jacinto Posted September 7, 2012 Report Share #1 Posted September 7, 2012 Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim 4 kg chudej wieprzowiny 1 kg słoniny 3 łyżki stołowe soli 2 łyżki stołowe świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka stołowa i 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1 łyżka stołowa cukru 2 łyżeczki nasion anyżku 1 łyżka stołowa posiekanego czosnku 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina peklosól odpowiednio do wagi(w oryginale jest jeszcze 1/2 łyżeczki kwasu askorbinowego,ale ja nie miałem...) Mięso i słoninę lekko zmrożone zmieliłem na sitku 8mm. Wyrobiłem z resztą składników. Na 24 godziny wstawiłem przykryte do lodówki. Nadziałem w standardowe jelita wieprzowe (w oryginale są osłonki 5 cm), usuwając komory powietrzne i do suszenia. Suszyły się w temperaturze 7 stopni 3 tygodnie, można jeszcze dłużej,ale nie chciałem,żeby stwardniały. Jeśli jest grubsza osłonka to powinny się suszyć 4-6 tygodni. Kiełbasa ma dość oryginalny,fajny smak. Na Grzybozlocie będzie można spróbować Przepis pochodzi z książki Domowy Wyrób Kiełbas - Susan Perry Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/ Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted September 7, 2012 Report Share #2 Posted September 7, 2012 Piekna kielbasa, :clap: Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-236177 Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted September 7, 2012 Report Share #3 Posted September 7, 2012 Czy kiełbasę suszyłeś w lodówce czy miałeś jakieś specjalne pomieszczenie? Bardzo chciałbym robi kiełbasy podsuszane ale w mieszkam w bloku ciężko o dobre warunki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-236178 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted September 7, 2012 Author Report Share #4 Posted September 7, 2012 Ja tez mam ten problem ,bo nie mam piwnicy. Mozna powiedziec,ze w lodowce,ale szczerze mowiac jest to chłodziarka do wina. Ma takie metalowe ruszty,dzięki czemu kiełbasa wisi prawie w powietrzu (niestety troche sie deformuje) Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-236180 Share on other sites More sharing options...
reda Posted October 8, 2012 Report Share #5 Posted October 8, 2012 Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim Mam pytanie, czy kiełbasa nie jest po podsuszeniu mocno słona (peklosól plus trzy łyżki soli)? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242261 Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted October 8, 2012 Report Share #6 Posted October 8, 2012 Mam pytanie, czy kiełbasa nie jest po podsuszeniu mocno słonaSmakowałem ten wyrób na Grzybozlocie i zapewniam,że słoność była w sam raz a smk wędlinki wspaniały.Jacinto :clap: Quote "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242263 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted October 8, 2012 Report Share #7 Posted October 8, 2012 Ja tez mam ten problem ,bo nie mam........chłodziarki do wina. Czy można suszyć w wyższej temperaturze np.14 st.C Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242267 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted October 8, 2012 Author Report Share #8 Posted October 8, 2012 jagra, nie wiem czy mozna tak dlugo suszyc - moze sie wypowiedza bardziej doswiadczeni koledzy. Jest w przpisie peklosol - normalnie powiedzmy 17g na kg plus (ekstra) sol. Kiełbasa jest wrecz mało słona Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242272 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted October 8, 2012 Report Share #9 Posted October 8, 2012 jagra, nie wiem czy mozna tak dlugo suszycPytałem o temperaturę :!: Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242277 Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted October 8, 2012 Report Share #10 Posted October 8, 2012 jacinto udana kiełbaska :thumbsup: :clap: w tej książce ,jak jest to autorstwa Susan Mahnke Peery,Charles ,G.Reavis to jest wiele przepisów godnych zrobienia :grin: pozdrawiam Quote Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242280 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted October 8, 2012 Author Report Share #11 Posted October 8, 2012 jagra, własnie mi chodzi o to - nie wiem czy w 14 stopniach mozna tak dlugo trzymac. Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242284 Share on other sites More sharing options...
