Andrzejb Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Maja 2007 Zrobilem kielbase polska wedzona. Wedzona wg przepisu z ksiazki Rytka Kutasa poczatkowo w temperaturze 55 C przez okolo 2 godziny a pozniej w temp.75 C az osiagnolem temp68 C w srodku batonow. Teraz po wyciagnieciu z lodowki niektore kawalki wygladaja troche surowe po paru dniach podsuszania mimo ze sa jedrne i wygladaja normalnie zaraz po wyciagnieciu z lodowki.Moze powinienem parzyc aby osiagnac ta sama wewnetrzna temperature ? Z gory dziekuje za porady od doswiadczonych zadymiaczyAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Maja 2007 Rozumiem, że nie lubisz spożywać mięsa w postaci surowej, dlatego proponuję Ci doparzenie swojego dzieła.Prawdopodobnie masz nierówny rozkład temperatur w wędzarni co skutkuje, że jedne batony są upieczone a drugie jeszcze wymagają pieczenia.Czy termometr jest sprawny? Radzę "piec" do osiągnięcia wewnątrz batonu 72 C. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejb Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Maja 2007 Dziekuje za odpowiedz. Termometr dobry. Temperatura w wedzarce nie rowna i bede piekl do 72 C nastepna partie... a ten wyrob sparze przed spozyciem.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Maja 2007 Bagno masz racje w przypadku pieczenia 72 stC to jest minimalna ja zawsze piekę do 80stC Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Maja 2007 Andrzejb,a kije przekładałeś podczas wędzenia?masz pewnie nierównomierny rozkład temperatur w wędzarni /co jest naturalną rzeczą/pozdrawiam jurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejb Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Maja 2007 Nie przekladalem ,ucze sie pomalu, jedyne pocieszenie ze wyroby smakowo bardzo dobre no i nie mysle ze wrocimy do sklepowych....Wydaje mi sie ze wbrew pozorom latwiej jest zrobic wedzonki niz kielbase. Robilem szynki, balerony, poledwice wieprzowa wg przepisow ze stronki....super Dziekuje za porady...Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Maja 2007 Spróbuj zrobic kiełbase polską surową z przepisu na naszej stronce. Jest przećwiczony.Co do Rytka Kutasa, mam jego ksiązki, ale z tego co wiem, nie był zbyt dobrym masarzem - jego masarnia splajtowała. Zrobił kokosy na handlu art. do domowej produkcji masarskiej i pisaniem książek, co jak wiadomo po niektórych polskich autorach, wcale nie musi iśc w parze z praktyką. :wink: Zmarł pare lat temu, ale firma handlowa nadal ma się dobrze i prowadzą ją jego potomkowie.Jak zauwazysz po pisowni polskiej, nie wiadomo, czy on wogóle znał język polski. Opinia powyższa nie jest moją - otrzymałem taką informację od kolegi z USA, który siedzi tam już ponad 30 lat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejb Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Maja 2007 Odnioslem podobne wrazenie po przeczytaniu kilku rozdzialow,ze ta druga edycja ktora kupilem nie jest zupelnie w zgodzie z duchem zadymiaczy ze stronki poniewaz zawiera duzo przepisow z roznymi "dodatkami" nie uzywanymi tutaj ze wzgledu na traktowanie ich jako wypelniacze czy chemie. Spodziewalem sie ze bedzie to zbior podobnych zdrowych staropolskich przepisow Hybiona inwestycja... Z drugiej strony mysle ze popularnosc stronkowych przepisow doprowadzi do wydania "podstaw zdrowego zadymiania" a wtedy prosze mnie zapisac na jedna z pierwszych kopii.. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/768-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-12615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.