ANNAM Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Dzisiaj powiedzmy bardzo wczesny obiad. Salatka z makaronu, z marchewka, szczypiorem,bazylia i chilli. Doprawiona mieszanka sosu teriyaki , soku z lemonki,oleju sezamowego i cukru. Podawana z lososiem smazonym, bez tluszczu a marynowanym rowniez w teriyaki marynacie.Ryba bardzo soczysta.A wszystko serwowane z prazonym sezamem i imbirem kiszonym. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-280220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 MIalam okazje ogladac program o tradycyjnym jedzeniu w Danii i pokazany byl tam chleb. Ciemny, pelen ziaren ,ciezki chleb, na nim serwowano wszelkiego rodzaju ryby.TAk mi przypadl do gustu,ze musialam sprobowaczrobic ow chleb. Bardzo ciekawy, dlugi czas robienia, oczywiscie na zakwasie. Poczatkowy ( pierwszy) zakwas jest robiony na maslance. NAstepny zakwas,jest juz odlozeniem kawalka masy gotowej do pieczenia. NIe jest tez zakwas przykrywany czymkolwiek, tylko posypywany sola na wierzchu dla oslony. I co najciekawsze, powoli jednak dalej pracuje w lodowce. Sam chleb po upieczeni musi odpoczac conajmniej 10godzin, a najlepszy smak ma miec, jesli odpocznie 48 godzin. Oto on: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Kiedyś bardzo dawno temu jadłam taki chleb w Szwecji i byłam zachwycona smakiem.Wtedy , w Polsce, w czasach głębokiego PRL-u nie był popularny chleb z ziarnami. Niestety ,nie wzięłam przepisu ,ponieważ nie interesowało mnie wtedy "pichcenie" :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Malgos, Pokemon, oto przepis na chleb, jeśli coś niezrozumiale napisałam, to proszę dajcie znać. Ciemny chleb na zakwasie. Aby zrobić ten chleb trzeba zaczać go 7 dni wcześniej. Skladniki: Etap 1,( to wlaśnie w przyblizeniu jakieś 5 dni wcześniej ) Zakwas: 250 ml (1 szklanka) maślanka 65 g (½ szklanki) mąka żytnia organiczna ½ łyżeczki soli Etap 2 (12-36 godzin) Wstepne obudzenie i wymieszanie ciasta: 100-200 g zakwasu 750 ml (3 szklanki) zimnej wody 100 g (⅔ szklanki) mąka pszenna razowa 50 g mąka żytnia organiczna 100 g (⅔ szklanki)pszenna organiczna mąka 75 g (½ szklanki), siemię lniane ( wcalości wcześniej zalane woda, aby napęcznialo) 75 g (½ szklanki) surowych nasion słonecznika 175 g (1 szklanka) popękane ziarna żyta 200 g (1 ¼ szklanki) popękane ziarna pszenicy 2 łyżeczki soli morskiej Etap 3 (3-12 godzin) 1 łyżka malt w proszku (dokladnie nie wiem jak to po polsku, google tlumaczy „proszek slodowy” ) 1 łyżka melasy 150g gotowane ziarna jęczmienia 500 g (3 szklanki) popękane ziarna żyta, namoczone na noc ( tutaj musialam zrobić zmianę, zabraklo mi ziarna żyta, zastapilam je kasza gryczana, podgotowaną, taką na pól twardą i trochę suchawą, inaczej za duzo wilgoci byloby w chlebie) oliwą z oliwek do smarowania roztopionego masła, do posmarowania I etap Aby zrobić zakwas, wymieszać wszystkie składniki w misce. Pozostawić odkryte , w temp. pokojowej. Mieszanina powinna być dość płynna. Należy dodaj więcej maślanki , jeżeli zakwas zgęstnieje zbyt mocno. Mieszać łyżką co najmniej raz dziennie. Przechowywać luźno pokryte papierem na drugie dzien. Nie przechowywać w lodówce. Na drugi lub trzeci dzień, małe pęcherzyki powietrza będą widoczne na [powierzchni i to prawdopodobnie będzie mieć bardziej szary kolor, niż to miało miejsce na początku. Powinien również zacząć zapach lekko kwaśny, ale zapach znika po wymieszaniu. Zazwyczaj zakwas bierze około 5 dni do tego aby byl gotowy. Jest gotowy, gdy spuchła nieco objętości i pęcherzyki powietrza są obfite po odpoczynku na około 6 godzin.Jakość zakwasu nie jest strasznie ważna; chleb nie (i nie powinien) rośnac bardzo podczas pieczenia. Jeśli od razu nie robimy chleba, zakwas należy wstawić do lodówki , posypany 2 łyżeczkami soli. II etap Aby zaczać ciasto na chleb , wymieszac 100-200g zakwasu i pozostałe składniki w dużej misce. Przykryć mokrym ręcznikiem i zostawić w ciepłym miejscu aż do następnego dnia, lub co najmniej 12 godziny, ale do 36 godzin jest w porządku. Zapach