Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Papcio - napisałeś tylko tyle:

 

Mąkę żytnią kupiłem w Kauflandzie i to mąka 1200. Zrobiłem 60%żytniej i 40 pszennej 550, efekt jak na zdjęciu.

Poprosze o bardziej szczegółowy przepis na Twój chlebek wielkanocny.

 

BonAir

 

PS. Co ciekawe, u nas na Wielkanoc przebojem nie byly kabanosy z jelenia, nie byla szynka wedzona na zimno wg ChefPaula, nie była to kiełbasa z dzika, nie były to inne wędzonki, tylko właśnie chleb !! (zmodyfikowany przepis wg Reinharda)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest na forum, ale wkleję:

 

"Podam Ci mój przepis na chleb żytnio - pszenny:

 

900 g mąki żytniej razowej

300 g mąki pszennej

10 dkg drożdży

3-4 łyżeczki soli

1,5 łyżki miodu

700 - 750 ml płynu

(Ja zamiast zakwasu dodaję 0,5 litra żurku + np. mleko, maślanka, serwatka do 750 ml)

 

Rozczyn

10 dkg drożdży, miód, 3-4 łyżki mieszanki mąk, żurek do konsystencji śmietany wyrobić łyżką i zostawić do wyrośnięcia (podwojenie objętości najlepiej w temperaturze 25°C, jeśli jest zimno w mieszkaniu wkładam do piekarnika i włączam tylko żaróweczkę)

Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki i płynu i wyrabiamy ciasto tak długo, aż odejdzie od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia ( podwojenie objętości ). wyrośnięte ciasto wkładamy do foremek wysypanych mąką (do połowy) i znowu rośnie (podwaja objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 220-240°C i pieczemy 40min jeżeli mamy w dwóch formach keksowych lub 1 godzinę gdy mamy całość ciasta w jednej formie. W trakcie pieczenia smarujemy ciasto wodą z odrobiną mąki ziemniaczanej. Ja przed włożeniem chleba smaruję wodą i posypuję kminkiem, a drugi bochenek czarnuszką. Do chleba można dodać siemię, pestki dyni, słonecznika, śliwki suszone. Z tej proporcji wychodzą 2 chlebki wielkości typowej formy keksowej.

 

UWAGA! gęstość ciasta regulować płynami lub mąką. Ciasto musi być wolniejsze niż ciasto na babkę drożdżową.

Pozdrawiam i życzę udanych wypieków".

 

Zamiast „płynów” dodałem serwatkę po wyrobie sera z mleka sklepowego. Żurek to ten sklepowy w butelce chyba 0,5l Nie dodawałem jeszcze żadnych dodatków.

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/#findComment-11509
Udostępnij na innych stronach

Aha!!!

Ja dałem 60/40% tj, 600g żytnie i 400g przennej.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/#findComment-11510
Udostępnij na innych stronach

Papciu - dałeś żytnią razową czy tą z Kauflandu - 1200 ? (żytnia razowa to typ 2000)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/#findComment-11519
Udostępnij na innych stronach

Z kauflandu żytnia 1200 a przenna to 650 do dzisiejszej produkcji i wyszedł dość ciemny i o to mi chodziło. Nie mam narazie dostępu do innych mąk. Ta 1200 żytnia kosztowała mnie 0,80zł za kilo. Wkażdym bądż razie żurek z drożdzami zachowywał się tak jakby się to wszystko gotowało! Po dodaniu mąki już tak jak w przepisie to urośnie raz tyle. Przepraszam, że piszę tak śmiesznie, ale to był mój drugi wypiek :) Żona jadła go na kolację z apetytem.

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/#findComment-11523
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.