sajmonek Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Marca 2013 Witam Wszystkich Serdecznie,Na początku chciałbym bardzo podziękować Andrzejowi (Bagno) za niesamowitą i wspaniałą gościnę. Dziadkowi za wielkie chęci przekazania wiedzy zdobytej przez wiele wiele lat :wink: WIELKIE DZIĘKIOczywiście wszystkim kursantom za współpracę i miłą atmosferę, pozdrawiamdwie nasze"skwareczki" z grupeczki :wink: Kurs jak najbardziej w dechę super, wiele nowych wiadomości wywiozłem ze szkolenia. Do zobaczenia na następnych kursach tematycznych... [ Dodano: Wto 19 Mar, 2013 22:41 ]bercik47, Dawaj adres to wyślę kurierem kiszkę :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-275842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_cb Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Marca 2013 Andrzejowi dziękuję za gośćinność i pyszne jedzenie. Dziadkowi za cierpliwość i przekazanie sporej dawki wiedzy. Wszystkim za miłą atmosferę. Polecam innym ten kurs. Można się dużo dowiedzieć i samemu spróbować rozbioru półtusz, peklowania mięsa, wyrobu wędlin, wędzenia... Wędliny wyszły pyszne. Rodzinka się nimi zajadała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzik1 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Marca 2013 Witam wszystkich serdecznie.Z tygodniowym opóźnieniem spowodowanym wyjazdem, chciałbym bardzo podziękować organizatorom Dziadkowi i Andrzejowi „Bagno” za bardzo profesjonalne jednocześnie przystępne dla amatora przekazanie jakże ważnych informacji niezbędnych do wykonania smacznych i zdrowych wyrobów. Trzeba bardzo dużo przeczytać wątków aby wyłuskać szczegóły, które są bardzo istotne a na kursie otrzymałem je w ciągu dwóch dni o praktycznych ćwiczeniach nie wspomnę. Większa ilość zakupionego mięsa umożliwiła więcej ćwiczeń oraz uzyskanie większej ilości wyrobów, wyjątkowo smacznych, takich się nie kupi w sklepie.Pozdrawiam Kolegów kursantów, którzy na pewno zgodzą się ze mną, że dzięki wspaniałej rodzinnej atmosferze oraz smacznemu wyżywieniu czuliśmy się u Was wspaniale.Polecam niezdecydowanym kursy organizowane w Łazach – naprawdę warto. Ps.W jednym z postów (nie pamiętam już w którym) było napisane, że uczestnicy kursu otrzymają linki do filmu technologicznego z rozbioru półtuszy wieprzowej i klasyfikacji mięsa, a także dwa zbiory receptur: 16-kę, i zbiór nr 21.Czy my także możemy to otrzymać? Bardziej zależy mi na zbiorach receptur. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Marca 2013 Proszę napisać do mnie na pocztę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_cb Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 24 Marca 2013 Przesyłam fotkę z danymi o peklowaniu jakie zastosowaliśmy na kursie: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Marca 2013 Wszystko jasne . Ale jedno jest mniej jasne, które by rozświetliło bardziej solankę nastrzykową. O jakim procencie stężenia soli, jest ta solanka nastrzykowa. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_cb Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Marca 2013 Do nastrzyku wzięliśmy:- wody 15 % w stosunku do wagi wędzonek- pektosoli 2,5% w stosunku do wagi wędzonek. Z powyższego wynika, że stężenie soli w solance nastrzykowej wynosi 17%. [ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 14:52 ]Poniżej przesyłam wyliczenia dotyczące solanki w formie arkusza Excel. W komórkach oznaczonych żółtym kolorem wpisałem funkcje jakie zostały użyte do wyliczeń nastrzyku i solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.