Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

jest na naszej stronie taki przepis na szynkę pieczoną:

 

http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/603-szynka-pieczona

 

Chcę to zrobić. Który mięsień od szynki (taki jak w przepisie ok. 2,5kg) będzie najlepszy do tego przepisu? W handlu widzę też szynki kulki, ale nie wiem który to mięsień.

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/
Udostępnij na innych stronach

Plissken, W przepisie jest bardzo ważna informacja "2,5 kg .... z warstwą tłuszczu".

Jeśli chcesz mniejszy kawałek to, zakup dwugłowy z półścięgnistym lub mięśnie pośladkowe tzw. ogonówkę.

Tzw. kulka to mięsień czterogłowy. Oby personel sklepu znał nazwy poszczególnych mięśni szynki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259758
Udostępnij na innych stronach

po co ci taki skrawek 2,5 gk, ledwo posmakujesz i dalej bedziesz musial sie obejsc wspomnieniem, kup cala noge udziec czy jak tam zwal tak zwal i upiecz calosc - zapewniam cie ze nawet jak pierwszym razem cos czesciowo nie wyjdzie to i tak bedziesz zadowolony, ja pieke w wedzarni (na blasze) palac caly czas na maksa przez caly dzien - smak i efekt calosci robi takie wrazenie ze juz bym zaczal to robic :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259774
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam kolegę Bagno :)

 

Z tego co wiem, do handlu warstwa tłuszczu na mięśniach od szynki do 2mm. A czemu to jest taka ważna informacja, żeby był ten tłuszcz?

 

Ja chciałem zrobić 2 pieczenie po 2,5kg każda. Jedną zjeść od razu, a drugą zamrozić na ciężkie czasy ;)

 

To co, wszystko jedno który mięsień wezmę, tylko żeby miał tłuszczyk na sobie?

 

No i jeszcze jedno ważne pytanie, w przepisie jest pieczenie 2.5h, ale tak naprawdę to ile stopni ma osiągnąć w środku szynka?

 

Ciepłe uściski z nowym rokiem dla Ciebie Andrzeju i całej Twojej rodziny. Wszystkiego dobrego :)

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259798
Udostępnij na innych stronach

Informacja ważna, gdyż wiemy z jakim elementem szynki będziemy się "męczyć".

Temperatura szynki wewnątrz, tak jak podczas parzenia: 68 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259799
Udostępnij na innych stronach

A czemu to jest taka ważna informacja, żeby był ten tłuszcz?

Jeśli pieczesz kawałek mięsa z okrywą tłuszczową to, ważne jest by w czasie pieczenia topniejący tłuszcz wsiąkał w mięso. Wówczas masz dodatkową smakowitość pieczeni oraz możesz wykonać nacięcia (przepis).

W czasie kursów podkreślam, że byście nie wykonywali obróbki termicznej na czas. Liczy się temp. wewnątrz produktu.

Proponuję piec tak, jak "roladę schabową kursową".

 

Dziękuję za uściski i pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259923
Udostępnij na innych stronach

Szanowny Andrzeju,

 

ależ właśnie na Twoim kursie dowiedziałem się, że wyroby robimy na temperaturę w środku, a nie na czas ;) Stąd moje pytanie o właściwą temperaturę w środeczku.

 

Jak dostanę dziś dobre mięsko to popełnię szynkę jeszcze dziś.

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-260053
Udostępnij na innych stronach

Temperatura w srodku dla wedlin wieprzowych pieczonych 70-72 stopnie, jesli robisz pieczen po prostu na obiad to pieczesz do temperatury 85 stopni i wszystko jest idealne.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-260200
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.