Skocz do zawartości

Kurs podstawowy nr 44 w Łazach w dn. 15-17.03.2013 r.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Serdecznie,

Na początku chciałbym bardzo podziękować Andrzejowi (Bagno) za niesamowitą i wspaniałą gościnę. Dziadkowi za wielkie chęci przekazania wiedzy zdobytej przez wiele wiele lat :wink: WIELKIE DZIĘKI

Oczywiście wszystkim kursantom za współpracę i miłą atmosferę, pozdrawiam

dwie nasze"skwareczki" z grupeczki :wink:

Kurs jak najbardziej w dechę super, wiele nowych wiadomości wywiozłem ze szkolenia.

 

Do zobaczenia na następnych kursach tematycznych...

 

[ Dodano: Wto 19 Mar, 2013 22:41 ]

bercik47,

 

Dawaj adres to wyślę kurierem kiszkę :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-275842
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Andrzejowi dziękuję za gośćinność i pyszne jedzenie. Dziadkowi za cierpliwość i przekazanie sporej dawki wiedzy. Wszystkim za miłą atmosferę.

 

Polecam innym ten kurs. Można się dużo dowiedzieć i samemu spróbować rozbioru półtusz, peklowania mięsa, wyrobu wędlin, wędzenia...

 

Wędliny wyszły pyszne. Rodzinka się nimi zajadała.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276000
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie.

Z tygodniowym opóźnieniem spowodowanym wyjazdem, chciałbym bardzo podziękować organizatorom Dziadkowi i Andrzejowi „Bagno” za bardzo profesjonalne jednocześnie przystępne dla amatora przekazanie jakże ważnych informacji niezbędnych do wykonania smacznych i zdrowych wyrobów. Trzeba bardzo dużo przeczytać wątków aby wyłuskać szczegóły, które są bardzo istotne a na kursie otrzymałem je w ciągu dwóch dni o praktycznych ćwiczeniach nie wspomnę. Większa ilość zakupionego mięsa umożliwiła więcej ćwiczeń oraz uzyskanie większej ilości wyrobów, wyjątkowo smacznych, takich się nie kupi w sklepie.

Pozdrawiam Kolegów kursantów, którzy na pewno zgodzą się ze mną, że dzięki wspaniałej rodzinnej atmosferze oraz smacznemu wyżywieniu czuliśmy się u Was wspaniale.

Polecam niezdecydowanym kursy organizowane w Łazach – naprawdę warto.

 

Ps.

W jednym z postów (nie pamiętam już w którym) było napisane, że uczestnicy kursu otrzymają linki do filmu technologicznego z rozbioru półtuszy wieprzowej i klasyfikacji mięsa, a także dwa zbiory receptur: 16-kę, i zbiór nr 21.

Czy my także możemy to otrzymać? Bardziej zależy mi na zbiorach receptur.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276408
Udostępnij na innych stronach

Proszę napisać do mnie na pocztę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276409
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jasne . Ale jedno jest mniej jasne, które by rozświetliło bardziej solankę nastrzykową. O jakim procencie stężenia soli, jest ta solanka nastrzykowa.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276916
Udostępnij na innych stronach

Do nastrzyku wzięliśmy:

- wody 15 % w stosunku do wagi wędzonek

- pektosoli 2,5% w stosunku do wagi wędzonek.

 

Z powyższego wynika, że stężenie soli w solance nastrzykowej wynosi 17%.

 

[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 14:52 ]

Poniżej przesyłam wyliczenia dotyczące solanki w formie arkusza Excel. W komórkach oznaczonych żółtym kolorem wpisałem funkcje jakie zostały użyte do wyliczeń nastrzyku i solanki.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7818-kurs-podstawowy-nr-44-w-%C5%82azach-w-dn-15-17032013-r/page/3/#findComment-276924
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.