Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem początkującym adeptem sztuki wędzenia. Moja wędzarnia jest w trakcie budowy. Jako materiał konstrukcyjny mam zamiar zastosować drewno liściaste. Wędzarnia posadowiona będzie na fundamencie betonowym, przez który doprowadzę dym z paleniska.

Mam dwa pytania:

1. Jakiego środka zabezpieczającego drewno przed wpływami atmosferycznymi należy użyć, aby nie oddziaływał on w podwyższonej temperaturze na produkty spożywcze w trakcie wędzenia?

2. Czym odizolować legary, na których wspiera się konstrukcja od betonowego fundamentu. Papa raczej odpada...?

Z góry dziekuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem niczym, a poza tym było już na forum pisane o zabezpieczeniu drewna preparatami, musisz poszukać i poczytać :idea: było o szkle wodnym, o preparatach solnych itp.

Ja bym przepalił dwa, trzy razy i mocnym gęstym dymem zakonserwował. Oczywiście bardzo istotnym jest jakie drzewo i usytuowanie wlotu przewodu dymowego.

Ale może niech wypowiedza sie Ci co mieli doświadczenie z drewnianymi wędzarniami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12440
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobił bym tak: legary zaimprtegnował szkłem wodnym a reszte poxostawił naturalne. Z zewnątrz można impregnować prawie wszystkim (oprucz impregnatów smolistych) a od wewnątrz zaimpregnuje się samo po paru dymieniach i to tak skutecznie że sam się zdziwisz co natura potrafi. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12442
Udostępnij na innych stronach

Ja mam wędzarnie skrzynkowa postawioną bezpośrednio na gruncie. nie zabezpieczałem żadnym preparatem i wszystko jest ok.co prawda trochę się rozsycha podczas upalnych dni i robią sie szparki, ale zrobiona jest z sosny i to była tylko taka tymczasowa. Wędzarka w środku jest zakonserwowana dymem i stoi tak już prawie rok pod gołym niebem.

 

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12443
Udostępnij na innych stronach

...powoli dojdziecie do wniosku że najlepsza do wędzenia jest jednak zwykła beczka przykryta workiem...

pozdrawiam

jurek

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12447
Udostępnij na innych stronach

...powoli dojdziecie do wniosku że najlepsza do wędzenia jest jednak zwykła beczka przykryta workiem...

Najprotsze rozwiązania, są najbardziej trwałe, proste w obsłudze, a czasmi wręcz najlepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12458
Udostępnij na innych stronach

...powoli dojdziecie do wniosku że najlepsza do wędzenia jest jednak zwykła beczka przykryta workiem

Najprotsze rozwiązania, są najbardziej trwałe, proste w obsłudze, a czasmi wręcz najlepsze

Z Kolegą Tomusiem już się zastanawialiśmy czy nie uruchmić u mnie na placu prostej wędzrni " beczkowej ".

Od 6 lat używamy wędzarnię murowaną, fajnie wkomponowaną w altanie ( fotogaleria - " Szynki Goliaty .....coś tam"). Wędzarnię budowałem zanim powstała ta wspaniała stronka i powiem szczerze,że oprócz zbyt krótkiego kanału dymnego (który zamierzam przedłużyć)

w zasadzie wszystko jest OK.

Ale przy wędzarni murowanej zużywam o wiele więcej drewna ( suszenie wędzarni + nagrzanie )

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12474
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

fentel . Ja mam też murowaną i muszę powiedzieć że do rozgrzania troszkę tego drewna wychodzi ale gdy już prawie nie ma żaru to jednak jeszcze dość długo oddaje ciepło i moim zdaniem wędzonki jeszcze sobie ładnie dochodzą już bez pilnowania . W tym akurat czasie można zająć się np. degustacją dobrych na tą chwilę napoi .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12476
Udostępnij na innych stronach

gdy już prawie nie ma żaru to jednak jeszcze dość długo oddaje ciepło i moim zdaniem wędzonki jeszcze sobie ładnie dochodzą już bez pilnowania .

I to jest atutem wędzarni murowanej.

Wędzarnię mam 20 m od miejsca pracy :grin:

Rano poświęcam trochę czasu na rozpalenie, a później raz na kiedy ktoś tam coś dorzuci do paleniska i jest ok ( nawet uczniowie :wink: ) - nauczyłem odczytywać temperaturę na termometrze :question:

Jednak " beczkową zrobię ze względu na " szybkie ,awaryjne wędzenie .

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12477
Udostępnij na innych stronach

oprócz zbyt krótkiego kanału dymnego (który zamierzam przedłużyć)

A możesz napisać ile ma ten zbyt krótki kanał dymny i co jest przyczyną planowanego przedłużenia (czego nie da się uwędzić?)

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/766-konserwacja-w%C4%99dzarni/#findComment-12549
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.