Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Widzę dużo zachwytów . A więc mamy kiełbasę głogowską . A może tak zaczniemy robić baleron lub szynkę z szarym oczkiem

Ja robię baleron z szarym oczkiem... znajomi zajadają się .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-309297
Udostępnij na innych stronach

mnie też taki "bubel " nie kręci

 

Tak to już jest z regionalnymi i tradycyjnymi produktami, jednych nie kręci innych zachwyca.

Turkom w czasie okupacji Grecji nie smakowało wino z domieszką żywicy którą dadawali okupanci żeby im wszystkich dobrobytów nie zabrano, a teraz jest to tradycyjny wyrób, itd można by wymieniać.

A w naszym regionie swojska kiełbasa to z szarym oczkiem, "tylko solona" i nie inna:

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Kielbasa-wiejska-z-Podstolic

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Kielbasa-swojska-pilznenska

 

 

Być może założymy grupę Dębicko -Mielecką lub podkarpacką ;)

 

jestem za :clap:

 

 

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-309354
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A czy jest jakaś różnica w trwałości takiej kiełbasy? Tzn. pomiędzy kiełbasą zrobioną na peklosoli a kiełbasą na samej soli. Zakładając że obydwie będą podpiekane w  wędzarni. ( nie parzone)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-311439
Udostępnij na innych stronach

...A czy jest jakaś różnica w trwałości takiej kiełbasy?... 

Jeśli oceniać "dobroć" kiełbasy po okresie trwałości,

to najlepsze są wojskowe konserwy, które i przez 20 lat

są trwałe i "wyglądają" dobrze(co oznacza możliwość fotografowania).  :laugh:  :)

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-311441
Udostępnij na innych stronach

Koledzy kiełbaska z oczkiem jest wtedy gdy nie ma peklosoli a jest słabo wyrobiona .W moich rodzinnych stronach było to niepożądane okolice Tomaszowa Maz.) ,kiełbaska taka jest nie trwała .Jest dopuszczalne ,ale nie pożądane oczko szare ale nigdy zielone .A kiełbaska jaką jadłem w Bieszczadach była podpiekana nie parzona bardzo smaczna i krucha w cienkim jelicie , wiele cieńszym niż w moich stronach ale nie tak cienkich jak baranie ,ale oczka tam nie było.  



Dodano: 11 listopad 2013 - 20:14

A jeszcze jedno ,jeśli nie dajemy peklosoli ani saletry to dajemy więcej cukru i czosnku i będzie ok tylko dobrze trzeba wyrobić.Pozdrawiam Artur.

sheriff
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-312292
Udostępnij na innych stronach

@sheriff, gdybyś z uwagą i zrozumieniem przeczytał wszystkie posty w tym temacie zapewne zbędny byłby Twój post

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-312421
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

no i kolejny raz zrobiłem kiełbachę z szarym, tym razem poszło na przemiał

0.5 kg szynki

0.5 kg karkówki

1.35 kg boczku ze skorą z której zrobiony wywar a'la smak jako woda do wyrabiania farszu

0.4 schabu

0.3 łopatki

i.....

1 kg miesa z dzika

przez dodatek dzika kiełbasa ma inny kolor jest ciemnijsza ale smak kiełbaski prosto z wędzarni jest rewelacyjny :)

zobaczę jak jutro bedzie wygladać to wstawie fotki z dziś i jutra :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-391902
Udostępnij na innych stronach

....ciekawym , czy z owej aptekarskiej ilości cokolwiek do jutra pozostanie na fotek robienie , jak waści o smaku takowe peany piszesz...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-391906
Udostępnij na innych stronach

....ciekawym , czy z owej aptekarskiej ilości cokolwiek do jutra pozostanie na fotek robienie , jak waści o smaku takowe peany piszesz...

zostanie jestem tego pewny :D

poza tym zawsze robię takie lub nawet mniejsze ilości bo jak mnie najdzie to zawsze można zrobić nową świeżą ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-391910
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie wiem dokładnie, ale jak mnie " najdzie " to zrobię na szybko taką z oczkiem, wtedy postaram się wrzucić recepturę i fotki :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-391956
Udostępnij na innych stronach

