Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłaś go cały czas pod przykryciem, bo taka fajna skórka Ci wyszła?

Ostatnie 15min piekłam bez pokrywki. Radzio garnek jest wart tych pieniędzy :lol: .

a garnek przyda Ci się do różnych potraw pieczonych bez tłuszczu.

Mam nadzieję opracować parę potraw zrobionych w garnku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-50330
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gabi - chlebus ladny i wyrosniety co widac po dziurkach,ale mam jedno pytanie.Czy gora tego chlebka to nie jest tak naprawde dol w czasie jak go pieklas? Nie wiem czy jasno sie wyrazilam.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-50360
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy jasno sie wyrazilam.

Zrozumiałam :lol: . Masz rację .Ale czy ma to znaczenie? Chleb był w trakcie stygnięcia i akurat dół sfotografowałam jako górę. Ale góra chleba była również wspaniale przyrumieniona .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-50368
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ktoś ma dostęp do ludzi sprzedających używane rzeczy z niemiec, to u nich trafić można taki garnek za 10 zł. Ja już kupiłem dwa, a po przejściach zostało mi 1,5 :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-50402
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy jasno sie wyrazilam.

Zrozumiałam :lol: . Masz rację .Ale czy ma to znaczenie? Chleb był w trakcie stygnięcia i akurat dół sfotografowałam jako górę. Ale góra chleba była również wspaniale przyrumieniona .

Znaczenia nie ma,bo tak jak napisalam wczesniej chlebus ladny.Tylko w takim razie gora wyszla Ci taka plaska,a chyba powinna byc wyrosnieta.Chyba ze ciasto bylo rzadkie.Pytam poprostu z ciekawosci,bo ogladalam duzo chlebow i mialy normalny chlebowy ksztalt.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-50530
Udostępnij na innych stronach

Pytam poprostu z ciekawosci,bo ogladalam duzo chlebow i mialy normalny chlebowy ksztalt.

Izunia , ale chcę Ci przypomnieć, że to był mój pierwszy chleb w tym garnku. Dopracowuję dopiero recepturę i konsystencję ciasta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-50532
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzięki doświadczeniom mojej wędzarniczej siostry GABI - upiekłam chlebek w garnku rzymskim - chlebek "na oko ok" a w środku :rolleyes: jeszcze się okaże - ale na razie cieszę się ładnym kształtem - jakby coś nie tak będę próbować dalej nic nie jest doskonałe za pierwszym razem :grin:

 

DZIĘKI siostro za rady :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-54584
Udostępnij na innych stronach

O tak tak bracia i siostry potrzebuję budulca moralnego - cukrujcie dalej -

środek chlebka też wyszedł :!: :!: :tongue:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-54589
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Anetka,to raczej Ty nas powinnaś budować, że nie taki "diabeł straszy" , bo jak patrzę na chlebek zrobiony przez Ciebie to właśnie się zastanawiam czy on Ci nie pomagał. :shock:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-54594
Udostępnij na innych stronach

Anetka!!!

Cukrowaniu końca nie będzie.cuuuuuuuuudny i pyyyyyyyyszniutki zapewne!!!.Takich rzeczy nie należy ogladać przed śniadaniem,ani w trakcie,ani zapewne po śniadaniu! :grin:

Gratulacje :lol: :lol: :lol:

Wszyscy czekamy na wskazówki i przepis. :grin:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-54628
Udostępnij na innych stronach

Małgoś przepis od Gabi :blush: hm - :rolleyes: no nie wiem czy ja mogę go napisać - najprostszy z możliwych- ale wolę coby Gabi napisała bo to jej zasługa nie moja ja tylko potrzebowałam pochwał "na podniesienie z dołka" i egoistycznie pochwaliłam się swoim zamiast poczekać na autora :blush:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-54629
Udostępnij na innych stronach

no nie wiem czy ja mogę go napisać

Pisz kobieto pisz :lol: .

To teraz będziemy z Elą "molestować " o przepis Gabi

Już nie musicie :wink: :grin:

 

40 dag mąki chlebowej

3 dag drożdży

3/4 szklanki wody , mleka lub maślanki

2 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

3 łyżki oliwy

Całość wrzucam do maszyny , nastawiam program "ciasto".

Wyrośnięte ciasto wyrabiam ,wsadzam do foremki do następnego wyrastania. Piec 10 min w tem.150°C , później 20 -40 min w tem 200°C.

Ganka rzymskiego nie przykrywam przy pieczeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-54737
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czy ktoś z was piekł chleb litewski ,ale nie z gotowej mieszanki.

Chciałabym taki zrobić , znalazłam kilka przepisów w necie , ale mam co do nich wątpliwości. :devil:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-65559
Udostępnij na innych stronach

a moze tak chlebek na naturalnym zakwasie? Otoz zakwas tworzymy mieszajac zurek z maka zytnia. Koniecznie w glinianym garnku. Trzy dni i mamy naturalny zakwas. 1,5 l cieplej wody, 1 kg krupczatki, 0,5 kg maki zytniej, 4 lyzeczki soli, 1 szklanka otrab pszennych, 1 szklanka owsianki, 0,5 szkl. siemienia lnianego, 0,5 szklanki slonecznika,0,25 l barszczu bialego.Zakwas rozmacic dodac do wymieszanych skladnikow. Zostawic na noc. Chlebek wkladamy do wysmarowanych smalcem foremek /2 duze foremki/. Pozostawic na 1,5 godz. do wyrosniecia i pieczemy 50 min w tem.160 o. Rewelacja. SMACZNEGO Do nastepnego pieczenia pozostawiamy tzw. zaczyn chlebowy - maly kawalek ciasta chlebowego do sloika i do lodowki.
ja-Nina
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/7/#findComment-65563
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.