reda Posted October 8, 2012 Report Share #12 Posted October 8, 2012 reda, przepraszam , gdzie w przepisie jacinto jest peklosól ? :shock:Ano na końcu wymienionych składników cyt. peklosól odpowiednio do wagi. Nie rób mi takich kawałów, bo choć nie zawsze już wszystko widzę to się mogę niepotrzebnie zapisać do okulisty (hi,hi) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242287 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted October 8, 2012 Author Report Share #13 Posted October 8, 2012 Mysle, ze wędlina nie jest za słona, bo sól pracuje inaczej - tak jak w przypadku dojrzewających Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242288 Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted October 8, 2012 Report Share #14 Posted October 8, 2012 jagra do suszenia wędlin musi być zachowana temp.3-5s C i w takich warunkach możesz suszyć tygodniami do stwierdzenia że jest już OK :smile: 14 s C nadaje się znakomicie ,przy zachowaniu wilgotności i dobrej wentylacji do wędlin dojrzewających :grin: pozdrawiam Quote Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242294 Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted October 8, 2012 Report Share #15 Posted October 8, 2012 Nastąpiła ,chyba zmiana przepisu , bo rano tego nie widziałem , a przeczytałem to kilka razy :lol: Tak że reda , chyba ja pierwszy zacznę od okulisty !!!! :wink: Quote Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242315 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 8, 2012 Report Share #16 Posted October 8, 2012 Nie było zmiany przepisu, brak wpisu o edycji.Okularki, okularki !!! Ja już noszę. :grin: Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242316 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 8, 2012 Report Share #17 Posted October 8, 2012 Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim Kiełbasę kolegi jacinto miałam okazje próbować w Zatomiu... jak dla mnie pychotka.. :thumbsup: Kombinuj dalej Piotrku... :wink: szukaj nowych smaków.. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-242318 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted October 27, 2012 Author Report Share #18 Posted October 27, 2012 Efekty wczorajszego wędzenia z pomoca Andrzej_ka, za co Mu serdecznie dziękuję. Polędwica, szyneczka, karkówka i kiełbasa robiona na "na oko" Tak przy okazji przekonałem sie,ze 18g/kg soli to dla mnie za dużo... Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-246164 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 27, 2012 Report Share #19 Posted October 27, 2012 Efekty wczorajszego wędzenia z pomoca Andrzej_ka, za co Mu serdecznie dziękuję. Fajnie wyglądają Twoje wyroby Piotrku.. :thumbsup: Co do słoności to jak zaczynałam pierwsze wyroby, dawkowałam 20g/kg peklosoli.. teraz 18 i jest w sam raz. Nasz Andrzejek to dobry chłopak... zawsze można na Niego liczyć :clap: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-246165 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted October 27, 2012 Report Share #20 Posted October 27, 2012 Efekty wczorajszego wędzeniaEfekty super :clap: Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-246173 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 27, 2012 Report Share #21 Posted October 27, 2012 Efekty wczorajszego wędzenia jacinto Praktyka czyni mistrza , śmiało do przodu :clap: . Mile się gaworzyło przy kominku i przy herbatce . Może kiedyś będzie można ją wzmocnić . :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-246224 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 27, 2012 Report Share #22 Posted October 27, 2012 andrzej k, też bym się podłączył :lol: Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-246225 Share on other sites More sharing options...
reda Posted November 14, 2012 Report Share #23 Posted November 14, 2012 Tak się przymierzam do tej kiełbaski i udało mi się zajrzeć do wzmiankowanej w w/w postach książki.I mam pytanie. W przepisie książkowym jest mowa o dodaniu mieszanki peklującej w ilości zalecanej na 2,5 kg mięsa (mięso wraz ze słoniną to 5 kg), czyli połowa dawki. Kolega Jacinto podaje w swoim przepisie "peklosól stosownie do wagi". Gdzie jest przejęzyczenie? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-249824 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted November 18, 2012 Author Report Share #24 Posted November 18, 2012 Dobre pytanie i bardzo trudne... robiłem tę kiełbaskę już dość dawno i nie pamiętam,czy dałem 18% * 2,5 kg czy w stosunku do całości masy... [ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 15:58 ]Jeszcze jeden przepis z tej samej książki.Raczej nie dla tradycjonalistów... Kiełbasa ma dośc specyficzny smak, część także uwędziłem i po wędzeniu parzyłem pół godziny. Ma ciekawy smak, ale jest w niej cos kwaskowego i to może konsumentowi nie odpowiadać.... Potatis korv – szwedzka kiełbasa ziemniaczana 0,5 kg bardzo chudej wołowiny0,25 kg chudej karkówki0,25 tłuszczu wieprzowego5 dużych ziemniaków1 duża cebula grubo pokrojona2 łyżeczki soli½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu½ łyżeczki mielonego białego pieprzu¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej1 ząbek czosnku posiekany lub przeciśnięty przez praskę 1. Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie ok 10 min – powinny byc prawie miekkie, ostudź2. Zmiel schłodzone (lekko zmrożone) mięso i tłuszcz na drobnym sitku3. Zmiel także ziemniaki i cebulę4. Wymieszaj wszystkie składniki kiełbasy5. Napełnij osłonkę6. Kiełbasę należy parzyć 45 min w bulionie (pamiętaj, że ma w środku surową cebulę i niedogotowane ziemniaki...) Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-250679 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 18, 2012 Report Share #25 Posted November 18, 2012 Potatis korv – szwedzka kiełbasa ziemniaczana W linku masz przepis na kiełbasę ziemniaczaną, którą onegdaj robił osobiście. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3709&highlight=kie%B3basa+ziemniaczana Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/#findComment-250683 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.