Plissken Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Witam, jest na naszej stronie taki przepis na szynkę pieczoną: http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/603-szynka-pieczona Chcę to zrobić. Który mięsień od szynki (taki jak w przepisie ok. 2,5kg) będzie najlepszy do tego przepisu? W handlu widzę też szynki kulki, ale nie wiem który to mięsień. Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Plissken, W przepisie jest bardzo ważna informacja "2,5 kg .... z warstwą tłuszczu". Jeśli chcesz mniejszy kawałek to, zakup dwugłowy z półścięgnistym lub mięśnie pośladkowe tzw. ogonówkę. Tzw. kulka to mięsień czterogłowy. Oby personel sklepu znał nazwy poszczególnych mięśni szynki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Stycznia 2013 po co ci taki skrawek 2,5 gk, ledwo posmakujesz i dalej bedziesz musial sie obejsc wspomnieniem, kup cala noge udziec czy jak tam zwal tak zwal i upiecz calosc - zapewniam cie ze nawet jak pierwszym razem cos czesciowo nie wyjdzie to i tak bedziesz zadowolony, ja pieke w wedzarni (na blasze) palac caly czas na maksa przez caly dzien - smak i efekt calosci robi takie wrazenie ze juz bym zaczal to robic :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Pozdrawiam kolegę Bagno Z tego co wiem, do handlu warstwa tłuszczu na mięśniach od szynki do 2mm. A czemu to jest taka ważna informacja, żeby był ten tłuszcz? Ja chciałem zrobić 2 pieczenie po 2,5kg każda. Jedną zjeść od razu, a drugą zamrozić na ciężkie czasy To co, wszystko jedno który mięsień wezmę, tylko żeby miał tłuszczyk na sobie? No i jeszcze jedno ważne pytanie, w przepisie jest pieczenie 2.5h, ale tak naprawdę to ile stopni ma osiągnąć w środku szynka? Ciepłe uściski z nowym rokiem dla Ciebie Andrzeju i całej Twojej rodziny. Wszystkiego dobrego Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Informacja ważna, gdyż wiemy z jakim elementem szynki będziemy się "męczyć".Temperatura szynki wewnątrz, tak jak podczas parzenia: 68 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2013 A czemu to jest taka ważna informacja, żeby był ten tłuszcz?Jeśli pieczesz kawałek mięsa z okrywą tłuszczową to, ważne jest by w czasie pieczenia topniejący tłuszcz wsiąkał w mięso. Wówczas masz dodatkową smakowitość pieczeni oraz możesz wykonać nacięcia (przepis). W czasie kursów podkreślam, że byście nie wykonywali obróbki termicznej na czas. Liczy się temp. wewnątrz produktu. Proponuję piec tak, jak "roladę schabową kursową". Dziękuję za uściski i pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-259923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Szanowny Andrzeju, ależ właśnie na Twoim kursie dowiedziałem się, że wyroby robimy na temperaturę w środku, a nie na czas Stąd moje pytanie o właściwą temperaturę w środeczku. Jak dostanę dziś dobre mięsko to popełnię szynkę jeszcze dziś. Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-260053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2013 ja bez tluszczyku bym nie robil w ogole wydaje mis ie ze to bedzie za suche z zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-260055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Temperatura w srodku dla wedlin wieprzowych pieczonych 70-72 stopnie, jesli robisz pieczen po prostu na obiad to pieczesz do temperatury 85 stopni i wszystko jest idealne. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-kt%C3%B3ry-mi%C4%99sie%C5%84-najlepszy/#findComment-260200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.