Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robię kiełbaski wg. przepisów i wszystko jest ok.tzn. smak, zapach lecz po uwędzeniu kiełbasa jest pomarszczona. Po sparzeniu dochodzi do formy lecz po ostudzeniu znowu się zapada i na dodatek ma dziury w środku. Zdaża się, że w czasie parzenia pomiędzy farsz a osłonkę dostaje się woda którą muszę "wykłuć". Smak jest b.dobry lecz nie wygląda to apetycznie.Wstyd pochwalić się w szerszym gronie.Gdzie robię błąd?

P.S.

Nadziewam przez elektrycznego Zelmera. Idzie źle a kiełbasa parówkowa

fatalnie.

Mistrzu Maxellu ratuj!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

co idzie Ci źle przy nabijaniu?

według mnie maszynka ma zbyt szybkie obroty i nie nadążasz jej dostarczać farszu,

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-251
Udostępnij na innych stronach

Źle to za mało powiedziane. Farsz z 5kg. mięsa nabijam około 3 godz.

Szczególnie źle idzie serdelowa. Kto robi względnie tanie nadziewarki ?

Dziękuję za podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-252
Udostępnij na innych stronach

wiesz - sporo osób nadziewa maszynkami (ręcznymi czy elektrycznymi) i raczej problemów nie mają, no chyba że właśnie z obrotami - coś musi być nie tak.

A napisz jaką masz maszynkę( wielkość), może zakładasz sitko? - pytanie głupie ale kiedyś słyszałem o tym :-)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-253
Udostępnij na innych stronach

Drogi Kolego.

Aby udzielić Ci jakiejkolwiek rady, musimy wiedzieć, jaka to była kiełbasa, wg jakiego przepisu, jaki był szczegółowy przebieg przygotowania mięsa i nadziewania, jak przebiegało wędzenie (czasy, temperatury), studzenie; jakim drewnem wędziłeś, jak parzyłeś (temperatura, czas) itp.

Jak to napiszesz i porównasz z oryginalnym przepisem, to założę się, że sam dojdziesz co było nie tak.

Wstepnie powiem, iż jelita były prawdopodobnie zbyt słabo napełnione (dużo powietrza), może mięso było za tłuste, ale na pewno przekroczono temperaturę wędzenia. Ja jak robię kiełbasy parzone, to po wedzeniu nie powinny się marszczyć. Chodzi tu tulko o nadanie im koloru i zapachu.

Inaczej z kiełbasami pieczonymi podsuszanymi lub suchymi, ale tych w większości się nie parzy.

Czekam na odpowiedź.

P{ozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-254
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Ostatnio robiłem wg. przepisu "parówki parzone" z "naszej" stronki.

Wszystko zgodnie z przepisem. Nadziewałem tylko w grubsze osłonki.

Jeżeli chodzi o tłuszcz dałem go zgodnie z przepisem.(mam domową policję od badania "tłustości"wyrobów).Co do wędzenia to nic nie wiem bo

zanoszę do małego zakładu masarskiego a tam wędzą nie wg. mojej prośby tylko własnego widzimisie.

Od dziś to się skończy bo zrobiłem małą wędzarnie elektryczną.

Jestem po próbach na kupnej białej surowej(tylko jedno pętko, broń Boże więcej).Wędzenie wyszło wg.mnie dobrze.

Ale z Twojej podpowiedzi Mistrzu dochodzę do wniosku, że oprócz farszu nabiłem sporo powietrza.

Co do temp. parzenia to też robiłem na "oko". Muszę kupić termometr ale nie wiem jaki i gdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-255
Udostępnij na innych stronach

na początek możesz zajrzeć tutaj: http://www.sprem.com.pl/dom.htm#igl (kontakt email z Pawłem Chojnackim)

do parzenia przydałby Ci się rtęciowy w osłonie drewnianej (ja kupiłem taki w hurtowni masarskiej), a do wędzarni najlepszy jest taki od piecy CO (np. na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53647818 )

w każdym razie ten z sondą ma wiele zastosowań , zauwarzyłem tylko że jak jest zbyt długo (np. w wodzie) to zawyża temperaturę, poprostu należy nim skontrolować temperaturę i go wyjąć

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-257
Udostępnij na innych stronach

Od dziś to się skończy bo zrobiłem małą wędzarnie elektryczną.

Jestem po próbach na kupnej białej surowej(tylko jedno pętko, broń Boże więcej).Wędzenie wyszło wg.mnie dobrze.

 

Wiem,że ten post jest na inny temat,ale napisz coś więcej o konstrukcji tej Twojej wędzarki,sposób ,,dymienia" itp

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-258
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od dziś to się skończy bo zrobiłem małą wędzarnie elektryczną.

Jestem po próbach na kupnej białej surowej(tylko jedno pętko, broń Boże więcej).Wędzenie wyszło wg.mnie dobrze.

 

Wiem,że ten post jest na inny temat,ale napisz coś więcej o konstrukcji tej Twojej wędzarki,sposób ,,dymienia" itp

Wysłałem do Ciebie jako prywatną wiadomość na temat wędzarki.Daj znać czy doszła. strampek@op.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-259
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.