DUCH Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Listopada 2012 Oglądałem przed chwilą Kuchnia plus i robili tam na |Corsyce ser o nazwie - BRUCCIU - w trakcie ogrzewania była pokazana temperatura mleka 80 C i później zbieranie serka. Przygotowanie wyglądało jak riccota ale skrzep grubszy i znacznie wiecej / coś jak Rozbity skrzep podpuszczkowy. Troszkę mnie to zaciekawiło . Może ktoś coś słyszał . bo w najgorszym wypadku latem wycieczka do Francji mnie czeka jednak trochę info znalazłem : "Brocciu to ser tradycyjny, farmerski, rzemieślniczy. Do produkcji wykorzystywane jest mleko kozie i owcze. Miąższ biały do jasnożółtego z rzadkimi, małymi oczkami. Konsystencja kremowa i elastyczna. Komponenty i wytwarzanie:Świeży ser można osolić i suszyć przez sześć miesięcy. Waga 500 g - 1 kg. Jeśli się go odsączy i posoli, może dojrzewać jak inne sery. Zawartość tłuszczu: minimum 40%. Ser Brocciu jest wytwarzany od października do czerwca. Brocciu jest szczególnym serem, ponieważ to pierwszy ser AOC robiony z serwatki, którą zwykle odrzuca się przy produkcji. Brocciu jest podobny do włoskiego sera Ricotta, jest bardzo popularny wśród Korsyka Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7465-brucciu-s%C5%82ysza%C5%82-kto-kolwiek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.