pis67 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 25 Lutego 2013 Bardzo miło czyta się wasze wpisy i czekam na więcej Mania wielkie dla ciebie Strasznie zazdroszczę wam uczestnictwa w szkoleniu Mania zgrała sobie zdjęcia i na jej głowie pewnie zostanie pokazanie naszych poczynań w kuchni i alkowie. Jak wcześniej pisałem opiszę krótko dlaczego warto było. -na kursie było mało forumowiczów, ze statusem większym na forum niż początkujący - prowadzący i ja, czyli kursanci byli totalnie zainteresowani przedmiotem kursu - serowarstwem, co przełożyło się głównie na pracę, czy obserwację jak w moim przypadku, przy wyrobach mleczarskich wszelkiego rodzaju. -mniejsza niż zwykle frekwencja, czyli większy luz na sali operacyjnej -bardzo dobre zaopatrzenie w towar do przerobu oraz sporo sprzętu w SDM Łazy -kontrolowany chaos programowy, czyli nakreślenie wstępne ram produktów do wykonania i robienie ich w niekontrolowanej kolejności, co mi bardzo odpowiadało, nie wspomnę o odpowiednim wstępnym omówieniu teoretycznym -prowadzący na luzie, kurs też, tylko ta słabość Justyny. -szybkość przyswajania przez kursantów wiedzy - w sobotę już byliśmi mistrzami serowarstwa -programowo wykonaliśmy kawał dobrej roboty, drobne wpadki były, jak to z mlekiem bywa. -warunki bytowe w szkole dobre -o poziomie merytorycznym prowadzących nie będę pisał wiele - jest - naczyłem się paru sztuczek, zobaczyłem, poprzelewałem i podegustowałem, swoją niewielką wiedzę teoretyczną w temacie, znacznie wsparłem wiedzą praktyczną. -miło i pożytecznie spędziłem czas wolny. W związku z powyższym w wolnych chwilach będę propagatorem kursów SDM. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-270904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mania Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 25 Lutego 2013 Mania zgrała sobie zdjęcia i na jej głowie pewnie zostanie pokazanie naszych poczynań w kuchni i alkowie. nasze poczynania :wink: i jeszcze kilka fotek Fajnie było bo wszyscy brali czynny udział a rąk do pracy jak widać na załączonych fotkach nie brakował -i to się chwali :wink: Jak widać AndrzejK też nie siedział bezczynnie :clap: :lol: Cytuj Pozdrawiam Mania "jeśli jesteś zadowolony i możesz - pomóż utrzymać nasz serwer" Jak przekazać darowiznę : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-270912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buktop Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 25 Lutego 2013 po pierwsze - serdeczne podziękowania dla obu Andrzejów,po drugie - wielkie dzięki dla Reginy,po trzecie - gorące podziękowania dla wszystkich kursantów.Fantastyczny weekend! PS. Moje sery doleciały w całości, bez najmniejszego szwanku.Linka do zdjęć wrzucę w najbliższym czasie. Buktop Cytuj Пока. Виктор Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiolka1966 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Lutego 2013 Wielkie dzięki Andrzejom za profesjonalne podejście do tematu . :clap: Reginko już w niedzielę po przyjeździe piekłam szarlotkę z twojego przepisu i nawet nie doczekała do ostygnięcia. Znajomi którzy przyszli na degustację serów pożarli ją gorącą prosto z blachy , sery też zniknęły w oka mgnieniu ze stołu ,że nawet nie pozostało mi nic na śniadanie . Wczoraj robiłam jogurt i aby utrzymać stałą temperaturę jogurtu wlałam go do termosu - też zgęstniał . Na sobotę zamówiłam śmietankę pasteryzowaną i będę robiła masło a Mania jak załatwi mleko to będziemy robiły mozzarellę. Wszystkim kursantom dziękuje za przemiłą atmosferę i proszę piszcie do mnie na PW o swoich poczynaniach bo jestem bardzo ciekawa. Proszę też Was o przesłanie mi (kto robił)zdjęć z przepisów bo mam nieczytelne. Cytuj pozdrawiamwiolka1966 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsiaM Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Lutego 2013 I ja dołączam do podziękowań, pozdrowień. Dla miłej Pani gospodyni za wikt i ciepły kąt, dla Andrzejów za przekazaną wiedzę ( co do nabytej zobaczymy), dla wszystkich kursantów wszelakich zawodów i licznych zainteresowań.I pomyśleć, że połączył nas "SER". Albo "SERWATKA". :blush: Róznie ludzie mówią co ich zbliżyło,ale tak tylko my możemy. Zdjęcia fajne, wywołuja uśmiech na twarzy.Piszcie teraz jak praktyka z Waszej strony wygląda. Ja deklaruję szczerość spowiedzi, jak zacznę dam znać co wychodzi, póki co nie mam odwagi. Myśle, że metodą prób i błędów RAZEM dojdziemy do perfekcji :thumbsup: Tylko dzielic się trzeba swoimi doświadczeniami Pozdrawiam wszsytkich ciepłoAsia [ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 14:30 ]ps, czy ktoś może wysłać mi skrypt Andrzeja na joanna.markiewicz@orange.comdzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Lutego 2013 Sorry, że nie będzie to wypowiedź parlamentarna. Znacie takie powiedzenie - żal dupę sciska -. Mam właśnie w tej chwili takie symptomy, jak czytam Wasze posty i oglądam fotki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Lutego 2013 To może fotka serka ziarnistego ze śmietaną, jadłem na miejscu, oraz finał produkcji masła, jest naprawdę dobre. Wczoraj piłem maślankę kursową, dojrzała, lepsza niż na kursie, tylżycki dojrzewa, koryciński z czarnuszką zdobył uznanie córki, szwajcarski nie słony, ale jak pięknie sprasowany. