewka, szczypiorem,bazylia i chilli. Doprawiona mieszanka sosu teriyaki , soku z lemonki,oleju sezamowego i cukru. Podawana z lososiem smazonym, bez tluszczu a marynowanym rowniez w teriyaki marynacie.Ryba bardzo soczysta.A wszystko serwowane z prazonym sezamem i imbirem kiszonym.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-280220
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

MIalam okazje ogladac program o tradycyjnym jedzeniu w Danii i pokazany byl tam chleb. Ciemny, pelen ziaren ,ciezki chleb, na nim serwowano wszelkiego rodzaju ryby.TAk mi przypadl do gustu,ze musialam sprobowaczrobic ow chleb. Bardzo ciekawy, dlugi czas robienia, oczywiscie na zakwasie. Poczatkowy ( pierwszy) zakwas jest robiony na maslance. NAstepny zakwas,jest juz odlozeniem kawalka masy gotowej do pieczenia. NIe jest tez zakwas przykrywany czymkolwiek, tylko posypywany sola na wierzchu dla oslony. I co najciekawsze, powoli jednak dalej pracuje w lodowce.

Sam chleb po upieczeni musi odpoczac conajmniej 10godzin, a najlepszy smak ma miec, jesli odpocznie 48 godzin.

Oto on:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281286
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś bardzo dawno temu jadłam taki chleb w Szwecji i byłam zachwycona smakiem.Wtedy , w Polsce, w czasach głębokiego PRL-u nie był popularny chleb z ziarnami. Niestety ,nie wzięłam przepisu ,ponieważ nie interesowało mnie wtedy "pichcenie" :wink: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281291
Udostępnij na innych stronach

Malgos, Pokemon, oto przepis na chleb, jeśli coś niezrozumiale napisałam, to proszę dajcie znać.

Ciemny chleb na zakwasie.

Aby zrobić ten chleb trzeba zaczać go 7 dni wcześniej.

Skladniki:

Etap 1,( to wlaśnie w przyblizeniu jakieś 5 dni wcześniej )

Zakwas:

250 ml (1 szklanka) maślanka

65 g (½ szklanki) mąka żytnia organiczna

½ łyżeczki soli

 

Etap 2 (12-36 godzin)

Wstepne obudzenie i wymieszanie ciasta:

100-200 g zakwasu

750 ml (3 szklanki) zimnej wody

100 g (⅔ szklanki) mąka pszenna razowa

50 g mąka żytnia organiczna

100 g (⅔ szklanki)pszenna organiczna mąka

75 g (½ szklanki), siemię lniane ( wcalości wcześniej zalane woda, aby napęcznialo)

75 g (½ szklanki) surowych nasion słonecznika

175 g (1 szklanka) popękane ziarna żyta

200 g (1 ¼ szklanki) popękane ziarna pszenicy

2 łyżeczki soli morskiej

 

Etap 3 (3-12 godzin)

1 łyżka malt w proszku (dokladnie nie wiem jak to po polsku, google tlumaczy „proszek slodowy” )

1 łyżka melasy

150g gotowane ziarna jęczmienia

500 g (3 szklanki) popękane ziarna żyta, namoczone na noc ( tutaj musialam zrobić zmianę, zabraklo mi ziarna żyta, zastapilam je kasza gryczana, podgotowaną, taką na pól twardą i trochę suchawą, inaczej za duzo wilgoci byloby w chlebie)

oliwą z oliwek do smarowania

roztopionego masła, do posmarowania

I etap

Aby zrobić zakwas, wymieszać wszystkie składniki w misce. Pozostawić odkryte , w temp. pokojowej. Mieszanina powinna być dość płynna. Należy dodaj więcej maślanki , jeżeli zakwas zgęstnieje zbyt mocno. Mieszać łyżką co najmniej raz dziennie. Przechowywać luźno pokryte papierem na drugie dzien. Nie przechowywać w lodówce.

 

Na drugi lub trzeci dzień, małe pęcherzyki powietrza będą widoczne na [powierzchni i to prawdopodobnie będzie mieć bardziej szary kolor, niż to miało miejsce na początku. Powinien również zacząć zapach lekko kwaśny, ale zapach znika po wymieszaniu. Zazwyczaj zakwas bierze około 5 dni do tego aby byl gotowy. Jest gotowy, gdy spuchła nieco objętości i pęcherzyki powietrza są obfite po odpoczynku na około 6 godzin.Jakość zakwasu nie jest strasznie ważna; chleb nie (i nie powinien) rośnac bardzo podczas pieczenia. Jeśli od razu nie robimy chleba, zakwas należy wstawić do lodówki , posypany 2 łyżeczkami soli.

