Skocz do zawartości

IV Kurs Serowarstwa i Maselnictwa w SDM Łazy: 22-24.02.2013

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo miło czyta się wasze wpisy i czekam na więcej

Mania wielkie dla ciebie

Strasznie zazdroszczę wam uczestnictwa w szkoleniu

Mania zgrała sobie zdjęcia i na jej głowie pewnie zostanie pokazanie naszych poczynań w kuchni i alkowie. :cool:

Jak wcześniej pisałem opiszę krótko dlaczego warto było. :cool:

-na kursie było mało forumowiczów, ze statusem większym na forum niż początkujący - prowadzący i ja, czyli kursanci byli totalnie zainteresowani przedmiotem kursu - serowarstwem, co przełożyło się głównie na pracę, czy obserwację jak w moim przypadku, przy wyrobach mleczarskich wszelkiego rodzaju.

-mniejsza niż zwykle frekwencja, czyli większy luz na sali operacyjnej

-bardzo dobre zaopatrzenie w towar do przerobu oraz sporo sprzętu w SDM Łazy

-kontrolowany chaos programowy, czyli nakreślenie wstępne ram produktów do wykonania i robienie ich w niekontrolowanej kolejności, co mi bardzo odpowiadało, nie wspomnę o odpowiednim wstępnym omówieniu teoretycznym

-prowadzący na luzie, kurs też, tylko ta słabość Justyny.

-szybkość przyswajania przez kursantów wiedzy - w sobotę już byliśmi mistrzami serowarstwa

-programowo wykonaliśmy kawał dobrej roboty, drobne wpadki były, jak to z mlekiem bywa.

-warunki bytowe w szkole dobre

-o poziomie merytorycznym prowadzących nie będę pisał wiele - jest :cool:

- naczyłem się paru sztuczek, zobaczyłem, poprzelewałem i podegustowałem, swoją niewielką wiedzę teoretyczną w temacie, znacznie wsparłem wiedzą praktyczną.

-miło i pożytecznie spędziłem czas wolny.

W związku z powyższym w wolnych chwilach będę propagatorem kursów SDM.

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mania zgrała sobie zdjęcia i na jej głowie pewnie zostanie pokazanie naszych poczynań w kuchni i alkowie.

nasze poczynania :wink: i jeszcze kilka fotek Fajnie było bo wszyscy brali czynny udział a rąk do pracy jak widać na załączonych fotkach nie brakował -i to się chwali :wink:

Jak widać AndrzejK też nie siedział bezczynnie :clap: :lol:

Pozdrawiam Mania

"jeśli jesteś zadowolony i możesz - pomóż utrzymać nasz serwer"

Jak przekazać darowiznę :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

po pierwsze - serdeczne podziękowania dla obu Andrzejów,

po drugie - wielkie dzięki dla Reginy,

po trzecie - gorące podziękowania dla wszystkich kursantów.

Fantastyczny weekend!

PS. Moje sery doleciały w całości, bez najmniejszego szwanku.

Linka do zdjęć wrzucę w najbliższym czasie.

Buktop

Пока. Виктор

Wielkie dzięki Andrzejom za profesjonalne podejście do tematu . :clap:

Reginko już w niedzielę po przyjeździe piekłam szarlotkę z twojego przepisu i nawet nie doczekała do ostygnięcia. Znajomi którzy przyszli na degustację serów pożarli ją gorącą prosto z blachy , sery też zniknęły w oka mgnieniu ze stołu ,że nawet nie pozostało mi nic na śniadanie . Wczoraj robiłam jogurt i aby utrzymać stałą temperaturę jogurtu wlałam go do termosu - też zgęstniał . Na sobotę zamówiłam śmietankę pasteryzowaną i będę robiła masło a Mania jak załatwi mleko to będziemy robiły mozzarellę.

Wszystkim kursantom dziękuje za przemiłą atmosferę i proszę piszcie do mnie na PW o swoich poczynaniach bo jestem bardzo ciekawa. Proszę też Was o przesłanie mi (kto robił)

zdjęć z przepisów bo mam nieczytelne.

pozdrawiam

wiolka1966

I ja dołączam do podziękowań, pozdrowień. Dla miłej Pani gospodyni za wikt i ciepły kąt, dla Andrzejów za przekazaną wiedzę ( co do nabytej zobaczymy), dla wszystkich kursantów wszelakich zawodów i licznych zainteresowań.

I pomyśleć, że połączył nas "SER". Albo "SERWATKA". :blush: Róznie ludzie mówią co ich zbliżyło,ale tak tylko my możemy.

Zdjęcia fajne, wywołuja uśmiech na twarzy.

