strampek Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Robię kiełbaski wg. przepisów i wszystko jest ok.tzn. smak, zapach lecz po uwędzeniu kiełbasa jest pomarszczona. Po sparzeniu dochodzi do formy lecz po ostudzeniu znowu się zapada i na dodatek ma dziury w środku. Zdaża się, że w czasie parzenia pomiędzy farsz a osłonkę dostaje się woda którą muszę "wykłuć". Smak jest b.dobry lecz nie wygląda to apetycznie.Wstyd pochwalić się w szerszym gronie.Gdzie robię błąd?P.S.Nadziewam przez elektrycznego Zelmera. Idzie źle a kiełbasa parówkowa fatalnie.Mistrzu Maxellu ratuj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2005 co idzie Ci źle przy nabijaniu?według mnie maszynka ma zbyt szybkie obroty i nie nadążasz jej dostarczać farszu, Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 12 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Źle to za mało powiedziane. Farsz z 5kg. mięsa nabijam około 3 godz.Szczególnie źle idzie serdelowa. Kto robi względnie tanie nadziewarki ?Dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2005 wiesz - sporo osób nadziewa maszynkami (ręcznymi czy elektrycznymi) i raczej problemów nie mają, no chyba że właśnie z obrotami - coś musi być nie tak.A napisz jaką masz maszynkę( wielkość), może zakładasz sitko? - pytanie głupie ale kiedyś słyszałem o tym :-) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Drogi Kolego.Aby udzielić Ci jakiejkolwiek rady, musimy wiedzieć, jaka to była kiełbasa, wg jakiego przepisu, jaki był szczegółowy przebieg przygotowania mięsa i nadziewania, jak przebiegało wędzenie (czasy, temperatury), studzenie; jakim drewnem wędziłeś, jak parzyłeś (temperatura, czas) itp.Jak to napiszesz i porównasz z oryginalnym przepisem, to założę się, że sam dojdziesz co było nie tak.Wstepnie powiem, iż jelita były prawdopodobnie zbyt słabo napełnione (dużo powietrza), może mięso było za tłuste, ale na pewno przekroczono temperaturę wędzenia. Ja jak robię kiełbasy parzone, to po wedzeniu nie powinny się marszczyć. Chodzi tu tulko o nadanie im koloru i zapachu.Inaczej z kiełbasami pieczonymi podsuszanymi lub suchymi, ale tych w większości się nie parzy.Czekam na odpowiedź.P{ozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 13 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2005 Witam!Ostatnio robiłem wg. przepisu "parówki parzone" z "naszej" stronki.Wszystko zgodnie z przepisem. Nadziewałem tylko w grubsze osłonki.Jeżeli chodzi o tłuszcz dałem go zgodnie z przepisem.(mam domową policję od badania "tłustości"wyrobów).Co do wędzenia to nic nie wiem bo zanoszę do małego zakładu masarskiego a tam wędzą nie wg. mojej prośby tylko własnego widzimisie. Od dziś to się skończy bo zrobiłem małą wędzarnie elektryczną.Jestem po próbach na kupnej białej surowej(tylko jedno pętko, broń Boże więcej).Wędzenie wyszło wg.mnie dobrze.Ale z Twojej podpowiedzi Mistrzu dochodzę do wniosku, że oprócz farszu nabiłem sporo powietrza.Co do temp. parzenia to też robiłem na "oko". Muszę kupić termometr ale nie wiem jaki i gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2005 na początek możesz zajrzeć tutaj: http://www.sprem.com.pl/dom.htm#igl (kontakt email z Pawłem Chojnackim)do parzenia przydałby Ci się rtęciowy w osłonie drewnianej (ja kupiłem taki w hurtowni masarskiej), a do wędzarni najlepszy jest taki od piecy CO (np. na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53647818 )w każdym razie ten z sondą ma wiele zastosowań , zauwarzyłem tylko że jak jest zbyt długo (np. w wodzie) to zawyża temperaturę, poprostu należy nim skontrolować temperaturę i go wyjąć Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2005 Od dziś to się skończy bo zrobiłem małą wędzarnie elektryczną. Jestem po próbach na kupnej białej surowej(tylko jedno pętko, broń Boże więcej).Wędzenie wyszło wg.mnie dobrze. Wiem,że ten post jest na inny temat,ale napisz coś więcej o konstrukcji tej Twojej wędzarki,sposób ,,dymienia" itp Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 14 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Czerwca 2005 Od dziś to się skończy bo zrobiłem małą wędzarnie elektryczną. Jestem po próbach na kupnej białej surowej(tylko jedno pętko, broń Boże więcej).Wędzenie wyszło wg.mnie dobrze. Wiem,że ten post jest na inny temat,ale napisz coś więcej o konstrukcji tej Twojej wędzarki,sposób ,,dymienia" itpWysłałem do Ciebie jako prywatną wiadomość na temat wędzarki.Daj znać czy doszła. strampek@op.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/76-zapadni%C4%99ta-z-dziurami-w-%C5%9Brodku-kie%C5%82basa/#findComment-259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.