II etap

Aby zaczać ciasto na chleb , wymieszac 100-200g zakwasu i pozostałe składniki w dużej misce. Przykryć mokrym ręcznikiem i zostawić w ciepłym miejscu aż do następnego dnia, lub co najmniej 12 godziny, ale do 36 godzin jest w porządku. Zapach zakwasu zwiększa się w zależności od czasu , ale nie za bardzo dominuje w końcowym efekcie i tak. Trzeba pamietać,aby recznik zmoczyć ( musi przez caly czas być wilgotny), inaczej ciasto straci swoją wilgotność.

 

To wstępne ciasto jest bardzo płynne, ale szybko stanie się dość gęste od ziaren absorbujących ciecz.

 

III etap

 

Aby zrobić wlasciwe( koncowe)ciasto, dodać malt proszek , melasa, gotowane nasączone żyto ( ja dalam kasze, jak wyzej pisalam) ,jęczmień i połączyć dobrze. Przelać do lekko wysmarowanej 2-litrowy foremki na chleb. Nie zapomnieć rownież,aby 1 szklankę ciasta odlożyć jako nastepną porcje zakwasu. Należy wlożyć do sloika, posypać 2 łyżeczki soli grubej, przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce. Ciasto powinno być mokre, jak owsianka.

 

Pozostawić blaszkę z chlebem , pokrykryć wilgotnym ręcznikiem, przez co najmniej 3 godziny, lub dzień, w temperaturze pokojowej ( ja osobiscie pieklam po 3 godzinach). Chleba nie urosnie bardzo.

 

Posmarować wierzch chleba rozpuszczonym masłem. Wstawić go do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 ˚ C. Od czasu, kiedy piekarnik jest ciepły,liczyć czas pieczenia na około 90 minut. Bardzo trzeba uwazać na wierzch chleba, jesli ktoś ma piekarnik ,który lubi przypalać wierzch, chleb należy lekko przykryć folia( ja naszczescie nie mam tego problemu). Sprawdzić bambusowym patyczkiem czy jest gotowe. Skórka powinna być dość twarda. W razie wątpliwości, należy pozostawić chleb w piecu aż piec ostygnie.

 

Chleb należy bardzo dobrze wystudzić. A nastepnie przelożyć go do lnianej torby na okolo ( minimum) 10 godzin, a najlepiej 2 dni. Bardzo dobrze zachowuje świeżość przez około tydzień.

Uwaga

Jeśli używasz starego zakwasu, aby zrobić ten chleb, to jest dobry pomysł, aby wyjąć z lodówki dzień przed rozpoczeciem chleba. Wymieszać z wodą do mokrego ciasta i zostawić go pod przykryciem w temperaturze pokojowej. To ożywi aktywność drożdży i daje lepszy wzrost w ostatnim etapie chleba.

Jeśli nie planujesz używać świeżo wykonany zaczyn, natychmiast przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce. Utrzymuje aktywnosc przez około tydzień. Jeśli chcesz, aby zyl , nalezy go karmić mąka żytnia, abybylo nieco grubsze ciasto. To będzie utrzymywal się przez kilka tygodni. Dokonując tego drugi raz, pominąć sól.

Wg mojego smaku i wiedzy. Dodałam wiecej soli do samego ciasta, nie popełniłam pomyłki, byby za mało słoni chleb inaczej. Ale to już własny smak każdego.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281605
Udostępnij na innych stronach

Aniu.. a niech Cię! jeść mi się przez Ciebie zachciało! :devil:

jeżeli moja lodówka zgłosi molestowanie policji to będzie Twoja wina xD Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281608
Udostępnij na innych stronach

Aniu ,dziękuję za przepis :D. Tylko co to ten malt(proszek słodowy?) ..no i gdzie melasę dostać? :rolleyes:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281617
Udostępnij na innych stronach

Tylko co to ten malt(proszek słodowy?) ..no i gdzie melasę dostać?

Malgosiu taka informacje o melasie znalazlam po waszej stronie :http://www.biokurier.pl/aktualnosci/1596-eko-melasa-z-certyfikatem-fairtrade-dostepna-na-polskim-rynku

A co do tego malt powder ( proszku slodowego, to moze specjalisci od piwa powiedza. Bo zdaje sie ,ze to jest tez potrzebne do robienia piwa.

ale jak się tego chlebka doczekać

Baca48 spokojnie, ja sie doczekalam, i kazdy inny moze, a jak juz sie pierwszy bochenek zrobilo ,to nastepny bardzo szybko bedzie.

 

[ Dodano: Nie 21 Kwi, 2013 12:37 ]

Zapomnialabym dodac dzisiejsze drozdzowki . Slodka pizza,nadziewana budyniem a posypana tylko cukrem prezd pieczeniem.Oczywiscie calosc, to trzy warstwy ciasta, przelozone budynie, nadciete i pozaplatane, tak, ze po upieczeniu jest osiem rownych czesci .

