Skocz do zawartości

Brucciu . słyszał kto kolwiek ?


Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem przed chwilą Kuchnia plus i robili tam na |Corsyce ser o nazwie - BRUCCIU - w trakcie ogrzewania była pokazana temperatura mleka 80 C i później zbieranie serka. Przygotowanie wyglądało jak riccota ale skrzep grubszy i znacznie wiecej / coś jak Rozbity skrzep podpuszczkowy. Troszkę mnie to zaciekawiło . Może ktoś coś słyszał . bo w najgorszym wypadku latem wycieczka do Francji mnie czeka :)

jednak trochę info znalazłem :

 

"Brocciu to ser tradycyjny, farmerski, rzemieślniczy. Do produkcji wykorzystywane jest mleko kozie i owcze. Miąższ biały do jasnożółtego z rzadkimi, małymi oczkami. Konsystencja kremowa i elastyczna.

 

Komponenty i wytwarzanie:

Świeży ser można osolić i suszyć przez sześć miesięcy. Waga 500 g - 1 kg. Jeśli się go odsączy i posoli, może dojrzewać jak inne sery. Zawartość tłuszczu: minimum 40%. Ser Brocciu jest wytwarzany od października do czerwca. Brocciu jest szczególnym serem, ponieważ to pierwszy ser AOC robiony z serwatki, którą zwykle odrzuca się przy produkcji. Brocciu jest podobny do włoskiego sera Ricotta, jest bardzo popularny wśród Korsyka

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7465-brucciu-s%C5%82ysza%C5%82-kto-kolwiek/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.