PanBoczek Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2013 Genialne! Dlaczego? ponieważ to pomysł zainspirowany postami DZIADKA, który wykrawał od kości cenne mięso.. a wychodziły z tego same rarytasy! Pomyślałem więc, że wezmę ze sklepu kawałek taniego drobiu i zrobię coś pysznego, sysącego i TANIEGO! Padło na szyje indyka, które molestuję od jakiegoś już czasu.. Dziś trafiłem wyjątkowo dorodne, więc postanowiłem z nich zrobić coś specjalnego! Dwie szyjki wazyły 1.3kg... łał Najpierw umieszczamy je w woku.. http://img820.imageshack.us/img820/2883/img1686zo.jpg Podsmażamy je na piękny ciemnozłoty kolor i zalewamy wrzątkiem.. http://img14.imageshack.us/img14/2281/img1687bp.jpg (oczywiście z kawałkami przecenionej kiłbasy za 7zł/ka.. normalnie pona 30zł/kg.. mięsna, smaczna..) http://img839.imageshack.us/img839/1977/img1688i.jpg Wcześniej gotowałem kilka szyjek z przyprawami takimi jak Kmin Rzymski (Cumin), anyż gwiazdkowy, chilli i kilka innych.. z tego został wywar w postaci galarety.. dodałem go razem ze słoiczkiem koncentratu pomidorowego.. http://img713.imageshack.us/img713/7249/img1689x.jpg Następnie wzbogaciłem sos o czosnek w proszku oraz melasę z trzciny cukrowej.. należy dokładnie mieszać, ale nie za dokładnie - dlaczego - wyjaśnię za chwilę. http://img19.imageshack.us/img19/9741/img1690gx.jpg Mięso musi się pogotować w sosie jakieś 30 minut, żeby przeszło przyprawami i dodatkami. http://img547.imageshack.us/img547/8433/img1691jr.jpg Następnie, już pod koniec - po wyłączeniu ognia i odłożeniu na bok szyjek, dodajemy 2 garście startego wędzonego sera. http://img24.imageshack.us/img24/1414/img1692cb.jpg Gotowe danie podajemy z NIEDOPRAWIANĄ kiszoną kapustą oraz szczypiorkiem jako posypkę dla koloru i smaku.. http://img266.imageshack.us/img266/8852/img1694zt.jpg Wyszło jakieś 5-6zł za porcję... obżarstwo do syta, żeby nie powiedzieć 'po sam spust'.. mięsa jest dużo, sosu jest dużo, kapusty do zagryzania też.. no ludzie kochane :P a polacy to kupują do karmienia psów.. bo tanie i im smakuje!!! chwilę pomyśleć a wychodzi coś takiego! Zachęcam do zdrowej i pysznej oszczędności Szyja to najlepsiejsza część indora! A ile mięcha ma.. ło Boże :grin: Pozdrawiam http://img841.imageshack.us/img841/9590/img1695j.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7928-szyje-bociana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2013 Robert stanąłeś na wysokości zadania :thumbsup: niestety nie powielę tego przepisu z powodu braku surowca Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7928-szyje-bociana/#findComment-272522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Marca 2013 Szyję z indyka są bardzo smaczne .Używam ich jako dodatku do pierogów z mięsem , do pasztetu .Bardzo dobre są szyję i skrzydła z indyka duszone z curry , pieprzem ziołowym i majerankiem oraz solą i pieprzem czarnym . Pyszny sosik wychodzi . :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7928-szyje-bociana/#findComment-272529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2013 Dodam, że pod koniec wrzuciłem sporo cebulki, takiej prażonej i smakowitej.. Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7928-szyje-bociana/#findComment-272537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2013 niestety nie powielę tego przepisu z powodu braku surowcaKostek to w Irlandii nie ma indyków :shock: ale to jak w tytule zapoluj na bociana :grin: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7928-szyje-bociana/#findComment-272564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2013 Kostek to w Irlandii nie ma indykówIndyki są ale bez szyj .Osobno też nie można kupić.Co do bocianów,to też nie ma ich w IRL. :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7928-szyje-bociana/#findComment-272565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2013 U nas sa indyki i coraz czesniej i wiecej sprzedaja wszystkie czesci. PanBoczek, skora z szyi jest bardzo dobra jako flak do kielbasy na grilla. NA naszej polowie swiata ( jak to ladnie brzmi , mam swoja polowe swiata :grin: ) czesto sie to robi.Tylko skora musi byc w calosci, nie rozszarpana. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7928-szyje-bociana/#findComment-272577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 2013 Padło na szyje indykaTo się zdecyduj... indyk czy bocian ??? z kawałkami przecenionej kiłbasyOj Robert... :rolleyes: Szyja to najlepsiejsza część indora! A ile mięcha ma.. ło BożeNo jest tam trochę mięsa... ale skubać trzeba... Robert, otworzyłeś już tą swoją knajpę ? Daj znać, to zabiorę rodzinkę na wycieczkę po stolycy Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7928-szyje-bociana/#findComment-272582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2013 kostek61, no to nie fajnie ja w sumie szukać nie musiałem.. one mnie znalazły hehe jak się dobrze zastanowić to nigdzie indziej ich nie widziałem niż w moim ulubionym lokalnym sklepie.. Bardzo dobre są szyję i skrzydła z indyka duszone z curry , pieprzem ziołowym i majerankiem oraz solą i pieprzem czarnym . Pyszny sosik wychodzi .:thumbsup: nie wykluczone, że niebawem próbuję skora z szyi jest bardzo dobra jako flak do kielbasy na grilla.świetny pomysł myślałem też o faszerowaniu.. niestety na razie to co widziałem do kupienia było bez skóry prawie w ogóle.. To się zdecyduj... indyk czy bocian ??? :grin: Artur bocian wyszedł od mojej mamy :P za pierwszym razem poprosiła w sklepie o 'szyje bociana' a sprzedawczyni z działu mięsnego :shock: :shock: :shock: i tak stała i się zastanawiała o co chodzi, dopóki mama palcem nie pokazała :lol: załoga z całego sklepu się z tego śmiała, więc ciekawa nazwa została Oj Robert...oj tam oj tam :P wiadomo, że własna lepsza.. ale za dużo zamieszania z robieniem i wędzeniem kiełbasy chwilowo.. No jest tam trochę mięsa... ale skubać trzeba... :thumbsup: najprzyjemniejsza część posiłku.. przy ogryzaniu mięsa od kości w takim fajnym sosiku.. ja tam lubię to robić :grin: Knajpa jeszcze w fazie marzeń :wink: ale zawszę mogę coś upichcić w domowym zaciszu :grin: ba.. menu: co tylko chcesz :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7928-szyje-bociana/#findComment-272607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.