I na szybko osobne buleczki drozdzowe z nadzieniem:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281640
Udostępnij na innych stronach

Slodka pizza,nadziewana budyniem a posypana tylko cukrem prezd pieczeniem.

:thumbsup: :thumbsup: a teraz prosimy o przepis i instrukcję zaplatania :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281665
Udostępnij na innych stronach

Slodka pizza,nadziewana budyniem a posypana tylko cukrem prezd pieczeniem.

:thumbsup: :thumbsup: a teraz prosimy o przepis i instrukcję zaplatania :grin:
To jest proste ciasto, a zejestem leniwa,wiec nie zaduzo roboty.

Oto przepis:

1200g maki

250ml cieplegomleka

250ml naturalnego jogurtu(prosto z lodowki)

3 duze lub 4 male jajka w calosci

6 lyzek cukru

14g suchych drozdzy

125g masla rozpuszconego +2 lyzki oleju( nie z oliwek)

1 lyzeczka soli,

wanilia lub cukier waniliowy

 

Do duzej miski przesiac make, dodac sol, wymieszac to i zrobic dolek, dac tam drozdze, zalac mlekiem,zamieszac lekko, dodac reszte produktow, oprocz masla. Odstawic na okolo 15 minut. Po tym czasie wszystko wyrobic, kiedy sie polacza, wlac tluszcz i wyrobic na goladka mase. Wyrownac, przykryc wilgotnym recznikiem, kiedy podwoi swoja objetosc, ponownie wyrobic i odstawic do kolejnego rosniecia. Kiedy podwoi swoja objetosc ,z tego ciasta mozna robic drodzowe buleczki, rogaliki, slodka pizze, ....

To pierwsze ciasto. NAlezy rozwalkowac trzy kawalki,na okragly placek, kazdy przelozyc masa( budyniowa, serowa, makowa, orzechowa, bla bla bla, jaka sie chce) .Jesli ktos ma problem, ze nie sa rowne( a ja to mam ) po rozwalkowaniu klade duzy talerz i wycinam brzegi rowno. Nastepnie kazdy nadcinam; na zdjeciu pokazane jest jak naciac calosc ciasta.

Teraz, na tym zdjeciu pokazane sa dwa punkty 1 i 2. To jest do przelozenia. Tak jak faworki przekladamy kazdy naciety kawalek( punkt 1 przekladamy przez naciecie z numeren 2) , tylko trzeba uwazac, aby nie rozwalic za bardzo ksztaltu kazdego kawalka. Ja przekladam kazdy trzykrotnie.

Na srodku, klade powycinane z tego ciasta listyki i mala zwinieta buleczkie.

NAlezy to pozostawic do wyrosniecia, nastepnie pomalowac roztrzepanym jajkiem i posypac cukrem krysztalem. Do zimnego piekarnika i az bedzie gotowe. Nie pamietam jak dlugo,lbobylo duzo zajec w domu i to tak w miedzyczasie zrobilam.

Co do przekladania buleczek, to wycina sie podobnie jak na rogaliki ,nacina sie szerszy brzeg. Zdjecie pokazuje szkic naciecia:

Nadzienie zamknac dokladnie w ciescie, a naciete kawalki ciasta ostroznie nalozyc na buleczke i lekko cala buleczke zagiac. Oczywiscie juz w czasie rosniecia buleczek zauwazy sie jak ladnie kazdy kawalek( pasek) sie oddziela sie od drugiego.

Teraz uwaga, jesli na poczatku, ktos ma problem z iloscia paskow, zaznaczylam dwa, ktore mozna odciac, aby bylo wiecej miejsca. Po czasie kazdy bedzie juz robil ze wszystkimi nacietymi paskami.

I tak samo jak ciasto pozmarowac jajkiem i posypac cukrem krysztalem.

Toby bylo na tyle.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281715
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam filmik jak zaplatać dla tych którzy mają problem ze zrozumieniem jak to zrobić :wink: Dodam jeszcze że jest to fajny sposób na zrobienie pokrywki do wazy z ciasta

Cudny chlebek i smakowicie wyglądające drożdżówki

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281804
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam filmik jak zaplatać dla tych którzy mają problem ze zrozumieniem jak to zrobić :wink: Dodam jeszcze że jest to fajny sposób na zrobienie pokrywki do wazy z ciasta

Cudny chlebek i smakowicie wyglądające drożdżówki

ogólnie dużo tam ciekawych filmików :grin:

 

dziękuję :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281835
Udostępnij na innych stronach

renesi, na tym filmie jest okrecanie od srodka [poprzecinane. moje jest nadciete w srodku i na zewnatrz przekladane. Ale efekt koncowy podobny.U mnie na srodku calego ciatsa po oderwaniu kawalkow pozostaje wypelniona budyniem jakby okragla buleczka.