zakwasu zwiększa się w zależności od czasu , ale nie za bardzo dominuje w końcowym efekcie i tak. Trzeba pamietać,aby recznik zmoczyć ( musi przez caly czas być wilgotny), inaczej ciasto straci swoją wilgotność. To wstępne ciasto jest bardzo płynne, ale szybko stanie się dość gęste od ziaren absorbujących ciecz. III etap Aby zrobić wlasciwe( koncowe)ciasto, dodać malt proszek , melasa, gotowane nasączone żyto ( ja dalam kasze, jak wyzej pisalam) ,jęczmień i połączyć dobrze. Przelać do lekko wysmarowanej 2-litrowy foremki na chleb. Nie zapomnieć rownież,aby 1 szklankę ciasta odlożyć jako nastepną porcje zakwasu. Należy wlożyć do sloika, posypać 2 łyżeczki soli grubej, przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce. Ciasto powinno być mokre, jak owsianka. Pozostawić blaszkę z chlebem , pokrykryć wilgotnym ręcznikiem, przez co najmniej 3 godziny, lub dzień, w temperaturze pokojowej ( ja osobiscie pieklam po 3 godzinach). Chleba nie urosnie bardzo. Posmarować wierzch chleba rozpuszczonym masłem. Wstawić go do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 ˚ C. Od czasu, kiedy piekarnik jest ciepły,liczyć czas pieczenia na około 90 minut. Bardzo trzeba uwazać na wierzch chleba, jesli ktoś ma piekarnik ,który lubi przypalać wierzch, chleb należy lekko przykryć folia( ja naszczescie nie mam tego problemu). Sprawdzić bambusowym patyczkiem czy jest gotowe. Skórka powinna być dość twarda. W razie wątpliwości, należy pozostawić chleb w piecu aż piec ostygnie. Chleb należy bardzo dobrze wystudzić. A nastepnie przelożyć go do lnianej torby na okolo ( minimum) 10 godzin, a najlepiej 2 dni. Bardzo dobrze zachowuje świeżość przez około tydzień. Uwaga Jeśli używasz starego zakwasu, aby zrobić ten chleb, to jest dobry pomysł, aby wyjąć z lodówki dzień przed rozpoczeciem chleba. Wymieszać z wodą do mokrego ciasta i zostawić go pod przykryciem w temperaturze pokojowej. To ożywi aktywność drożdży i daje lepszy wzrost w ostatnim etapie chleba. Jeśli nie planujesz używać świeżo wykonany zaczyn, natychmiast przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce. Utrzymuje aktywnosc przez około tydzień. Jeśli chcesz, aby zyl , nalezy go karmić mąka żytnia, abybylo nieco grubsze ciasto. To będzie utrzymywal się przez kilka tygodni. Dokonując tego drugi raz, pominąć sól. Wg mojego smaku i wiedzy. Dodałam wiecej soli do samego ciasta, nie popełniłam pomyłki, byby za mało słoni chleb inaczej. Ale to już własny smak każdego. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Aniu.. a niech Cię! jeść mi się przez Ciebie zachciało! :devil: jeżeli moja lodówka zgłosi molestowanie policji to będzie Twoja wina xD Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 :shock: Ło- kurna lodówka to nic ale jak się tego chlebka doczekać :rolleyes: pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Aniu ,dziękuję za przepis . Tylko co to ten malt(proszek słodowy?) ..no i gdzie melasę dostać? :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Tylko co to ten malt(proszek słodowy?) ..no i gdzie melasę dostać?Malgosiu taka informacje o melasie znalazlam po waszej stronie :http://www.biokurier.pl/aktualnosci/1596-eko-melasa-z-certyfikatem-fairtrade-dostepna-na-polskim-rynkuA co do tego malt powder ( proszku slodowego, to moze specjalisci od piwa powiedza. Bo zdaje sie ,ze to jest tez potrzebne do robienia piwa.ale jak się tego chlebka doczekaćBaca48 spokojnie, ja sie doczekalam, i kazdy inny moze, a jak juz sie pierwszy bochenek zrobilo ,to nastepny bardzo szybko bedzie. [ Dodano: Nie 21 Kwi, 2013 12:37 ]Zapomnialabym dodac dzisiejsze drozdzowki . Slodka pizza,nadziewana budyniem a posypana tylko cukrem prezd pieczeniem.Oczywiscie calosc, to trzy warstwy ciasta, przelozone budynie, nadciete i pozaplatane, tak, ze po upieczeniu jest osiem rownych czesci . I na szybko osobne buleczki drozdzowe z nadzieniem: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Slodka pizza,nadziewana budyniem a posypana tylko cukrem prezd pieczeniem. :thumbsup: :thumbsup: a