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Lutego 2013 szwajcarski nie słony, ale jak pięknie sprasowany. :grin: wiesz, że nie było kiedy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędka Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 27 Lutego 2013 Oprócz serów , dużą furrorę wśród degustatorów zrobił napój serwatkowy. Jeszcze trzy razy go ścisnęłam, więc miał więcej procentów i mniej cukru, schłodzony był smaczny. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serofanka Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 27 Lutego 2013 Szkoda, że nie dotarłam. Widzę, że było super a wiedza procentowała obficie. Widzę, że żal d..ę ścisk, czyli jest szansa na następny termin. Pięknie było, a sery wyglądają przepysznie. Pozdrowienia z Lubelszczyzny. Serofanka Cytuj mariola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Lutego 2013 Jest trochę zapytań w sprawie organizacji nastepnego Kursu Serowarstwa i Maselnictwa. Chyba trzeba porozmawiać z Andrzejem, może uda się podmienić, któryś z późniejszych, już zaplanowanych kursów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiolka1966 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Lutego 2013 Byłam dzisiaj u Mani na degustacji mozzarelli, korycińskiego z ziołami prowansalskimi i oscypka białego jeszcze nie zdążyła uwędzić i powiem Wam ,że jest mistrzynią w robieniu mozzarelli wyszła jej zaje...ta. A jakie pyszne wyrobi z mięsa robi jej mąż będę musiała chyba jeszcze kurs wędliniarski zaliczyć bo wyroby palce lizać . Teraz Mania to jest samo wystarczalna (pod względem żywności oczywiście )bo chleb upiecze , masełko zrobi i do chlebka też zrobi - GRATULACJE :clap: Cytuj pozdrawiamwiolka1966 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Lutego 2013 Byłam dzisiaj u Mani na degustacji mozzarelli, korycińskiego z ziołami prowansalskimi i oscypka białego jeszcze nie zdążyła uwędzić i powiem Wam ,że jest mistrzynią w robieniu mozzarelli wyszła jej zaje...ta. A jakie pyszne wyrobi z mięsa robi jej mąż będę musiała chyba jeszcze kurs wędliniarski zaliczyć bo wyroby palce lizać . Teraz Mania to jest samo wystarczalna (pod względem żywności oczywiście )bo chleb upiecze , masełko zrobi i do chlebka też zrobi - GRATULACJE :clap:Ja też chcę do Manii :grin: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Lutego 2013 Witam , może ktoś zdradzi przepis na tajemny " napój serwatkowy " po którym to wszyscy lubią się nawzajem.A może szamani Andrzejowie serwują takie na kursach żeby grupę zintegrować ?Mam zamiar pisać się na najbliższy kurs serowarski to pewnie dane mi będzie zażyć eliksiru .pozdrawiam motyl Cytuj życie jednak nie jest bajką...... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 28 Lutego 2013 motyl, W wolnej chwili wykonam scany z książki, w której jest przepis. Ponadto, wykonam scany przepisów na inne wyroby. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 28 Lutego 2013 Andrzeju, przyjedzie na kurs, to spróbuje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 28 Lutego 2013 Andrzeju, przyjedzie na kurs, to spróbuje. Właśnie , bo na kursie zawsze lepiej smakuje . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 28 Lutego 2013 Witam , może ktoś zdradzi przepis na tajemny " napój serwatkowy " po którym to wszyscy lubią się nawzajem. [/quote Mnie również taki napój interesuje :wink: Nie wiem , a może mogę liczyć na ten napój tak w drodze powrotnej od samego " Mistrza" :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 28 Lutego 2013 Mnie również taki napój interesuje :wink: +Halusia proste - sery - ricotta - serwatka - napój :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-271752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buktop Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 1 Marca 2013 No, w końcu znalazłem chwilkę wolnego czasu. Poniżej link do obiecanych zdjęć: zdjęcia z kursu serowarstwa 22-24/02/2013 Cytuj Пока. Виктор Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-272036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiolka1966 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 2 Marca 2013 Dzięki Bukop za wspaniałą fotorelację jest to muza na moje obolałe gardło . Miałam jutro przerobić 15 litrów mleka ,ale musiałam odmówić mam anginę i zapalenie strun głosowych ale twoja fotorelacja tak mnie podbudowała ,że wstałam z łóżka i nastawiałam chociaż jogurcik - jutro będę miała na śniadanie ze zmiksowaną żurawinką . Cytuj pozdrawiamwiolka1966 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-272269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monika i Sławek Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 7 Marca 2013 ojeju zazdroszczę-jaka szkoda że ja nie mogłam przyjechać!czekam na kolejne terminy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7644-iv-kurs-serowarstwa-i-maselnictwa-w-sdm-%C5%82azy-22-24022013/page/4/#findComment-273262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.