Witam , tutaj jest link do mojej kiełbasy z szarym oczkiem ( link z 22 kwietnia )

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page-5

 

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-393126
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

W moim rodzinnym domu taką zawsze robiono przy okazji świniobicia. Główną przyprawą zawsze były: pieprz, sól oraz czosnek. Ilość pieprzu i soli była określana na zapach i smak i kiełbasa zawsze była pyszna. Nikt nigdy nie używał pektosoli czy saletry, nikt nigdy się nie zatruł i nie miał kłopotów. Taką wędliną też obsługiwali wiejskie wesela - nie słyszałem o zatruciach...? Jeśli jakieś akcje na weselach wiejskich bywały to dzięki jajkom i produktom na nim opartych. 

 

Oczywiście różnie robią w poszczególnych rejonach rzeszowszczyzny, bo np. w moich stronach nigdy nie zaparzano zarówno wędlin jak i kaszanek ( po śląsku krupnioków ) ale je nadziewano na wyczyszczone ( wyszlachtowane jelito grube-kaszanki, jelita cienkie-kiełbasy). Taka kaszanka upieczona w piecu chlebowym jest boska i nawet chrupiącą skórkę można ze smakiem zjeść. Też zapiekano kiełbasę zamiast wędzenia ale to rzadziej. natomiast kilka wiosek dalej już np. nie pieczono kaszanek ale zaparzano w parniku - ohydny zapach kiszki. Nigdy nie lubiłem takich kaszanej właśnie na zapach zaparzonego jelita grubego.. .

Edytowane przez poldek34
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-445576
Udostępnij na innych stronach

"Wyszlachtowane" ...? Może wyszlamowane bo zaszlachtowano to "najwsamprzód" wieprza chyba ...?

No ale jak robi się żywcem z wyszlachtowanego jelita grubego to nie jest dziwne że zaparzane "wali" .. ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-445579
Udostępnij na innych stronach

Chyba, miało być szlamowanie - jak piszesz - ale mi się pokiełbasiło. :-))

Ale najlepiej wyszlamowana - zaparxzona kiszka zaparzona capi.. - jak flaki. 

Edytowane przez poldek34
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-445586
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

hmm.. jesli moge wtrace i swoje trzy grosze ..

niewatpliwie jednym z glownych powodow dla ktorych zainteresowalem sie tematyka wyrobu kielbas i ogolnie wedzenia zywnosci byl fakt ze niesamowicie wyjatkowym masarzem byl moj dziadek ,

pochodzil z okolic tarnowa,a dokladnie ze szczucina i byl absolutnym ekspertem w tej sztuce, oczywiscie sam chodowal ,zabijal jak i przerabia wlasne swinki produkujac wszystko ale.

niewatpliwie najbardziej wyjatkowa byla jego kielbasa ,swojska ,przepyszna i wlasnie z takim szaro zielonkawym srodkiem,

tak sie zlozylo ze dziadek zmarl majac lat 100 w roku 2012 i nigdy nikt dokladnie nie wypytal go co i jak, a ze cala wiedze mial w glowie danych zachowalo sie niewiele.

obecmnie prowadze rozmowy z jedym pozostajacym przy zyciu wujkiem ,ktory zreszta z ojcem mieszkal zawsze wiec ma wiedze najwieksza, i starm sie ze strzepow informacji odbudowac recepture,,

nie zgadzam sie absolutnie z opiniami  ze to odpad oszukana czy niedobra kielbasa..

 

to rarytas i kawal tradycji ...mam nadzieje ze uda mi sie osiagnac choc zblizona do niego perfekcje..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449356
Udostępnij na innych stronach

Ale co jest perfekcją "chodowla" czy hodowla i wyrób ? Zielono -szare czy szare ? ... bo zacząłem się gubić :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449357
Udostępnij na innych stronach

Nie wcale nie ciężko tak się wędzi po "rzeszowsku" na samej soli ;) ale bez zieleni ;)

I hoduje się wmiast "chodować" ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449359
Udostępnij na innych stronach

 

 

I hoduje się

 

Do hodowli przy chowie tuczników daleko....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/5/#findComment-449363
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.