teraz prosimy o przepis i instrukcję zaplatania :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Slodka pizza,nadziewana budyniem a posypana tylko cukrem prezd pieczeniem. :thumbsup: :thumbsup: a teraz prosimy o przepis i instrukcję zaplatania :grin:To jest proste ciasto, a zejestem leniwa,wiec nie zaduzo roboty. Oto przepis: 1200g maki 250ml cieplegomleka 250ml naturalnego jogurtu(prosto z lodowki) 3 duze lub 4 male jajka w calosci 6 lyzek cukru 14g suchych drozdzy 125g masla rozpuszconego +2 lyzki oleju( nie z oliwek) 1 lyzeczka soli, wanilia lub cukier waniliowy Do duzej miski przesiac make, dodac sol, wymieszac to i zrobic dolek, dac tam drozdze, zalac mlekiem,zamieszac lekko, dodac reszte produktow, oprocz masla. Odstawic na okolo 15 minut. Po tym czasie wszystko wyrobic, kiedy sie polacza, wlac tluszcz i wyrobic na goladka mase. Wyrownac, przykryc wilgotnym recznikiem, kiedy podwoi swoja objetosc, ponownie wyrobic i odstawic do kolejnego rosniecia. Kiedy podwoi swoja objetosc ,z tego ciasta mozna robic drodzowe buleczki, rogaliki, slodka pizze, .... To pierwsze ciasto. NAlezy rozwalkowac trzy kawalki,na okragly placek, kazdy przelozyc masa( budyniowa, serowa, makowa, orzechowa, bla bla bla, jaka sie chce) .Jesli ktos ma problem, ze nie sa rowne( a ja to mam ) po rozwalkowaniu klade duzy talerz i wycinam brzegi rowno. Nastepnie kazdy nadcinam; na zdjeciu pokazane jest jak naciac calosc ciasta. Teraz, na tym zdjeciu pokazane sa dwa punkty 1 i 2. To jest do przelozenia. Tak jak faworki przekladamy kazdy naciety kawalek( punkt 1 przekladamy przez naciecie z numeren 2) , tylko trzeba uwazac, aby nie rozwalic za bardzo ksztaltu kazdego kawalka. Ja przekladam kazdy trzykrotnie. Na srodku, klade powycinane z tego ciasta listyki i mala zwinieta buleczkie. NAlezy to pozostawic do wyrosniecia, nastepnie pomalowac roztrzepanym jajkiem i posypac cukrem krysztalem. Do zimnego piekarnika i az bedzie gotowe. Nie pamietam jak dlugo,lbobylo duzo zajec w domu i to tak w miedzyczasie zrobilam. Co do przekladania buleczek, to wycina sie podobnie jak na rogaliki ,nacina sie szerszy brzeg. Zdjecie pokazuje szkic naciecia: Nadzienie zamknac dokladnie w ciescie, a naciete kawalki ciasta ostroznie nalozyc na buleczke i lekko cala buleczke zagiac. Oczywiscie juz w czasie rosniecia buleczek zauwazy sie jak ladnie kazdy kawalek( pasek) sie oddziela sie od drugiego. Teraz uwaga, jesli na poczatku, ktos ma problem z iloscia paskow, zaznaczylam dwa, ktore mozna odciac, aby bylo wiecej miejsca. Po czasie kazdy bedzie juz robil ze wszystkimi nacietymi paskami. I tak samo jak ciasto pozmarowac jajkiem i posypac cukrem krysztalem. Toby bylo na tyle. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Wstawiam filmik jak zaplatać dla tych którzy mają problem ze zrozumieniem jak to zrobić :wink: Dodam jeszcze że jest to fajny sposób na zrobienie pokrywki do wazy z ciasta Cudny chlebek i smakowicie wyglądające drożdżówki Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Wstawiam filmik jak zaplatać dla tych którzy mają problem ze zrozumieniem jak to zrobić :wink: Dodam jeszcze że jest to fajny sposób na zrobienie pokrywki do wazy z ciasta Cudny chlebek i smakowicie wyglądające drożdżówki ogólnie dużo tam ciekawych filmików :grin: dziękuję :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 renesi, na tym filmie jest okrecanie od srodka [poprzecinane. moje jest nadciete w srodku i na zewnatrz przekladane. Ale efekt koncowy podobny.U mnie na srodku calego ciatsa po oderwaniu kawalkow pozostaje wypelniona budyniem jakby okragla buleczka. Dziekuje za wstawienie tego linku, ja nie potrafie szukac na youtube. