adamafryka Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Maja 2013 Gens - WIELKIE WIELKIE WIELKIE DZIEKUJE !!!!Niestety tu gdzie mieszkam nie mamy zadnych polskich przysmakow, wiec Twoja porada odnosnie kiebasy jest NIEOCENIONA. Jeszcze raz DZIEKUJE !!!! Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-283873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 22 Września 2013 weekendowa produkcja-trzeba było wypróbować nowo zakupioną nadziewarkę zdjęcia robione telefonem który nie bardzo sobie radzi jak ma słabe oświetlenie... kiełbaska po wędzeniu, przed parzeniem http://imageshack.us/a/img34/206/sk6k.jpg zrobiłem też małe doświadczenie, mianowicie po parzeniu cześć kiełbasy wrzuciłem na noc do wędzarki, by resztą dymu i ciepłem nagromadzonym podsuszyć kiełbaskę poniżej wynik (normalnie parzona i parzona z późniejszym nocnym podsuszaniem) zadowolony jestem z efektów http://imageshack.us/a/img191/643/8y15.jpg http://imageshack.us/a/img690/7866/y6mo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-302781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 25 Września 2013 a wczora żonka chleb na zakwasie stworzyła http://imageshack.us/a/img59/3010/wcr2.jpg http://imageshack.us/a/img853/4728/mhpd.jpg http://imageshack.us/a/img404/8898/7dkl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-303214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 25 Września 2013 Wyroby piękne. Wrzuć przepis na chlebek :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: . Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-303218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izetta Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 25 Września 2013 gens, ja też chlebkowy przepis proszę, wygląda bardzo smacznie. Sama w domu też piekę. Jak mam czas to w piekarniku a jak nie, bo np. ktos późnym wieczorem "opędzlował" chlebak i na rano potrzeba dziecku do szkoły, to wtedy w maszynie piekę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-303223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Września 2013 ZACZYN opcja znacznie prostsza, jednofazowa :50 g zakwasu (my daliśmy więcej, ok. 100g)150g mąki pszennej100ml wody Wszystkie te składniki wrzucamy do miski, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10h pod przykryciem. CHLEBPo zrobieniu zaczynu dodajemy500g mąki pszennej 650160g mąki żytniej 720250ml wody3 płaskie łyżeczki solipłaska łyżeczka cukrudwie łyżki oleju Przy młodym zakwasie opcjonalnie możesz dodać 15g drożdżyMieszasz wszystko razem dobrze zagniatasz (około 10 minut, czym dłużej, tym lepiej z mąki uwalnia się gluten, który jest odpowiedzialny za przyszły kształt chleba) i zostawiasz na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyciągasz ciasto z miski, odgazowujesz, formujesz kształt przyszłego bochenka i do koszyka. Ciasto wyrasta od 2 do 4 godzin. Po wyrośnięciu nagrzewasz piekarnik do 250C, ciasto wyrzucasz z koszyka na gorącą blachę, nacinasz i do piekarnika. Po 10 minutach obniżasz temperaturę do 200C i pieczesz jeszcze około 35-40 minut. Finalnym produktem jest bochen około 1,2kg JEŚLI NIE MASZ ZAKWASU TO...ZAKWASZakwas zrobimy z mąki żytniej razowej 2000Do litrowego słoika wlej 100ml wody (woda przegotowana w temp pokojowej) i dodaj 100g mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (25-30C), nie w przeciągu!!! najlepiej pod przykryciem z gazy (żeby przepuszczało powietrze, ale nie pozwoliło na ewentualne wykipienie zakwasu, gdy już będzie go więcej i będzie rósłMieszaj co 12 godz, a dokarmiaj co 24 godz (takie same porcje 100 na 100) - i tak przez 5 kolejnych dni.(dokarmianie - do zakwasu dolewamy 100/100, rozmieszane w osobnym słoiku).Konsystencja gęstego jogurtu, po 2-3 dniach ma zacząć bąbelkowaćPo 5 dniach mamy 500gr mąki i 500ml wody w słoiku-gotowego zakwasu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-303237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izetta Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 25 Września 2013 gens, :grin: :grin: dziękuję, pierwszy raz będę robić na zakwasie, no i sam zakwas. Do tej pory używałam drożdży swieżych i na poranne wypieki suszonych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-303245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) mała część zeszłotygodniowej produkcji wyroby losowo wybrane- z każdego z produkowanych rodzajówps. obiecuje-naostrzę nóż http://imageshack.us/scaled/thumb/546/xi23.jpghttp://imageshack.us/scaled/thumb/198/t91.JPGhttp://imageshack.us/scaled/thumb/34/v5vd.JPG http://imageshack.us/scaled/thumb/853/b7gc.jpghttp://imageshack.us/scaled/thumb/59/ejic.jpg Edytowane 22 Grudnia 2013 przez gens Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-322306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Fajne wyroby, zapach zaleciał aż do mnie. Pozdrow. świąteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-322379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) W sobotę 13 kilo kiełbaski o takiej http://s3.ifotos.pl/mini/1jpg_eexhsah.jpg http://s2.ifotos.pl/mini/2jpg_eexhahr.jpg http://s3.ifotos.pl/mini/3jpg_eexhaha.jpg Edytowane 2 Czerwca 2014 przez gens Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/3/#findComment-355623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.