Dziekuje za wstawienie tego linku, ja nie potrafie szukac na youtube.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281839
Udostępnij na innych stronach

bendetto, na Rosyjskich stronach dużo można znaleźć cudeniek z ciasta drożdżowego i nie tylko mają fajne pomysły jak np. ten

Annam często zaglądam na Youtube jak mi się coś spodoba do daję do ulubionych Można się tam zalogować i tworzyć własne foldery Polecam jeszcze

http://pinterest.com/ oraz http://stylowi.pl/ stamtąd czerpię inspiracje :wink:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281880
Udostępnij na innych stronach

Potrzebowalam upiec ciasto na jutro. Na szybko zrobilam murzynka i przelozylam go kremem z jogurtu i mleka kokosowego.Wiecie murzynek upieklam na plaskich 2ch blaszkach, wystudzilam i te przelozylam. Gorny placek rozkruszylam. Oczywiscie, dzisiaj nie powinno sie go kroic, bo dopiero jutro powinien miec odpowiednia wilgotnosc.

Wyszlam z domu i kiedy wrocilam tylko takie cos znalazlam. A oczywiscie winnych nie ma

Jutro cos innego bede zmuszona upiec

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282387
Udostępnij na innych stronach

kiedy wrocilam tylko takie cos znalazlam.

Myślę że szafka zamykana na klucz załatwiła by sprawę :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282402
Udostępnij na innych stronach

Myślę że szafka zamykana na klucz załatwiła by sprawę

Bylo w lodowce, chyba lancuchem o0winac lodowke i tez do konca nie jestem pewna czy wytrzyma

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282403
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam kilkoro znajomych, ktorzy nie jedza wieprzowiny ( religia inna niz nasza). Mysle wiec, aby zrobic kielbase calkowicie kurczakowa. Na razie sa tomoge probne podejscia, dlatego tylko zdjecie bez przepisu. I jak widac, narazie tez, kielbasa jest zrobiona w naturalnej oslonce, kiedy ju bedzie gotowy wyrob calkowicie( dopracowany przepis) wstawie go.

FArsz jest 100% kurczakowy,oczywiscie kurczak ,a wlsciwie czesci,ktore tu mialam sa z kurczaka prawdziwego, nie tego pedzonego z supermarketu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287248
Udostępnij na innych stronach

kielbase calkowicie kurczakowa

Aniu a co z tłuszczem? Nie jest za chuda? Czy skórę z kurczaka też dodawałaś?

 

Wygląda ciekawie, a jeszcze bardziej ciekawi mnie jej smak. Kiedyś raz robiłem "mielonkę" z piersi kurczaka i od tego momentu już kurczaka nie przerabiam na kiełbasy-mielonki. Nie bardzo mi podszedł.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287282
Udostępnij na innych stronach

Aniu a co z tłuszczem? Nie jest za chuda? Czy skórę z kurczaka też dodawałaś?

 

Wygląda ciekawie, a jeszcze bardziej ciekawi mnie jej smak. Kiedyś raz robiłem "mielonkę" z piersi kurczaka i od tego momentu już kurczaka nie przerabiam na kiełbasy-mielonki. Nie bardzo mi podszedł.

Wlasnie zamiast tluszczu wstawilam zmielona skore z resztakami tluszczu kurzego( w koncu ,kazdy chetnie je skore z kury).

W smaku delikatna,moglam dac wiecej chilli lub papryki, ale czosnku dlalam akurat. Teraz chce sprobowac zrobic kurze parowki, bez jakichkolwiek emulsji i tluszczu wieprzowego dlatego tak powoli to wszytko probuje. Jak juz dojde do koncowego etapu i beda smaczne to wtedy wstawie przepis.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287284
Udostępnij na innych stronach

W takim razie Aniu czekamy na przepis ,bo kiełbaska wygląda pierwszorzędnie .Ja mam akurat to szczęście ,że mam sąsiadki,które hodują drób ,a więc też mogę z powodzeniem pobawić się w produkcję kiełbaski takowej . :smile:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287285
Udostępnij na innych stronach

Anno farsz zrobiłaś w całości z drobiu a jelita? Wieprzowe? Bo jak tak to mija się z celem. Nie krytykuję bo ja świnkę jadam ale to jak robienie bulionu dla wegetarian na kościach. :P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287370
Udostępnij na innych stronach

a jelita? Wieprzowe?

Hmmm... :rolleyes: A próbowałeś nadziać w jelita '' kurzęcie''... ??? :shock: :grin: :wink: Anno - kombinuj !!! Życzę dalszych sukcesów . :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam ! :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287392
Udostępnij na innych stronach

Einshel przecież napisałem,że się nie czepiam tylko zapytałem. Może w kurzęcie nie, ale jeszcze są baranie i wołowe no i sztuczne. Jak maja nie być wieprzowe to raczej jelit to też dotyczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287393
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.