Baca Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 13 Października 2013 mięcho kupione i za chwilę biorę się za popełnienie bubla z szarym oczkiem Tylko nie zapomnij foty proszę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-306593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejvid1977 Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 27 Października 2013 Widzę dużo zachwytów . A więc mamy kiełbasę głogowską . A może tak zaczniemy robić baleron lub szynkę z szarym oczkiemJa robię baleron z szarym oczkiem... znajomi zajadają się . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-309297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 27 Października 2013 Byle by szybko... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-309303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 27 Października 2013 Byle by szybko. Wychodzi szybko , bo bez nastrzyku i musi być szare . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-309307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 28 Października 2013 mnie też taki "bubel " nie kręci Tak to już jest z regionalnymi i tradycyjnymi produktami, jednych nie kręci innych zachwyca.Turkom w czasie okupacji Grecji nie smakowało wino z domieszką żywicy którą dadawali okupanci żeby im wszystkich dobrobytów nie zabrano, a teraz jest to tradycyjny wyrób, itd można by wymieniać.A w naszym regionie swojska kiełbasa to z szarym oczkiem, "tylko solona" i nie inna:http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Kielbasa-wiejska-z-Podstolichttp://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Kielbasa-swojska-pilznenska Być może założymy grupę Dębicko -Mielecką lub podkarpacką jestem za Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-309354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 7 Listopada 2013 A czy jest jakaś różnica w trwałości takiej kiełbasy? Tzn. pomiędzy kiełbasą zrobioną na peklosoli a kiełbasą na samej soli. Zakładając że obydwie będą podpiekane w wędzarni. ( nie parzone) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-311439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 7 Listopada 2013 ...A czy jest jakaś różnica w trwałości takiej kiełbasy?... Jeśli oceniać "dobroć" kiełbasy po okresie trwałości,to najlepsze są wojskowe konserwy, które i przez 20 latsą trwałe i "wyglądają" dobrze(co oznacza możliwość fotografowania). . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-311441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheriff Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Listopada 2013 Koledzy kiełbaska z oczkiem jest wtedy gdy nie ma peklosoli a jest słabo wyrobiona .W moich rodzinnych stronach było to niepożądane okolice Tomaszowa Maz.) ,kiełbaska taka jest nie trwała .Jest dopuszczalne ,ale nie pożądane oczko szare ale nigdy zielone .A kiełbaska jaką jadłem w Bieszczadach była podpiekana nie parzona bardzo smaczna i krucha w cienkim jelicie , wiele cieńszym niż w moich stronach ale nie tak cienkich jak baranie ,ale oczka tam nie było. Dodano: 11 listopad 2013 - 20:14A jeszcze jedno ,jeśli nie dajemy peklosoli ani saletry to dajemy więcej cukru i czosnku i będzie ok tylko dobrze trzeba wyrobić.Pozdrawiam Artur. Cytuj sheriff Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-312292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Listopada 2013 @sheriff, gdybyś z uwagą i zrozumieniem przeczytał wszystkie posty w tym temacie zapewne zbędny byłby Twój post Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-312421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 12 Listopada 2013 jest słabo wyrobiona . ciekawe rzeczy piszesz ale oczka tam nie było. to znaczy że tga kiełbasa nie była z tych stron Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-312528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 20 Grudnia 2014 no i kolejny raz zrobiłem kiełbachę z szarym, tym razem poszło na przemiał0.5 kg szynki0.5 kg karkówki1.35 kg boczku ze skorą z której zrobiony wywar a'la smak jako woda do wyrabiania farszu0.4 schabu0.3 łopatkii.....1 kg miesa z dzikaprzez dodatek dzika kiełbasa ma inny kolor jest ciemnijsza ale smak kiełbaski prosto z wędzarni jest rewelacyjny zobaczę jak jutro bedzie wygladać to wstawie fotki z dziś i jutra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-391902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 20 Grudnia 2014 ....ciekawym , czy z owej aptekarskiej ilości cokolwiek do jutra pozostanie na fotek robienie , jak waści o smaku takowe peany piszesz... