Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym mroziła smażoną cebulę to przede wszystkim zostałaby schlodzona

nadal uważam, że lepiej przechowywać smażoną i suszoną cebulę..

Mrozi mnie nico podejście do shushi... mrożona cebula?

czym to się różni od mrożonego wyrobo ala'japońskiego w sklepach?

Na tajwanie używa się tego co smakuje, więc tej cholernej cebuli..

u Nas nie... cóż o czym to świadczy?

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/page/2/#findComment-237606
Udostępnij na innych stronach

można pokroić w cienkie plasterki oprószyć mąką i zrumienić na głębokim oleju i osuszyć na bibule -otrzymujemy pyszną cebulkę prażoną. Dzisiaj w ramach dnia wolnego zrobiłem próbę z 4 cebul wyszło super tylko trzeba uważać na stopień zrumienienia jak przedobrzysz będzie gorzka.

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/page/2/#findComment-237944
Udostępnij na innych stronach

Hmm :rolleyes: co zrobić z 10 kg. cebuli :question:

 

W moim domu rodzinnym jest niewielkie gospodarstwo , w tym roku cebula się urodziła , było jakieś 70 kg tak na oko może mniej , a może więcej , przechowuje się ją na strychu.

Na zimę trzeba zabezpieczyć przed zmarznięciem.

 

Jest zużywana na bieżąco , aż do skończenia zapasu.

 

Teraz przepis na cebulę duszoną :thumbsup:

 

-kilka cebul dużych 1-1,5 kg (z tego wyjdzie żarełka dla 4-6 osób)

-cebulę obieramy i na pół , z połówek tniemy na pół-krążki około 5 mm

-dajemy pół kostki masła , lub oleju do garnka , na roztopiony tłuszcz sypiemy cebulę , jak się zagrzeje cebula z tłuszczem podlewamy to wodą , na początek pół szklanki , i dusimy pod przykryciem , jak woda wyparuje ,a cebula jeszcze twarda to dolewamy ponownie.

- przyprawy: papryka słodka , sól , pieprz (wegeta) można dać odrobinę koncentratu będzie w smaku kwaśnawe , bez koncentratu słodkawe.

na koniec można rozbić z 3-4 jajka

 

oczywiście można też to robić z dodatkiem wędliny

 

dla mnie sama cebula + masło + dużo papryki słodkiej proszkowanej + sól i pieprz jest :thumbsup:

ale można sobie kombinować

 

Oj za dzieciaka to się tego jadło :grin:

 

a wyglądem ma to przypominać bigos i kolorem też.

 

Jak będę robił to dam fotkę.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/page/2/#findComment-237957
Udostępnij na innych stronach

W Dortmundowie 5 kg. worek cebuli kosztuje ok 6 zł.

Czy można z niej zrobić jakieś przetwory.?

 

pozdrawiam :wink:

:wink: wiesz co zrob co chcesz :grin: wiecej takich tematow bedzie ok :idea:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/page/2/#findComment-237959
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.