Skocz do zawartości

gens i jedzenie


Rekomendowane odpowiedzi

Gens - WIELKIE WIELKIE WIELKIE DZIEKUJE !!!!

Niestety tu gdzie mieszkam nie mamy zadnych polskich przysmakow, wiec Twoja porada odnosnie kiebasy jest NIEOCENIONA. Jeszcze raz DZIEKUJE !!!!

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-283873
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

weekendowa produkcja-trzeba było wypróbować nowo zakupioną nadziewarkę

zdjęcia robione telefonem który nie bardzo sobie radzi jak ma słabe oświetlenie...

 

kiełbaska po wędzeniu, przed parzeniem

http://imageshack.us/a/img34/206/sk6k.jpg

 

zrobiłem też małe doświadczenie, mianowicie po parzeniu cześć kiełbasy wrzuciłem na noc do wędzarki, by resztą dymu i ciepłem nagromadzonym podsuszyć kiełbaskę

 

poniżej wynik (normalnie parzona i parzona z późniejszym nocnym podsuszaniem)

zadowolony jestem z efektów

http://imageshack.us/a/img191/643/8y15.jpg

http://imageshack.us/a/img690/7866/y6mo.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-302781
Udostępnij na innych stronach

gens, ja też chlebkowy przepis proszę, wygląda bardzo smacznie. Sama w domu też piekę. Jak mam czas to w piekarniku a jak nie, bo np. ktos późnym wieczorem "opędzlował" chlebak i na rano potrzeba dziecku do szkoły, to wtedy w maszynie piekę
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-303223
Udostępnij na innych stronach

ZACZYN opcja znacznie prostsza, jednofazowa :

50 g zakwasu (my daliśmy więcej, ok. 100g)

150g mąki pszennej

100ml wody

 

Wszystkie te składniki wrzucamy do miski, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10h pod przykryciem.

 

CHLEB

Po zrobieniu zaczynu dodajemy

500g mąki pszennej 650

160g mąki żytniej 720

250ml wody

3 płaskie łyżeczki soli

płaska łyżeczka cukru

dwie łyżki oleju

 

Przy młodym zakwasie opcjonalnie możesz dodać 15g drożdży

Mieszasz wszystko razem dobrze zagniatasz (około 10 minut, czym dłużej, tym lepiej z mąki uwalnia się gluten, który jest odpowiedzialny za przyszły kształt chleba) i zostawiasz na godzinę w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wyciągasz ciasto z miski, odgazowujesz, formujesz kształt przyszłego bochenka i do koszyka. Ciasto wyrasta od 2 do 4 godzin.

Po wyrośnięciu nagrzewasz piekarnik do 250C, ciasto wyrzucasz z koszyka na gorącą blachę, nacinasz i do piekarnika. Po 10 minutach obniżasz temperaturę do 200C i pieczesz jeszcze około 35-40 minut.

 

Finalnym produktem jest bochen około 1,2kg

 

JEŚLI NIE MASZ ZAKWASU TO...

ZAKWAS

Zakwas zrobimy z mąki żytniej razowej 2000

Do litrowego słoika wlej 100ml wody (woda przegotowana w temp pokojowej) i dodaj 100g mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (25-30C), nie w przeciągu!!! najlepiej pod przykryciem z gazy (żeby przepuszczało powietrze, ale nie pozwoliło na ewentualne wykipienie zakwasu, gdy już będzie go więcej i będzie rósł

Mieszaj co 12 godz, a dokarmiaj co 24 godz (takie same porcje 100 na 100) - i tak przez 5 kolejnych dni.

(dokarmianie - do zakwasu dolewamy 100/100, rozmieszane w osobnym słoiku).

Konsystencja gęstego jogurtu, po 2-3 dniach ma zacząć bąbelkować

Po 5 dniach mamy 500gr mąki i 500ml wody w słoiku-gotowego zakwasu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-303237
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
mała część zeszłotygodniowej produkcji
 
wyroby losowo wybrane- z każdego z produkowanych rodzajów
ps. obiecuje-naostrzę  nóż :)

http://imageshack.us/scaled/thumb/59/ejic.jpg

Edytowane przez gens
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-322306
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-355623
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.