bwie Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 15 Października 2013 niestety link wskazuje bładWe wcześniejszym poście Zbója sznurek (link) jest OK,@osid cytując Go skopiował tylko to co się ukazuje w poście czyli sam text http://allegro.pl/m5...3612464459.html bez właściwego łącza do strony. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-307042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 15 Października 2013 Nie wiem jak u Was ale mam taki sam (lub b. podobny) młynek i mi się u góry coś jak opiłki zbiera....Podczas kręcenia korbkiem...Poobserwujcie u siebie może jakiś szczególnie chiński mi się trafił Osid za wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-307051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 15 Października 2013 mi się u góry coś jak opiłki zbiera.... Rozbierz, zrób wizję lokalną co obciera i pilnik w dłoń (albo kątówka ) Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-307053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) witam,w zeszły piątek (św. zmarłych) popełniłem kiełbasę... wiem, wiem, w święto się nie robi, ale nie miałem wyjścia bo pracujący weekend miałem a mięsko już zapeklowałem wcześniej, więc było tak:skład:łopatka 1kg,szynka 1kg,podgardle 0,5kg.mięso sklasyfikowałem jak umiałem, znowu z lenistwa zmieliłem wszystko na 8 , odrzucając ścięgna i błony dla psiny,peklowane na sucho 16gr./kg. (50/50), przez 48h, osadzanie przez noc w temp. 7-8*, osuszane z godzinkę i wędzone w temp. ok 50-55* przez 4 godzinki, potem parzenie, tym razem już w temp. 72* , część zjedzona na ciepło z gara część powiesiłem żeby sobie podeschła, i właśnie dziś zauważyłem że zaczęła łapać biały nalot !! zerknijcie proszę co to i co z tym robić ??!!zapach ładny, smak też dobry... zetrzeć tylko , czy przemyć solanką, czy może dla psiny już się tylko nadaje ???domyślam się że jest to wyrób krótkotrwały zwłaszcza z taką ilością soli/peklo, ale ostatnio robiłem 18gr/kg(50/50)i nawet po 2 tygodniach nie było żadnego nalotu ?! Edytowane 8 Listopada 2013 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 8 Listopada 2013 w święto się nie robi tylko jak robisz na handel znowu z lenistwa zmieliłem wszystko na 8 dlaczego nie szanujesz swoich pieniędzy ? , no chyba że szynkę i łopatkę kupiłeś za 1,00 zł no to jesteś usprawiedliwiony część powiesiłem żeby sobie podeschła a warunki tego podsuszania ? myślę ,że one mają wpływ a poza tym jeśli była parzona , to chyba nie żadna kiełbasa dojrzewająca ? Ja robię wędzoną na surowo i jakiś czas zawsze powisi bez nalotu Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Listopada 2013 tylko jak robisz na handel żaden handel !! co najwyżej na wymiankę dlaczego nie szanujesz swoich pieniędzy ? no akurat w tej chwili mam ich tyle że stać mnie na eksperymenty we własnej kuchni, za 1pln może to nie było ale w przyzwoitej cenie od zaprzyjaźnionej sprzedawczyni a warunki tego podsuszania ? myślę ,że one mają wpływ a poza tym jeśli była parzona , to chyba nie żadna kiełbasa dojrzewająca ? Ja robię wędzoną na surowo i jakiś czas zawsze powisi bez nalotu warunki takie jak za oknem tyle że na nią nie padało. temp w okolicach 8-10*,spora wilgotność, ale dwa okienka uchylone co by przewiew był, i tyle, czy to wina tak małej ilości soli/peklo ?? miało być dla kolegi co to lubi takie suchary, i co teraz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Listopada 2013 i co teraz ?? rób następną soli/peklo ?? no myślę ,że to akurat nie ma nic wspólnego . może było za wilgotno ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Listopada 2013 może było za wilgotno no tak średnio, warunki takie jak za oknem ale pomieszczenie zamknięte bo to wiatrołap i tam jest przewiew ale nie taka wilgoć jak na zewnątrz,więc to chyba nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Listopada 2013 Kiełbasa wygląda dobrze, możesz przemyć wodą z solą jak Cię razi, albo i nie. A jak masz zamiar wyrób podsuszać użyj nieco więcej soli. