Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zapytać czy są jakies przeciwwskazania co do mrożenia mięsa przed obróbką (chodzi o konkretne już wyroby) ?

Pytam ponieważ jutro dostanę 40 kg mięsa ze swinki i niestety nie mam takich mocy przerobowych i dostatecznych umiejętności aby się uporać z tym mięsem na jeden raz :(

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

czy są jakies przeciwwskazania co do mrożenia mięsa przed obróbką (chodzi o konkretne już wyroby) ?

Mięso możesz zamrozić bez problemu lecz musi przejść proces dojrzewania tj. musi przebywać w chłodni(w lodówce) minimum 2 dni.Czas przechowywania miesa w zamrażarce zależy od temperatury mrożenia i nie będę opisywał tego procesu. Mam nadzieje, że szybko przerobisz zamrożone mięso.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13100
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje, że szybko przerobisz zamrożone mięso

Pewnie trochę to potrwa ;) Cały czas czytam forum i się uczę :)

Tak na prawdę to jestem tak napalony na tą swinkę a raczej wyroby z niej niż na nowy samochód jak miałbym sobie kupić :grin:

Czyli rozumiem, ze najpierw wszystko do chłodziarki (bez soli tak jak zostało przywiezione do domu rozumiem) a następnie po dwóch dniach część zamrozić a część na. zapeklować na mokro i do lodówki i następnie uwędzić tak ?

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13101
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mięso bedzie wystudzone to możesz od razu przystapić do segregacji: co do przerobu, to peklowanie mokre i suche a resztę do chłodziarki a potem mrożenie.

Najwiekszy problem bedziesz miał jesli dostaniesz mięso ciepłe lub niedostudzone, czy dysponujesz odpowiednia ilością miejsca aby móc wystudzić mięso?

Jeśli nie to solisz lub peklujesz na sucho rozkładając cienka warstwe a na mokro robisz większe stężenie solanki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13110
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie to solisz lub peklujesz na sucho rozkładając cienka warstwe a na mokro robisz większe stężenie solanki.

I wtedy nie trzeba do lodówy ? Jak długo wtedy peklować ?

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13123
Udostępnij na innych stronach

I wtedy nie trzeba do lodówy ? Jak długo wtedy peklować ?

Wiesz o tym, że sól konserwuje. Jeśli otrzymasz mięso niewystudzone, to jesli go posolisz i tak będziesz musiał schować mięso w lodówce.

Czas peklowania standartowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13148
Udostępnij na innych stronach

Jak się okazało dostałem dziś ciepłe mięso. Po wsadzeniu do lodówki przez 5 godzi temperatura w lodówce nie spadła po niżej +17 stopni więc wyciągnąłem mięso ponownie i natarłem wszystko solą peklową, w sumie 40 kg i wrzuciłem wszystko do kamiennego gara i wsadziłem do lodówki ponownie.

Mam nadzieję, ze zrobiłem dobrze.

Mam zamiar teraz potrzymać tak mięso do soboty i w sobotę to co trzeba do wędzarni a co na potem do zamrażarki.

Czy wszystko zrobiłem dobrze czy mam coś zmienić ?

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13155
Udostępnij na innych stronach

Czy wszystko zrobiłem dobrze czy mam coś zmienić ?

Na przyszłość postaraj się o drugą lodówkę, może być nawet mocno używana, często ludzie wymieniają sprzęt na nowy, a stary jest jeszcze sprawny. Będziesz mógł ją uruchamiać na większe zakupy mięsa. Oczywiście, jeśli masz gdzie ją postawić, jakiś garaż, komórka, itp.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13160
Udostępnij na innych stronach

w sumie 40 kg i wrzuciłem wszystko do kamiennego gara i wsadziłem do lodówki ponownie.

Radzę sprawdzić zapach mięsa wewnątrz garnka i zamieszac całością.

Na przyszłość w okresie letnim kup ćwiarkę tuszy wieprzowej- mniej kłopotów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/796-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa/#findComment-13201
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.