Raulo Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Maja 2007 WitamChciałem zapytać czy są jakies przeciwwskazania co do mrożenia mięsa przed obróbką (chodzi o konkretne już wyroby) ?Pytam ponieważ jutro dostanę 40 kg mięsa ze swinki i niestety nie mam takich mocy przerobowych i dostatecznych umiejętności aby się uporać z tym mięsem na jeden raz Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Maja 2007 czy są jakies przeciwwskazania co do mrożenia mięsa przed obróbką (chodzi o konkretne już wyroby) ?Mięso możesz zamrozić bez problemu lecz musi przejść proces dojrzewania tj. musi przebywać w chłodni(w lodówce) minimum 2 dni.Czas przechowywania miesa w zamrażarce zależy od temperatury mrożenia i nie będę opisywał tego procesu. Mam nadzieje, że szybko przerobisz zamrożone mięso. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Maja 2007 Mam nadzieje, że szybko przerobisz zamrożone mięsoPewnie trochę to potrwa Cały czas czytam forum i się uczę Tak na prawdę to jestem tak napalony na tą swinkę a raczej wyroby z niej niż na nowy samochód jak miałbym sobie kupić :grin: Czyli rozumiem, ze najpierw wszystko do chłodziarki (bez soli tak jak zostało przywiezione do domu rozumiem) a następnie po dwóch dniach część zamrozić a część na. zapeklować na mokro i do lodówki i następnie uwędzić tak ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Maja 2007 Jeśli mięso bedzie wystudzone to możesz od razu przystapić do segregacji: co do przerobu, to peklowanie mokre i suche a resztę do chłodziarki a potem mrożenie.Najwiekszy problem bedziesz miał jesli dostaniesz mięso ciepłe lub niedostudzone, czy dysponujesz odpowiednia ilością miejsca aby móc wystudzić mięso?Jeśli nie to solisz lub peklujesz na sucho rozkładając cienka warstwe a na mokro robisz większe stężenie solanki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Maja 2007 Jeśli nie to solisz lub peklujesz na sucho rozkładając cienka warstwe a na mokro robisz większe stężenie solanki.I wtedy nie trzeba do lodówy ? Jak długo wtedy peklować ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Maja 2007 I wtedy nie trzeba do lodówy ? Jak długo wtedy peklować ?Wiesz o tym, że sól konserwuje. Jeśli otrzymasz mięso niewystudzone, to jesli go posolisz i tak będziesz musiał schować mięso w lodówce. Czas peklowania standartowy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 29 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2007 Jak się okazało dostałem dziś ciepłe mięso. Po wsadzeniu do lodówki przez 5 godzi temperatura w lodówce nie spadła po niżej +17 stopni więc wyciągnąłem mięso ponownie i natarłem wszystko solą peklową, w sumie 40 kg i wrzuciłem wszystko do kamiennego gara i wsadziłem do lodówki ponownie.Mam nadzieję, ze zrobiłem dobrze. Mam zamiar teraz potrzymać tak mięso do soboty i w sobotę to co trzeba do wędzarni a co na potem do zamrażarki.Czy wszystko zrobiłem dobrze czy mam coś zmienić ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Maja 2007 Czy wszystko zrobiłem dobrze czy mam coś zmienić ?Na przyszłość postaraj się o drugą lodówkę, może być nawet mocno używana, często ludzie wymieniają sprzęt na nowy, a stary jest jeszcze sprawny. Będziesz mógł ją uruchamiać na większe zakupy mięsa. Oczywiście, jeśli masz gdzie ją postawić, jakiś garaż, komórka, itp. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Maja 2007 w sumie 40 kg i wrzuciłem wszystko do kamiennego gara i wsadziłem do lodówki ponownie.Radzę sprawdzić zapach mięsa wewnątrz garnka i zamieszac całością. Na przyszłość w okresie letnim kup ćwiarkę tuszy wieprzowej- mniej kłopotów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.