madlinka Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2012 Prepis pochodzi z programu masterchef Michał Muskała - Ravioli nadziewane pastą z dyni, ricotty, szpinaku i mozzarelli , z parmezanem. SKŁADNIKI na 2 porcje: Ravioli 1 jajko 90 g mąki 10 g semoliny szczypta soli odrobina oliwy Nadzienie ravioli: 120 g obranej dyni ½ łyżeczki cukru 1 łyżka masła 125 g ricotty garść świeżego szpinaku sól pieprz ½ kulki mozzarelli 1 łyżka tartego parmezanu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto zagniatamy na blacie podsypanym mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Pokrojoną w drobną kostkę dynię lekko słodzimy, podsmażamy na maśle aż będzie miękka. Wkładamy do miski, studzimy i mieszamy z lekko podsmażonym szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojoną mozzarellę di bufala. Na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce farszu w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy brzegi wokół farszu i wykrawamy ravioli. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut i wyjmujemy kiedy są jeszcze al dente. Podajemy z roztopionym masłem, posypujemy tartym parmezanem. Zrobiłam dziś tą potrawę na obiad i odczucia mieszane, no bo tak się zachwycali tym ravioli w programie, że spodziewałam się czegoś powalającego, a tu... smak owszem ciekawy, ciasto dobre, choć ciężko się je wałkuje, pewnie dla tego, ze nie mam wprawy. 1,5 godziny robiłam zaledwie kilka pierożków. Co do ilości, porcja dla dwóch osób z przepisu wg mnie to dla jednej. Mimo wszystko warto spróbować, coś innego. Zdjęcie mam tylko jedno, które zrobiła Zuzia, bo ja byłam wściekła, ze nie wyszły mi takie idealne jak w tv i nie chciałam ich fotografować Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2012 madlinka, JA nie wstawiam tego ciasta do lodowki, zostawian na wierzchu i nie daje calych jajek tylko same zoltka. Cisto po tej pol godzimie powinno byc elastyczne. Z czasem nabieresz wprawy. Jesli chodzi o farsz, to pamietaj aby dynia i szpinak nie byly wodniste, bo wtedy nasz odrobine za luzny farsz, co utrudni tobie lepienie pierogow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2012 No to fajnie, ze jest jakiś sposób, bo ciasto mi naprawdę smakuje, tylko tak trochę się zniechęciłam pracochłonnością. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Tutaj wszystko co niekoniecznie zdrowe i malo kaloryczne ale jakże pyszne. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.