Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

niestety link wskazuje bład

We wcześniejszym poście Zbója sznurek (link) jest OK,

@osid cytując Go skopiował tylko to co się ukazuje w poście czyli sam text http://allegro.pl/m5...3612464459.html bez właściwego łącza do strony.

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-307042
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie wiem jak u Was ale mam taki sam (lub b. podobny) młynek i mi się u góry coś jak opiłki zbiera....

Podczas kręcenia korbkiem...

Poobserwujcie u siebie może jakiś szczególnie chiński mi się trafił :(

Osid za wyroby :clap::)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-307051
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

witam,

w zeszły piątek (św. zmarłych) popełniłem kiełbasę... wiem, wiem, w święto się nie robi, ale nie miałem wyjścia bo pracujący weekend miałem a mięsko już zapeklowałem wcześniej, więc było tak:

skład:

łopatka 1kg,

szynka 1kg,

podgardle 0,5kg.

mięso sklasyfikowałem jak umiałem, znowu z lenistwa zmieliłem wszystko na 8 :blush: , odrzucając ścięgna i błony dla psiny,

peklowane na sucho 16gr./kg. (50/50), przez 48h, osadzanie przez noc w temp. 7-8*, osuszane z godzinkę i wędzone w temp. ok 50-55* przez 4 godzinki, potem parzenie, tym razem już w temp. 72* , część zjedzona na ciepło z gara :) część powiesiłem żeby sobie podeschła, i właśnie dziś zauważyłem że zaczęła łapać biały nalot !! zerknijcie proszę co to i co z tym robić ??!!

zapach ładny, smak też dobry... zetrzeć tylko , czy przemyć solanką, czy może dla psiny już się tylko nadaje ???post-54427-0-33866800-1383945091_thumb.jpgpost-54427-0-76639200-1383945110_thumb.jpg

domyślam się że jest to wyrób krótkotrwały zwłaszcza z taką ilością soli/peklo, ale ostatnio robiłem 18gr/kg(50/50)

i nawet po 2 tygodniach nie było żadnego nalotu ?!

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311714
Udostępnij na innych stronach

w święto się nie robi

 

tylko jak robisz na handel :D

 

znowu z lenistwa zmieliłem wszystko na 8 :blush:

 

dlaczego nie szanujesz swoich pieniędzy ? , no chyba że szynkę i łopatkę kupiłeś za 1,00 zł no to jesteś usprawiedliwiony :facepalm:

 

część powiesiłem żeby sobie podeschła

 

 a warunki tego podsuszania ? myślę ,że one mają wpływ  a poza tym jeśli była parzona , to chyba nie żadna kiełbasa dojrzewająca ? Ja robię wędzoną na surowo i jakiś czas zawsze powisi bez nalotu :facepalm:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311718
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko jak robisz na handel

żaden handel !! co najwyżej na wymiankę ;)

 

 

dlaczego nie szanujesz swoich pieniędzy ?

no akurat w tej chwili mam ich tyle że stać mnie na eksperymenty we własnej kuchni, za 1pln może to nie było ale w przyzwoitej cenie od zaprzyjaźnionej sprzedawczyni ;)

 

a warunki tego podsuszania ? myślę ,że one mają wpływ a poza tym jeśli była parzona , to chyba nie żadna kiełbasa dojrzewająca ? Ja robię wędzoną na surowo i jakiś czas zawsze powisi bez nalotu :facepalm:

warunki takie jak za oknem tyle że na nią nie padało. temp w okolicach 8-10*,spora wilgotność, ale dwa okienka uchylone co by przewiew był, i tyle, czy to wina tak małej ilości soli/peklo ?? miało być dla kolegi co to lubi takie suchary, i co teraz ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311722
Udostępnij na innych stronach

i co teraz ??

 

rób następną :D

 

soli/peklo ??

 

no myślę ,że to akurat nie ma nic wspólnego . może było za wilgotno ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311726
Udostępnij na innych stronach

 

 

może było za wilgotno

no tak średnio, warunki takie jak za oknem ale pomieszczenie zamknięte bo to wiatrołap i tam jest przewiew ale nie taka wilgoć jak na zewnątrz,więc to chyba nie to. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311729
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wygląda dobrze, możesz przemyć wodą z solą jak Cię razi, albo i nie. A jak masz zamiar wyrób podsuszać użyj nieco więcej soli. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311730
Udostępnij na innych stronach

czy przemyć solanką

Tak zrób,to jest biały nalot,wszystko jest OK.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311767
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

W związku z wizytą moich rodziców w zeszłym tygodniu zrobiłem kiełbasę, bo się mamcia uparła J składu za bardzo nie pamiętam ale na pewno karkówka i łopatka, wszystko zmielone na 8, bo czasu nie było i miało być na szybko,

Z przypraw co mi się tam nawinęło pod rękę:

Sól/peklo 50/50 20gr.