Piszcie teraz jak praktyka z Waszej strony wygląda. Ja deklaruję szczerość spowiedzi, jak zacznę dam znać co wychodzi, póki co nie mam odwagi. Myśle, że metodą prób i błędów RAZEM dojdziemy do perfekcji :thumbsup:

Tylko dzielic się trzeba swoimi doświadczeniami

Pozdrawiam wszsytkich ciepło

Asia

[ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 14:30 ]

ps, czy ktoś może wysłać mi skrypt Andrzeja na joanna.markiewicz@orange.com

dzięki

Sorry, że nie będzie to wypowiedź parlamentarna. Znacie takie powiedzenie - żal dupę sciska -. Mam właśnie w tej chwili takie symptomy, jak czytam Wasze posty i oglądam fotki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

To może fotka serka ziarnistego ze śmietaną, jadłem na miejscu, oraz finał produkcji masła, jest naprawdę dobre. Wczoraj piłem maślankę kursową, dojrzała, lepsza niż na kursie, tylżycki dojrzewa, koryciński z czarnuszką zdobył uznanie córki, szwajcarski nie słony, ale jak pięknie sprasowany. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Oprócz serów , dużą furrorę wśród degustatorów zrobił napój serwatkowy. Jeszcze trzy razy go ścisnęłam, więc miał więcej procentów i mniej cukru, schłodzony był smaczny. :tongue:

Szkoda, że nie dotarłam. Widzę, że było super a wiedza procentowała obficie. Widzę, że żal d..ę ścisk, czyli jest szansa na następny termin.

Pięknie było, a sery wyglądają przepysznie.

Pozdrowienia z Lubelszczyzny.

Serofanka

mariola
Jest trochę zapytań w sprawie organizacji nastepnego Kursu Serowarstwa i Maselnictwa. Chyba trzeba porozmawiać z Andrzejem, może uda się podmienić, któryś z późniejszych, już zaplanowanych kursów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Byłam dzisiaj u Mani na degustacji mozzarelli, korycińskiego z ziołami prowansalskimi i oscypka białego jeszcze nie zdążyła uwędzić i powiem Wam ,że jest mistrzynią w robieniu mozzarelli wyszła jej zaje...ta. A jakie pyszne wyrobi z mięsa robi jej mąż będę musiała chyba jeszcze kurs wędliniarski zaliczyć bo wyroby palce lizać . Teraz Mania to jest samo wystarczalna (pod względem żywności oczywiście )bo chleb upiecze , masełko zrobi i do chlebka też zrobi - GRATULACJE :clap:

pozdrawiam

wiolka1966

Byłam dzisiaj u Mani na degustacji mozzarelli, korycińskiego z ziołami prowansalskimi i oscypka białego jeszcze nie zdążyła uwędzić i powiem Wam ,że jest mistrzynią w robieniu mozzarelli wyszła jej zaje...ta. A jakie pyszne wyrobi z mięsa robi jej mąż będę musiała chyba jeszcze kurs wędliniarski zaliczyć bo wyroby palce lizać . Teraz Mania to jest samo wystarczalna (pod względem żywności oczywiście )bo chleb upiecze , masełko zrobi i do chlebka też zrobi - GRATULACJE :clap:

Ja też chcę do Manii :grin:

Witam , może ktoś zdradzi przepis na tajemny " napój serwatkowy " po którym to wszyscy lubią się nawzajem.

A może szamani Andrzejowie serwują takie na kursach żeby grupę zintegrować ?

Mam zamiar pisać się na najbliższy kurs serowarski to pewnie dane mi będzie zażyć eliksiru .

pozdrawiam motyl

życie jednak nie jest bajką......
motyl, W wolnej chwili wykonam scany z książki, w której jest przepis. Ponadto, wykonam scany przepisów na inne wyroby.
Andrzeju, przyjedzie na kurs, to spróbuje. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Andrzeju, przyjedzie na kurs, to spróbuje. ;)

Właśnie , bo na kursie zawsze lepiej smakuje . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Witam , może ktoś zdradzi przepis na tajemny " napój serwatkowy " po którym to wszyscy lubią się nawzajem. [/quote

Mnie również taki napój interesuje :wink:

Nie wiem , a może mogę liczyć na ten napój tak w drodze powrotnej od samego " Mistrza" :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Mnie również taki napój interesuje :wink:

+Halusia proste - sery - ricotta - serwatka - napój :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

No, w końcu znalazłem chwilkę wolnego czasu. Poniżej link do obiecanych zdjęć:

zdjęcia z kursu serowarstwa 22-24/02/2013

Пока. Виктор
Dzięki Bukop za wspaniałą fotorelację jest to muza na moje obolałe gardło . Miałam jutro przerobić 15 litrów mleka ,ale musiałam odmówić mam anginę i zapalenie strun głosowych ale twoja fotorelacja tak mnie podbudowała ,że wstałam z łóżka i nastawiałam chociaż jogurcik - jutro będę miała na śniadanie ze zmiksowaną żurawinką .

pozdrawiam

wiolka1966