kojtek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2007 Witam.Jestem początkującym adeptem sztuki wędzenia. Moja wędzarnia jest w trakcie budowy. Jako materiał konstrukcyjny mam zamiar zastosować drewno liściaste. Wędzarnia posadowiona będzie na fundamencie betonowym, przez który doprowadzę dym z paleniska.Mam dwa pytania:1. Jakiego środka zabezpieczającego drewno przed wpływami atmosferycznymi należy użyć, aby nie oddziaływał on w podwyższonej temperaturze na produkty spożywcze w trakcie wędzenia?2. Czym odizolować legary, na których wspiera się konstrukcja od betonowego fundamentu. Papa raczej odpada...?Z góry dziekuję za odpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2007 Moim zdaniem niczym, a poza tym było już na forum pisane o zabezpieczeniu drewna preparatami, musisz poszukać i poczytać :idea: było o szkle wodnym, o preparatach solnych itp.Ja bym przepalił dwa, trzy razy i mocnym gęstym dymem zakonserwował. Oczywiście bardzo istotnym jest jakie drzewo i usytuowanie wlotu przewodu dymowego.Ale może niech wypowiedza sie Ci co mieli doświadczenie z drewnianymi wędzarniami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Maja 2007 Ja zrobił bym tak: legary zaimprtegnował szkłem wodnym a reszte poxostawił naturalne. Z zewnątrz można impregnować prawie wszystkim (oprucz impregnatów smolistych) a od wewnątrz zaimpregnuje się samo po paru dymieniach i to tak skutecznie że sam się zdziwisz co natura potrafi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Maja 2007 Ja mam wędzarnie skrzynkowa postawioną bezpośrednio na gruncie. nie zabezpieczałem żadnym preparatem i wszystko jest ok.co prawda trochę się rozsycha podczas upalnych dni i robią sie szparki, ale zrobiona jest z sosny i to była tylko taka tymczasowa. Wędzarka w środku jest zakonserwowana dymem i stoi tak już prawie rok pod gołym niebem. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Maja 2007 ...powoli dojdziecie do wniosku że najlepsza do wędzenia jest jednak zwykła beczka przykryta workiem...pozdrawiamjurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Maja 2007 ...powoli dojdziecie do wniosku że najlepsza do wędzenia jest jednak zwykła beczka przykryta workiem...Najprotsze rozwiązania, są najbardziej trwałe, proste w obsłudze, a czasmi wręcz najlepsze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Maja 2007 ...powoli dojdziecie do wniosku że najlepsza do wędzenia jest jednak zwykła beczka przykryta workiemNajprotsze rozwiązania, są najbardziej trwałe, proste w obsłudze, a czasmi wręcz najlepsze Z Kolegą Tomusiem już się zastanawialiśmy czy nie uruchmić u mnie na placu prostej wędzrni " beczkowej ". Od 6 lat używamy wędzarnię murowaną, fajnie wkomponowaną w altanie ( fotogaleria - " Szynki Goliaty .....coś tam"). Wędzarnię budowałem zanim powstała ta wspaniała stronka i powiem szczerze,że oprócz zbyt krótkiego kanału dymnego (który zamierzam przedłużyć) w zasadzie wszystko jest OK. Ale przy wędzarni murowanej zużywam o wiele więcej drewna ( suszenie wędzarni + nagrzanie ) Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Maja 2007 Witam fentel . Ja mam też murowaną i muszę powiedzieć że do rozgrzania troszkę tego drewna wychodzi ale gdy już prawie nie ma żaru to jednak jeszcze dość długo oddaje ciepło i moim zdaniem wędzonki jeszcze sobie ładnie dochodzą już bez pilnowania . W tym akurat czasie można zająć się np. degustacją dobrych na tą chwilę napoi . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Maja 2007 gdy już prawie nie ma żaru to jednak jeszcze dość długo oddaje ciepło i moim zdaniem wędzonki jeszcze sobie ładnie dochodzą już bez pilnowania . I to jest atutem wędzarni murowanej. Wędzarnię mam 20 m od miejsca pracy :grin: Rano poświęcam trochę czasu na rozpalenie, a później raz na kiedy ktoś tam coś dorzuci do paleniska i jest ok ( nawet uczniowie :wink: ) - nauczyłem odczytywać temperaturę na termometrze :question: Jednak " beczkową zrobię ze względu na " szybkie ,awaryjne wędzenie . Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamut Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Maja 2007 oprócz zbyt krótkiego kanału dymnego (który zamierzam przedłużyć)A możesz napisać ile ma ten zbyt krótki kanał dymny i co jest przyczyną planowanego przedłużenia (czego nie da się uwędzić?) Cytuj Pozdrawiam serdecznie Mamut Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.