PePe Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2013 Drożdżowe pierożki z ciasta parzonego, nadziewane farszem z kaszy gryczanej, gotowanych ziemniaków i twarogu. Przepis na ciasto: Kilogram mąki pszennej tortowej 10 dkg drożdży 1,5 szklanki mleka 15 dkg masła 2 całe jajka 2 łyżeczki soli Wykonanie Drożdże ożywić w 1/2 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.Resztę mleka zagotować z masłem i wlać wrzątek do mąki zmieszanej z solą ,wymieszać .Kiedy lekko przestygnie dodać drożdże i jajka ,wyrobić ciasto i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie przerobić jeszcze raz ,rozwałkować na stolnicy i wycinać szklanką krążki. Nakładać farsz i zaklejać jak tradycyjne pierogi. Ułożone na blasze posmarować białkiem. Po wyrośnięciu piec w temp.180 stopni na złoty kolor Farsz Składniki mniej więcej w równych ilościach objętościowo: ugotowana na sypko kasza gryczana gotowane ziemniaki biały ser (Ziemniaki i ser przepuścić przez praskę) 2 duże cebule pokrojone zeszklić na maśle dodać do ww składników ,2 całe jajka ,sól ,pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać - farsz gotowy Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7956-kulebiaczki-asi-piero%C5%BCki-dro%C5%BCd%C5%BCowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2013 Pierożki drożdżowe z makiem i jarzębiną. Masa makowa z puszki, a jarzębina z nalewki. Przepis na ciasto - post wyżej. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7956-kulebiaczki-asi-piero%C5%BCki-dro%C5%BCd%C5%BCowe/#findComment-275136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi