Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z gratulacjami wstrzymałbym się jednak do pierwszej produkcji.

Wędzarnia jest pięknie wykonana i tu nie ma co dyskutować, ale ......

Pisałem dwukrotnie, jednak mnie zlałeś ..... może uznałeś że chcę Ci zaszkodzić.

Ale sam się przekonasz czy była to moja złośliwość, czy jednak dobrze radziłem ?

Ci którzy wędzili w beczce wiedzą o czym piszę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Miro, a ja nie wiem czemu tak się upierasz przy tych drzwiach. Sam sporo wędzeń zrobiłem w beczce i dostęp do wędzonek i ich wkładanie jest wygodne. Teraz najczęściej używam borniaka i irytuje mnie przekładanie wędzonek w czasie wędzenia. W dostępie od góry, kije z wędzonkami wyjmujemy, przekładamy, zamieniamy miejscami zupełnie bezproblemowo, w borniaku (i innych wędzarkach z drzwiczkami) jest to dużo bardziej upierdliwe.

Bo mnie zawsze drażnił dym idący w oczy przy przekładaniu wędzonek. :D

I to wspaniałe pachnące dymem ubranko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

SHadow, skąd (i od czego) są siłowniki ?

Sa to gazowe podnosniki do drzwi w szafkach meblowych do wyboru masz od słabego do mocno silnego 80,100,120 i dwa rodzaje długosci koło 8 zl za sztuke,pozdrawiam.

Dokładnie!!! Użyłem dwóch 80N, są wystarczające, po obu stronach. Zresztą, gdyby był jeden, to sufit mógłby się wypaczyć po jakimś czasie.

Z gratulacjami wstrzymałbym się jednak do pierwszej produkcji.

Wędzarnia jest pięknie wykonana i tu nie ma co dyskutować, ale ......

Pisałem dwukrotnie, jednak mnie zlałeś ..... może uznałeś że chcę Ci zaszkodzić.

Ale sam się przekonasz czy była to moja złośliwość, czy jednak dobrze radziłem ?

Ci którzy wędzili w beczce wiedzą o czym piszę.

Miro,

zawsze sobię cenię uwagi forumowiczów, tym bardziej doświadczonych osób, takich jak Ty.

Podczas rozważania ogólnej koncepcji tej wędzarni, brałem pod uwagę drzwiczki z przodu.

Przeżyłem już "murowany pomnik" na działce z drzwiczkami z przodu, który się nie sprawdził.

Następnie dwie drewniane z dymogeneratorem, jedna drzwiczki z przodu i obecna dojście z góry.

Wniosek był jeden - tę wędzarnię będę miał z dojściem z góry.

Z dojściem z góry jest WAŻNE - o ile zachowamy balans ergonomiczny pomiędzy swoim wzrostem, a wysokością wędzarni podczas wyciągania/wkładania do wędzarni.

Miro, a ja nie wiem czemu tak się upierasz przy tych drzwiach. Sam sporo wędzeń zrobiłem w beczce i dostęp do wędzonek i ich wkładanie jest wygodne. Teraz najczęściej używam borniaka i irytuje mnie przekładanie wędzonek w czasie wędzenia. W dostępie od góry, kije z wędzonkami wyjmujemy, przekładamy, zamieniamy miejscami zupełnie bezproblemowo, w borniaku (i innych wędzarkach z drzwiczkami) jest to dużo bardziej upierdliwe.

Paweł,

wiedzę, że to samo nas boli w wędzarniach wkładanych z przodu.

Potwierdza się jedna ważna myśl:

To forum to mistrzostwo świata, gdzie każdy może uczyć się na błędach innych, prezentować swoje potknięcia, uczyć się na sprawdzonych przepisach i rozwiązaniach technicznych, tak by grono ludzi oddanych pasji mogło wyciągać wnioski i doskonalić swoje wyroby, sprzęty i technologie.

Normalnie szok

:clap:

Potwierdza się jedna ważna myśl: To forum to mistrzostwo świata, gdzie każdy może uczyć się na błędach innych, prezentować swoje potknięcia, uczyć się na sprawdzonych przepisach i rozwiązaniach technicznych, tak by grono ludzi oddanych pasji mogło wyciągać wnioski i doskonalić swoje wyroby, sprzęty i technologie. Normalnie szok
To prawda,ten cytat tylko w ramki oprawić :yes:  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Chopie powiem ci tak,jak to opatentujesz toś je drógi szejk naftowy ;) Naprowda fajno wędzarnia :clap: z blachy...

Chopie powiem ci tak,jak to opatentujesz toś je drógi szejk naftowy ;) Naprowda fajno wędzarnia :clap: z blachy...

Dzięki,

chyba szejk dymowy :laugh:

ale po co patentować, skoro każdy może korzystać z załączonych zdjęć i rozwiązań.

Sam też korzystałem i bedę korzystać z rozwiązań z tej stronki.

Niedługo z boku wędzarni zainstaluję mocowanie do kijów wg. jaco26.

tu link do pomysłu wieszak. Super pomysł, bo czasem rąk brak.

A na razie dzisiejsze mocowanie siatki w kominie do osuszania i sam komin.

(oczywiście do wędzenia będzie wyjmowana, tak jak na drugim zdjęciu)

PZDR

post-41641-0-52478100-1383762672_thumb.jpg

post-41641-0-80875000-1383762696_thumb.jpg

post-41641-0-96869300-1383762711_thumb.jpg

post-41641-0-06752300-1383762726_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

Wczoraj odebrałem mocowanie do kijów, wg. bazy jaco26.

Trochę inne mocowanie i wzmocnione trójkątami z blachy.

Jednak pare kilo musza utrzymać, więc wzmocnienia potrzebne.

W przysżłym tygodniu mocowanie do konstrukcji.

Dodatkowo montaż gniazd zasilających ze sterownika.

Wkrótce fotki

PDR

post-41641-0-57141700-1385844890_thumb.jpg

post-41641-0-61122800-1385844905_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

witaj, na forum jestem nowy, ale moja przygoda z wędzeniem trwa bardzo długo, najpierw wędziłem w beczce 200 litrowej i kanałem dymowym i paleniskiem oddalonym o ok 150 cm od niej teraz wędzę tak jak na zdjęciu i jest super, pozdrawiam

post-72497-0-04261700-1428044134_thumb.jpg

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

wiedzę, że to samo nas boli w wędzarniach wkładanych z przodu.

uważam że Miro ma rację !! i odczujesz to jak będziesz przekładał półki z serkami i łosośkiem, bo żeby dostać się do tej na samym dole (zakładając że załadujesz 4 półki) będziesz musiał wyjąć wszystkie, a mogłeś przecież zrobić i daszek, i otwieraną jedną ścianę na klamerkach, kilku forumowiczów ma takie konstrukcje ;)