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Listopada 2013 Sama woda wystarczy, wytrzyj do sucha i będzie ok. Moja wisi na balkonie już tydzień i nie ma pleśni na osłonce: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Listopada 2013 uffff, uspokoiliście mnie :) już myślałem że coś.....dziękuję za pomocpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 9 Listopada 2013 czy przemyć solankąTak zrób,to jest biały nalot,wszystko jest OK. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-311767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 6 Czerwca 2014 W związku z wizytą moich rodziców w zeszłym tygodniu zrobiłem kiełbasę, bo się mamcia uparła J składu za bardzo nie pamiętam ale na pewno karkówka i łopatka, wszystko zmielone na 8, bo czasu nie było i miało być na szybko,Z przypraw co mi się tam nawinęło pod rękę:Sól/peklo 50/50 20gr.Pieprz czarny 2grCzosnek świeży 2gr.Majeranek 1gr. Papryka słodka 1gr.Papryka ostra 1gr.Nadziana w jelita, osadzanie 2h w temp. pokojowej i poszła do wędzenia na ok 3,5h w temp. ok 50*Problem polega na tym że po wędzeniu miałem ją zamrozić na surowo, ale zamiast do zamrażalnika od razu, wsadziłem ją do lodówki(drugiej) i o niej zapomniałem Przypomniało mi się wczoraj wieczorem, kiełbasa po wyjęciu z lodówki wyraźnie się skurczyła i podeschła na końcach, ponadto w miejscu gdzie stykała się ze szklaną półką, jelita zrobiły się białe, Kiełbasa straciła prawie cały swój aromat wędzenia, ale nie śmierdziała, nie była klejąca czy obślizgła, więc ją sparzyłem i spróbowałem, jest strasznie słona, poza tym nie wyczułem „obcych” smaków, ale martwi mnie ta obwódka widoczna na zdjęciach,Jakby była nie dopeklowana albo niedoparzona, a peklowała się 48H, i parzyłem z termometrem, teraz wisi sobie w kuchni i nie wiem co z nią zrobić, a najważniejsze czy jest bezpieczna po takim tygodniowym „dojrzewaniu” ??ew. do czego ją wykorzystać ?? bigos, konserwa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-356392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Te podcieki tłuszczu na zdjęciach i na obwodzie i w przekroju wskazują na sporo wyższą temperaturę podczas wędzenia albo bardzo miękki tłuszcz o którym nic nie piszesz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-356400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) przepraszamzapomniałem dopisać że to są zdjęcia robione na gorąco, od razu po wyjęciu z gara, jak jeszcze "sikała" przy krojeniu, bo musiałem spróbowaćmogę dzisiaj strzelić fotkę jak dojadę do domu i wstawić,na szczęście mama wzięła większość ze sobą i sparzyła następnego dnia i nie miała żadnej obwódki, ja mam kilka pętek więc najwyżej psina się ucieszy Edytowane 6 Czerwca 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-356402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 9 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) witam,dawno nie pisałem w swoim temacie, co oczywiście nie znaczy że nic nie robię, a robię, tylko jakoś nie mam nigdy aparatu pod ręką tak więc, od ostatniego postu przejadłem już z tonę wędlin zrobionych własnoręcznie, a teraz ponieważ temp. za oknem przestają nas rozpieszczać (choć jeszcze jest ciepło),postanowiłem wrócić do tematu wędzenia na zimno, i takie właśnie mam zaplanowane na najbliższy weekend, czyli 2x 10-12h, rzadkiego dymku,w lodówce peklują się już na sucho kawałki szynek wg .przepisu na schinkenspeck, oraz polędwica wg. przepisu na polędwicę łososiową kolegi Ligawy, są to dwa klasyki jeśli chodzi o moje wędzenie za zimno, bo po prostu bardzo nam smakują do tego mam zamiar dołożyć 3 serki pilosy, i kilka rodzajów serów żółtych, bo wychodzą pysznie spokojnie zmieściłbym w wędzarni coś jeszcze, tylko nie bardzo wiem co ?! i to jest pytanie do was, powiedzcie co jeszcze wędziliście na zimno ?? może jakaś kiełbasa, cienka lub gruba, podsuszona, i znów podwędzona ?? bardzo mało jest na forum przepisów na produkty zimo wędzone Edytowane 9 Września 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-369890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Września 2014 akaś kiełbasa Może zrobisz kiełbasę polską ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/4/#findComment-369911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.