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 bendetto, na Rosyjskich stronach dużo można znaleźć cudeniek z ciasta drożdżowego i nie tylko mają fajne pomysły jak np. ten Annam często zaglądam na Youtube jak mi się coś spodoba do daję do ulubionych Można się tam zalogować i tworzyć własne foldery Polecam jeszcze http://pinterest.com/ oraz http://stylowi.pl/ stamtąd czerpię inspiracje :wink: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-281880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 ANNAM, To jest :thumbsup: tak czuję tylko to zaplatanie powala mnie na kolana :rolleyes: pozdrawiam serdecznie :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Potrzebowalam upiec ciasto na jutro. Na szybko zrobilam murzynka i przelozylam go kremem z jogurtu i mleka kokosowego.Wiecie murzynek upieklam na plaskich 2ch blaszkach, wystudzilam i te przelozylam. Gorny placek rozkruszylam. Oczywiscie, dzisiaj nie powinno sie go kroic, bo dopiero jutro powinien miec odpowiednia wilgotnosc. Wyszlam z domu i kiedy wrocilam tylko takie cos znalazlam. A oczywiscie winnych nie ma Jutro cos innego bede zmuszona upiec Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 kiedy wrocilam tylko takie cos znalazlam.Myślę że szafka zamykana na klucz załatwiła by sprawę :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Myślę że szafka zamykana na klucz załatwiła by sprawę Bylo w lodowce, chyba lancuchem o0winac lodowke i tez do konca nie jestem pewna czy wytrzyma Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-282403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Mam kilkoro znajomych, ktorzy nie jedza wieprzowiny ( religia inna niz nasza). Mysle wiec, aby zrobic kielbase calkowicie kurczakowa. Na razie sa tomoge probne podejscia, dlatego tylko zdjecie bez przepisu. I jak widac, narazie tez, kielbasa jest zrobiona w naturalnej oslonce, kiedy ju bedzie gotowy wyrob calkowicie( dopracowany przepis) wstawie go. FArsz jest 100% kurczakowy,oczywiscie kurczak ,a wlsciwie czesci,ktore tu mialam sa z kurczaka prawdziwego, nie tego pedzonego z supermarketu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 5 Czerwca 2013 kielbase calkowicie kurczakowa Aniu a co z tłuszczem? Nie jest za chuda? Czy skórę z kurczaka też dodawałaś? Wygląda ciekawie, a jeszcze bardziej ciekawi mnie jej smak. Kiedyś raz robiłem "mielonkę" z piersi kurczaka i od tego momentu już kurczaka nie przerabiam na kiełbasy-mielonki. Nie bardzo mi podszedł. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Aniu a co z tłuszczem? Nie jest za chuda? Czy skórę z kurczaka też dodawałaś? Wygląda ciekawie, a jeszcze bardziej ciekawi mnie jej smak. Kiedyś raz robiłem "mielonkę" z piersi kurczaka i od tego momentu już kurczaka nie przerabiam na kiełbasy-mielonki. Nie bardzo mi podszedł. Wlasnie zamiast tluszczu wstawilam zmielona skore z resztakami tluszczu kurzego( w koncu ,kazdy chetnie je skore z kury). W smaku delikatna,moglam dac wiecej chilli lub papryki, ale czosnku dlalam akurat. Teraz chce sprobowac zrobic kurze parowki, bez jakichkolwiek emulsji i tluszczu wieprzowego dlatego tak powoli to wszytko probuje. Jak juz dojde do koncowego etapu i beda smaczne to wtedy wstawie przepis. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 5 Czerwca 2013 W takim razie Aniu czekamy na przepis ,bo kiełbaska wygląda pierwszorzędnie .Ja mam akurat to szczęście ,że mam sąsiadki,które hodują drób ,a więc też mogę z powodzeniem pobawić się w produkcję kiełbaski takowej . :smile: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Anno farsz zrobiłaś w całości z drobiu a jelita? Wieprzowe? Bo jak tak to mija się z celem. Nie krytykuję bo ja świnkę jadam ale to jak robienie bulionu dla wegetarian na kościach. :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 6 Czerwca 2013 a jelita? Wieprzowe? Hmmm... :rolleyes: A próbowałeś nadziać w jelita '' kurzęcie''... ??? :shock: :grin: :wink: Anno - kombinuj !!! Życzę dalszych sukcesów . :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam ! :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Einshel przecież napisałem,że się nie czepiam tylko zapytałem. Może w kurzęcie nie, ale jeszcze są baranie i wołowe no i sztuczne. Jak maja nie być wieprzowe to raczej jelit to też dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/13/#findComment-287393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.