Jump to content

Recommended Posts

Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim

 

4 kg chudej wieprzowiny

1 kg słoniny

3 łyżki stołowe soli

2 łyżki stołowe świeżo mielonego pieprzu

1 łyżka stołowa i 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

1 łyżka stołowa cukru

2 łyżeczki nasion anyżku

1 łyżka stołowa posiekanego czosnku

1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina

peklosól odpowiednio do wagi(w oryginale jest jeszcze 1/2 łyżeczki kwasu askorbinowego,ale ja nie miałem...)

 

Mięso i słoninę lekko zmrożone zmieliłem na sitku 8mm. Wyrobiłem z resztą składników. Na 24 godziny wstawiłem przykryte do lodówki. Nadziałem w standardowe jelita wieprzowe (w oryginale są osłonki 5 cm), usuwając komory powietrzne i do suszenia. Suszyły się w temperaturze 7 stopni 3 tygodnie, można jeszcze dłużej,ale nie chciałem,żeby stwardniały. Jeśli jest grubsza osłonka to powinny się suszyć 4-6 tygodni.

Kiełbasa ma dość oryginalny,fajny smak. Na Grzybozlocie będzie można spróbować ;)

Przepis pochodzi z książki Domowy Wyrób Kiełbas - Susan Perry

 

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja tez mam ten problem ,bo nie mam piwnicy. Mozna powiedziec,ze w lodowce,ale szczerze mowiac jest to chłodziarka do wina. Ma takie metalowe ruszty,dzięki czemu kiełbasa wisi prawie w powietrzu (niestety troche sie deformuje)
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
  • 1 month later...

Mam pytanie, czy kiełbasa nie jest po podsuszeniu mocno słona

Smakowałem ten wyrób na Grzybozlocie i zapewniam,że słoność była w sam raz a smk wędlinki wspaniały.Jacinto :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Ja tez mam ten problem ,bo nie mam

........chłodziarki do wina. Czy można suszyć w wyższej temperaturze np.14 st.C

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

jagra, nie wiem czy mozna tak dlugo suszyc - moze sie wypowiedza bardziej doswiadczeni koledzy.

Jest w przpisie peklosol - normalnie powiedzmy 17g na kg plus (ekstra) sol.

Kiełbasa jest wrecz mało słona

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl

jagra, nie wiem czy mozna tak dlugo suszyc

Pytałem o temperaturę :!:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

jacinto udana kiełbaska :thumbsup: :clap: w tej książce ,jak jest to autorstwa Susan Mahnke Peery,Charles ,G.Reavis to jest wiele przepisów godnych zrobienia :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

reda, przepraszam , gdzie w przepisie jacinto jest peklosól ? :shock:

Ano na końcu wymienionych składników

cyt. peklosól odpowiednio do wagi.

Nie rób mi takich kawałów, bo choć nie zawsze już wszystko widzę to się mogę niepotrzebnie zapisać do okulisty (hi,hi)

jagra do suszenia wędlin musi być zachowana temp.3-5s C i w takich warunkach możesz suszyć tygodniami do stwierdzenia że jest już OK :smile: 14 s C nadaje się znakomicie ,przy zachowaniu wilgotności i dobrej wentylacji do wędlin dojrzewających :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Nastąpiła ,chyba zmiana przepisu , bo rano tego nie widziałem , a przeczytałem to kilka razy :lol: Tak że reda , chyba ja pierwszy zacznę od okulisty !!!! :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Nie było zmiany przepisu, brak wpisu o edycji.

Okularki, okularki !!! Ja już noszę. :grin: :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim

Kiełbasę kolegi jacinto miałam okazje próbować w Zatomiu... jak dla mnie pychotka.. :thumbsup:

Kombinuj dalej Piotrku... :wink: szukaj nowych smaków..

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

  • 3 weeks later...

Efekty wczorajszego wędzenia z pomoca Andrzej_ka, za co Mu serdecznie dziękuję.

Polędwica, szyneczka, karkówka i kiełbasa robiona na "na oko" ;)

Tak przy okazji przekonałem sie,ze 18g/kg soli to dla mnie za dużo...

 

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl

Efekty wczorajszego wędzenia z pomoca Andrzej_ka, za co Mu serdecznie dziękuję.

Fajnie wyglądają Twoje wyroby Piotrku.. :thumbsup:

Co do słoności to jak zaczynałam pierwsze wyroby, dawkowałam 20g/kg peklosoli.. teraz 18 i jest w sam raz.

Nasz Andrzejek to dobry chłopak... zawsze można na Niego liczyć :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Efekty wczorajszego wędzenia

Efekty super :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Efekty wczorajszego wędzenia

 

jacinto Praktyka czyni mistrza , śmiało do przodu :clap: . Mile się gaworzyło przy kominku i przy herbatce . Może kiedyś będzie można ją wzmocnić . :grin: :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

  • 3 weeks later...

Tak się przymierzam do tej kiełbaski i udało mi się zajrzeć do wzmiankowanej w w/w postach książki.

I mam pytanie. W przepisie książkowym jest mowa o dodaniu mieszanki peklującej w ilości zalecanej na 2,5 kg mięsa (mięso wraz ze słoniną to 5 kg), czyli połowa dawki. Kolega Jacinto podaje w swoim przepisie "peklosól stosownie do wagi".

Gdzie jest przejęzyczenie?

Dobre pytanie i bardzo trudne... robiłem tę kiełbaskę już dość dawno i nie pamiętam,czy dałem 18% * 2,5 kg czy w stosunku do całości masy...

 

[ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 15:58 ]

Jeszcze jeden przepis z tej samej książki.

Raczej nie dla tradycjonalistów... ;)

Kiełbasa ma dośc specyficzny smak, część także uwędziłem i po wędzeniu parzyłem pół godziny. Ma ciekawy smak, ale jest w niej cos kwaskowego i to może konsumentowi nie odpowiadać....

 

Potatis korv – szwedzka kiełbasa ziemniaczana

 

0,5 kg bardzo chudej wołowiny

0,25 kg chudej karkówki

0,25 tłuszczu wieprzowego

5 dużych ziemniaków

1 duża cebula grubo pokrojona

2 łyżeczki soli

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mielonego białego pieprzu

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1 ząbek czosnku posiekany lub przeciśnięty przez praskę

 

1. Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie ok 10 min – powinny byc prawie miekkie, ostudź

2. Zmiel schłodzone (lekko zmrożone) mięso i tłuszcz na drobnym sitku

3. Zmiel także ziemniaki i cebulę

4. Wymieszaj wszystkie składniki kiełbasy

5. Napełnij osłonkę

6. Kiełbasę należy parzyć 45 min w bulionie (pamiętaj, że ma w środku surową cebulę i niedogotowane ziemniaki...)

 

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl

Potatis korv – szwedzka kiełbasa ziemniaczana

W linku masz przepis na kiełbasę ziemniaczaną, którą onegdaj robił osobiście. :cool:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3709&highlight=kie%B3basa+ziemniaczana

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.