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-391906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 20 Grudnia 2014 ....ciekawym , czy z owej aptekarskiej ilości cokolwiek do jutra pozostanie na fotek robienie , jak waści o smaku takowe peany piszesz...zostanie jestem tego pewny poza tym zawsze robię takie lub nawet mniejsze ilości bo jak mnie najdzie to zawsze można zrobić nową świeżą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-391910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Jeszcze nie wiem dokładnie, ale jak mnie " najdzie " to zrobię na szybko taką z oczkiem, wtedy postaram się wrzucić recepturę i fotki Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-391956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Witam.Właśnie udało mi się zrobić kiełbasę z szarym oczkiem. Jest to zupełnie nie zamierzony efekt. http://i61.tinypic.com/2lc5jjk.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-393101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Witam , tutaj jest link do mojej kiełbasy z szarym oczkiem ( link z 22 kwietnia ) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page-5 Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-393126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) W moim rodzinnym domu taką zawsze robiono przy okazji świniobicia. Główną przyprawą zawsze były: pieprz, sól oraz czosnek. Ilość pieprzu i soli była określana na zapach i smak i kiełbasa zawsze była pyszna. Nikt nigdy nie używał pektosoli czy saletry, nikt nigdy się nie zatruł i nie miał kłopotów. Taką wędliną też obsługiwali wiejskie wesela - nie słyszałem o zatruciach...? Jeśli jakieś akcje na weselach wiejskich bywały to dzięki jajkom i produktom na nim opartych. Oczywiście różnie robią w poszczególnych rejonach rzeszowszczyzny, bo np. w moich stronach nigdy nie zaparzano zarówno wędlin jak i kaszanek ( po śląsku krupnioków ) ale je nadziewano na wyczyszczone ( wyszlachtowane jelito grube-kaszanki, jelita cienkie-kiełbasy). Taka kaszanka upieczona w piecu chlebowym jest boska i nawet chrupiącą skórkę można ze smakiem zjeść. Też zapiekano kiełbasę zamiast wędzenia ale to rzadziej. natomiast kilka wiosek dalej już np. nie pieczono kaszanek ale zaparzano w parniku - ohydny zapach kiszki. Nigdy nie lubiłem takich kaszanej właśnie na zapach zaparzonego jelita grubego.. . Edytowane 19 Września 2015 przez poldek34 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-445576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) "Wyszlachtowane" ...? Może wyszlamowane bo zaszlachtowano to "najwsamprzód" wieprza chyba ...? No ale jak robi się żywcem z wyszlachtowanego jelita grubego to nie jest dziwne że zaparzane "wali" .. Tapniete z GT-I9500 Edytowane 19 Września 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-445579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) Chyba, miało być szlamowanie - jak piszesz - ale mi się pokiełbasiło. :-))Ale najlepiej wyszlamowana - zaparxzona kiszka zaparzona capi.. - jak flaki. Edytowane 19 Września 2015 przez poldek34 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-445586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedziebyczo Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 10 Października 2015 hmm.. jesli moge wtrace i swoje trzy grosze ..niewatpliwie jednym z glownych powodow dla ktorych zainteresowalem sie tematyka wyrobu kielbas i ogolnie wedzenia zywnosci byl fakt ze niesamowicie wyjatkowym masarzem byl moj dziadek ,pochodzil z okolic tarnowa,a dokladnie ze szczucina i byl absolutnym ekspertem w tej sztuce, oczywiscie sam chodowal ,zabijal jak i przerabia wlasne swinki produkujac wszystko ale.niewatpliwie najbardziej wyjatkowa byla jego kielbasa ,swojska ,przepyszna i wlasnie z takim szaro zielonkawym srodkiem,tak sie zlozylo ze dziadek zmarl majac lat 100 w roku 2012 i nigdy nikt dokladnie nie wypytal go co i jak, a ze cala wiedze mial w glowie danych zachowalo sie niewiele.obecmnie prowadze rozmowy z jedym pozostajacym przy zyciu wujkiem ,ktory zreszta z ojcem mieszkal zawsze wiec ma wiedze najwieksza, i starm sie ze strzepow informacji odbudowac recepture,,nie zgadzam sie absolutnie z opiniami ze to odpad oszukana czy niedobra kielbasa.. to rarytas i kawal tradycji ...mam nadzieje ze uda mi sie osiagnac choc zblizona do niego perfekcje.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 10 Października 2015 Ale co jest perfekcją "chodowla" czy hodowla i wyrób ? Zielono -szare czy szare ? ... bo zacząłem się gubić Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedziebyczo Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 10 Października 2015 nie no chodowac nie bede ,chodzi o wyrob,to oczko bylo szare ...choc momentami wpadajace w delikatna zielen... ciezko to wyjasnic... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 10 Października 2015 Nie wcale nie ciężko tak się wędzi po "rzeszowsku" na samej soli ale bez zieleni I hoduje się wmiast "chodować" Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 10 Października 2015 I hoduje się Do hodowli przy chowie tuczników daleko.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedziebyczo Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 10 Października 2015 oj czepiliscie sie panowie ortograficznych detali... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.