Jump to content

Recommended Posts

Witam, tutaj szczególna prośba do Maxella bądź Dziadka.

Poszukuję przepisu a dokładnie recepturki na Białe.

Ostatnio w Zelowie mnie tym potraktowano. Smakowało podobnie jak wątrobianka, aczkolwiek była tam napewno śladowa ilość wątroby. Tak na moje oko składać się mogło ze słoniny, manny ale tego nie jestem pewny,

Czy jest ktoś kto zna ten specjał i wie jak go zrobić.

Dodam ze watrobianka smarowna pisa to nie jest to samo :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7668-zelowskie-bia%C5%82e/
Share on other sites

Jak będę miał chwilke, to postaram sie załatwić. Zelów, jak zapewne nie wszystkim wiadomo, jest miasteczkiem dośc specyficznym. Zamieszkują go w wiekszości Czesi i ich potomkowie.

Jako ciekawostke powiem (byłem tam akurat), że kiedy Havel odwiedził Polskę, to najpierw zajechał do Zelowa, by przywitać się z zelowska społecznością. Jest tutaj także jedyna kobieta biskup w Polsce, a jadąc dalej, sklep z oryginalnymi artykułami czeskimi; w tym piwem, o czym może napisać więcej Kol. Podlasiak. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7668-zelowskie-bia%C5%82e/#findComment-259692
Share on other sites

Mam autograf Havla :) osobiscie go dostalem wtedy..

Do Zelowa mam spory kawałek 120km od siebie... a i wątpie żeby mi Jacek udostępnił swój przepis na to białe stąd prośba moja tutaj.

 

ET: przypomniało mi się coś... ciocia na białe mówiła wątrobianka dla ubogich tak to kiedys sie nazywało.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7668-zelowskie-bia%C5%82e/#findComment-259693
Share on other sites

Ja dostałem od kolegi z forum przepis na czarne, może Białe będzie podobne tylko bez krwi.

 

Składniki:1głowa wiep,podgardle1kg,słonina50dkg,krew świeża1litr,10 bułek zwykłych[można dodac pół płuca, śledzione,wymoczone nerki].PRZYPRAWY:sól,pieprz mielony,cukier cynamon.Jak ktoś lubi,może dodac 50dkg wątroby i inne krwawe mięso.Bułki zalewamy krwią,mieso gotujemy w małej ilości wody do momentu aż zacznie odchodzic od kości,wątrobe i słonine parzymy,słonine kroimy w małą kostkę.MIĘSO wraz z bułkami i wątrobą mielimy na siatce 6mm,dodajemy słoninę oraz przyprawy[musi byc lekko słodkie z wyczuwalną nutą cynamonu].Napychamy w jelita wieprzowe32+ lub osłonki poliamidowe45-50.Parzymy w jelitach w temp72-75stopni przez 30-35min,w sztucznych w temp80 stopni przez 40min.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7668-zelowskie-bia%C5%82e/#findComment-259695
Share on other sites

Jaga nie nie :) Czarne to zupełnie inne smak i skład.

Napewno niema tam płuc i pamiętam po smaku że jest bardzo delikatnie, stad moja sugestia ze jest na mannie ;) ogólnie wydaje mi się, że nawet podroby są 2 razy mielone na sitku #3.

Ale nic czekam może Maxell zdobędzie tą recepturkę to jak tylko zrobię to zademonstruje

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7668-zelowskie-bia%C5%82e/#findComment-259696
Share on other sites

Pojawił sie dobroduszny, a on mieszka praktycznie w Zelowie. Może bedzie info z pierwszej ręki i od razu. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7668-zelowskie-bia%C5%82e/#findComment-259698
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Domácí jitrnice

 

3 kila libovejšího veprového boku, 1 kilo veprového laloku, 1,5 kila veprových plic, 1 kilo veprových jater, 1,5 kila tvrdší žemle, litr procezeného veprového vývaru.

Na 1 kg jitrnic pak potrebujeme 28 gramu soli, 1 gram majoránky, 0,5g zázvoru, 0,5 gramu nového korení, 15 gramu treného cesneku.

 

Veprový bucek a laloky uvaríme zvolne do polomekka, plíce do mekka. Žemle nakrájíme na drobné kosticky, varené plíce umeleme na masovém strojku pres desku s otvory 3mm, syrová játra umeleme na dvakrát. Vychladlý veprový bok vykostíme, odstraníme chrupavcité cásti a spolecne s laloky rozsekáme na kosticky o hrane 5mm. Do míchací nádoby vložíme nakrájené žemle polité cástí tucného vývaru, pridáme umletá játra, trený cesnek rozmíchaný v teplém vývaru, umleté plíce a další cást teplého veprového vývaru, osolíme, okoreníme a dobre promícháme.

Pak pridáme pokrájené maso z bucku a laloku, podle potreby ješte dochutíme. Tímto prejtem naplníme již pripravená tenká veprová streva. Domácí jitrnice deláme približne o hmotnosti 200g, z jednoho tenkého streva udeláme 30 kusu jitrnic. Zašpejlujeme a varíme ve vode teplé asi 90 stupnu po dobu asi 15-20 minut.

Když po vyndání jitrnice rychle osychá, je správne uvarená. Uvarené jitrnice opláchneme ve studené vode, vyrovnáme na drevenou desku, po 15 minutách obrátíme a necháme volne vychladnout. Jitrnice je možné také udit pri studeném uzení pri asi 20 stupních, aby se tuk nerozpustil.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7668-zelowskie-bia%C5%82e/#findComment-262602
Share on other sites

hmmm nie znam czeskiego ale wydaje mi się, że to powinno być na polski tak:

- 3 kg wieprzowego boczku

- 1 kg podgardla

- 1,5 kg płuc wieprzowych

- 1 kg wątroby wieprzowej

- 1,5 kg suchych bułek

- 1 litr bulionu z parzenia surowców

- sól 28 g/kg

- majeranek 1g/kg

- imbir 0,5g/kg

- ziele angielskie 0,5g/kg

- czosnek główkowy 15 g

 

Boczek i podgardle gotujemy powoli do stanu półmiękkiego, płuca do miękkości. Bułki pokroić w drobną kostkę. Podgardle, bułki i płuca rozdrabniamy na sitku #3, a surową wątrobę dwukrotnie. Boczek studzimy, pozbawiamy chrzęści i mielimy na sitku #5. Do zmielonej bułki dodajemy bulion z gotowania surowców, przyprawy, następnie zmielone płuca, podgardle oraz wątrobę. Na końcu dodajemy zmielony boczek i dobrze mieszamy. Napełniamy jelita cienkie, aby waga jednej wynosiła 200g. Parzymy w wodzie o temp. 90 stopni przez 15-20 minut. Parzoną wątrobiankę studzimy w zimnej wodzie przez 15 min, często przewracając. Wątrobiankę można wędzić w zimnym dymie o temperaturze 20 stopni.

 

To by było na tyle mogłem się gdzieś pomylić w przepisie. Przepis ciekawy napewno smaczny, aczkolwiek nie jestem pewny, że to jest akurat białe ze względu na płuca :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7668-zelowskie-bia%C5%82e/#findComment-262689
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.