Pieprz czarny 2gr

Czosnek świeży 2gr.

Majeranek 1gr.

Papryka słodka 1gr.

Papryka ostra 1gr.

Nadziana w jelita, osadzanie 2h w temp. pokojowej i poszła do wędzenia na ok 3,5h w temp. ok 50*

Problem polega na tym że po wędzeniu miałem ją zamrozić na surowo, ale zamiast do zamrażalnika od razu, wsadziłem ją do lodówki(drugiej) i o niej zapomniałem

Przypomniało mi się wczoraj wieczorem, kiełbasa po wyjęciu z lodówki wyraźnie się skurczyła i podeschła na końcach, ponadto w miejscu gdzie stykała się ze szklaną półką, jelita zrobiły się białe,

Kiełbasa straciła prawie cały swój aromat wędzenia, ale nie śmierdziała, nie była klejąca czy obślizgła, więc ją sparzyłem i spróbowałem, jest strasznie słona, poza tym nie wyczułem „obcych” smaków, ale martwi mnie ta obwódka widoczna na zdjęciach,

Jakby była nie dopeklowana albo niedoparzona, a peklowała się 48H, i parzyłem z termometrem, teraz wisi sobie w kuchni i nie wiem co z nią zrobić, a najważniejsze czy jest bezpieczna po takim tygodniowym „dojrzewaniu” ??

ew. do czego ją wykorzystać ?? bigos, konserwa ??

 

 

post-54427-0-75753800-1402050723_thumb.jpg

post-54427-0-39732600-1402050728_thumb.jpg

post-54427-0-04608800-1402050733_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-356392
Udostępnij na innych stronach

Te podcieki tłuszczu na zdjęciach i na obwodzie i w przekroju wskazują na sporo wyższą temperaturę podczas wędzenia albo bardzo miękki tłuszcz o którym nic nie piszesz :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-356400
Udostępnij na innych stronach

przepraszam

zapomniałem dopisać że to są zdjęcia robione na gorąco, od razu po wyjęciu z gara, jak jeszcze "sikała" przy krojeniu, bo musiałem spróbować

mogę dzisiaj strzelić fotkę jak dojadę do domu i wstawić,

na szczęście mama wzięła większość ze sobą i sparzyła następnego dnia i nie miała żadnej obwódki, ja mam kilka pętek więc najwyżej psina się ucieszy ;)

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-356402
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

witam,

dawno nie pisałem w swoim temacie, co oczywiście nie znaczy że nic nie robię, a robię, tylko jakoś nie mam nigdy aparatu pod ręką ;)

tak więc, od ostatniego postu przejadłem już z tonę wędlin zrobionych własnoręcznie, a teraz ponieważ temp. za oknem przestają nas rozpieszczać (choć jeszcze jest ciepło),

postanowiłem wrócić do tematu wędzenia na zimno, i takie właśnie mam zaplanowane na najbliższy weekend, czyli 2x 10-12h, rzadkiego dymku,

w lodówce peklują się już na sucho kawałki szynek wg .przepisu na schinkenspeck, oraz polędwica wg. przepisu na polędwicę łososiową kolegi Ligawy, są to dwa klasyki jeśli chodzi o moje wędzenie za zimno, bo po prostu bardzo nam smakują :) do tego mam zamiar dołożyć 3 serki pilosy, i kilka rodzajów serów żółtych, bo wychodzą pysznie  :)

spokojnie zmieściłbym w wędzarni coś jeszcze, tylko nie bardzo wiem co ?! i to jest pytanie do was, powiedzcie co jeszcze wędziliście na zimno ?? może jakaś kiełbasa, cienka lub gruba, podsuszona, i znów podwędzona ?? bardzo mało jest na forum przepisów na produkty zimo wędzone :(

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-369890
Udostępnij na innych stronach

 

 

akaś kiełbasa
Może zrobisz kiełbasę polską ? :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-369911
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.