Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilem kielbase polska wedzona.

Wedzona wg przepisu z ksiazki Rytka Kutasa poczatkowo w temperaturze 55 C przez okolo 2 godziny a pozniej w temp.75 C az osiagnolem temp68 C w srodku batonow. Teraz po wyciagnieciu z lodowki niektore kawalki wygladaja troche surowe po paru dniach podsuszania mimo ze sa jedrne i wygladaja normalnie zaraz po wyciagnieciu z lodowki.

Moze powinienem parzyc aby osiagnac ta sama wewnetrzna temperature ?

Z gory dziekuje za porady od doswiadczonych zadymiaczy

Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że nie lubisz spożywać mięsa w postaci surowej, dlatego proponuję Ci doparzenie swojego dzieła.

Prawdopodobnie masz nierówny rozkład temperatur w wędzarni co skutkuje, że jedne batony są upieczone a drugie jeszcze wymagają pieczenia.

Czy termometr jest sprawny?

Radzę "piec" do osiągnięcia wewnątrz batonu 72 C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12487
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za odpowiedz. Termometr dobry. Temperatura w wedzarce nie rowna i bede piekl do 72 C nastepna partie... a ten wyrob sparze przed spozyciem.

Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12544
Udostępnij na innych stronach

Andrzejb,a kije przekładałeś podczas wędzenia?

masz pewnie nierównomierny rozkład temperatur w wędzarni /co jest naturalną rzeczą/

pozdrawiam

jurek

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12571
Udostępnij na innych stronach

Nie przekladalem ,ucze sie pomalu, jedyne pocieszenie ze wyroby smakowo bardzo dobre no i nie mysle ze wrocimy do sklepowych....Wydaje mi sie ze wbrew pozorom latwiej jest zrobic wedzonki niz kielbase. Robilem szynki, balerony, poledwice wieprzowa wg przepisow ze stronki....super

Dziekuje za porady...

Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12580
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zrobic kiełbase polską surową z przepisu na naszej stronce. Jest przećwiczony.

Co do Rytka Kutasa, mam jego ksiązki, ale z tego co wiem, nie był zbyt dobrym masarzem - jego masarnia splajtowała. Zrobił kokosy na handlu art. do domowej produkcji masarskiej i pisaniem książek, co jak wiadomo po niektórych polskich autorach, wcale nie musi iśc w parze z praktyką. :wink: Zmarł pare lat temu, ale firma handlowa nadal ma się dobrze i prowadzą ją jego potomkowie.

Jak zauwazysz po pisowni polskiej, nie wiadomo, czy on wogóle znał język polski.

Opinia powyższa nie jest moją - otrzymałem taką informację od kolegi z USA, który siedzi tam już ponad 30 lat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12582
Udostępnij na innych stronach

Odnioslem podobne wrazenie po przeczytaniu kilku rozdzialow,ze ta druga edycja ktora kupilem nie jest zupelnie w zgodzie z duchem zadymiaczy ze stronki poniewaz zawiera duzo przepisow z roznymi "dodatkami" nie uzywanymi tutaj ze wzgledu na traktowanie ich jako wypelniacze czy chemie.

Spodziewalem sie ze bedzie to zbior podobnych zdrowych staropolskich przepisow

Hybiona inwestycja...

 

Z drugiej strony mysle ze popularnosc stronkowych przepisow doprowadzi do wydania "podstaw zdrowego zadymiania" a wtedy prosze mnie zapisac na jedna z pierwszych kopii..

 

Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12615
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.