BonAir Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Papcio - napisałeś tylko tyle: Mąkę żytnią kupiłem w Kauflandzie i to mąka 1200. Zrobiłem 60%żytniej i 40 pszennej 550, efekt jak na zdjęciu. Poprosze o bardziej szczegółowy przepis na Twój chlebek wielkanocny. BonAir PS. Co ciekawe, u nas na Wielkanoc przebojem nie byly kabanosy z jelenia, nie byla szynka wedzona na zimno wg ChefPaula, nie była to kiełbasa z dzika, nie były to inne wędzonki, tylko właśnie chleb !! (zmodyfikowany przepis wg Reinharda) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Przepis jest na forum, ale wkleję: "Podam Ci mój przepis na chleb żytnio - pszenny: 900 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 10 dkg drożdży 3-4 łyżeczki soli 1,5 łyżki miodu700 - 750 ml płynu (Ja zamiast zakwasu dodaję 0,5 litra żurku + np. mleko, maślanka, serwatka do 750 ml) Rozczyn 10 dkg drożdży, miód, 3-4 łyżki mieszanki mąk, żurek do konsystencji śmietany wyrobić łyżką i zostawić do wyrośnięcia (podwojenie objętości najlepiej w temperaturze 25°C, jeśli jest zimno w mieszkaniu wkładam do piekarnika i włączam tylko żaróweczkę) Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki i płynu i wyrabiamy ciasto tak długo, aż odejdzie od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia ( podwojenie objętości ). wyrośnięte ciasto wkładamy do foremek wysypanych mąką (do połowy) i znowu rośnie (podwaja objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 220-240°C i pieczemy 40min jeżeli mamy w dwóch formach keksowych lub 1 godzinę gdy mamy całość ciasta w jednej formie. W trakcie pieczenia smarujemy ciasto wodą z odrobiną mąki ziemniaczanej. Ja przed włożeniem chleba smaruję wodą i posypuję kminkiem, a drugi bochenek czarnuszką. Do chleba można dodać siemię, pestki dyni, słonecznika, śliwki suszone. Z tej proporcji wychodzą 2 chlebki wielkości typowej formy keksowej. UWAGA! gęstość ciasta regulować płynami lub mąką. Ciasto musi być wolniejsze niż ciasto na babkę drożdżową. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków". Zamiast „płynów” dodałem serwatkę po wyrobie sera z mleka sklepowego. Żurek to ten sklepowy w butelce chyba 0,5l Nie dodawałem jeszcze żadnych dodatków.Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/#findComment-11509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Aha!!!Ja dałem 60/40% tj, 600g żytnie i 400g przennej. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/#findComment-11510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Papciu - dałeś żytnią razową czy tą z Kauflandu - 1200 ? (żytnia razowa to typ 2000) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/#findComment-11519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Z kauflandu żytnia 1200 a przenna to 650 do dzisiejszej produkcji i wyszedł dość ciemny i o to mi chodziło. Nie mam narazie dostępu do innych mąk. Ta 1200 żytnia kosztowała mnie 0,80zł za kilo. Wkażdym bądż razie żurek z drożdzami zachowywał się tak jakby się to wszystko gotowało! Po dodaniu mąki już tak jak w przepisie to urośnie raz tyle. Przepraszam, że piszę tak śmiesznie, ale to był mój drugi wypiek Żona jadła go na kolację z apetytem. Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/719-pieczywowielkanocny-chleb-papcia/#findComment-11523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.